Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De maîtresse van Winston Churchill

(voor Doris Castlerosse (1900 - 1942))

Jij bent geboren als Jessie Doris Delevingne in Streatham, Zuid-Londen. Jouw vader was de haberdasher Edward Charles Delevingne, die een fourniturenwinkel had, ook met dure, Franse spullen. Jouw moeder was Jessie Marian Homan. Jouw broer was Edward Dudley Delevingne. Jij werkte als verkoopster van tweedehands jurken in het familiebedrijf. Jij werkte ook in de theaters, waar jij de actrice/zangeres/danseres Gertrude Alice Dagmar Klasen ontmoette. Gertrude was op 4 juli 1898 in Newington, Londen, geboren. Zij was later dik bevriend met Daphne du Maurier. Zij was twee jaar zangeres in de Londense nachtclub Murray's en zij trouwde met de dansregisseur Francis Gordon, met wie zij in 1918 Pamela kreeg. Het was een slecht huwelijk en zij zijn gescheiden. Gertrude introduceerde jou in de high society van Londen.

Jij was de minnares van Thomas Mitford, de zoon van baron David Freeman-Mitford en Sydney Bowlen. Zijn zes zussen waren de Mitford Sisters, waarvan Nancy en Jessica bekende schrijfsters waren. Op het Eton College had Thomas contact met de biseksuele schrijver James Lees-Milne en de aristocratische, homoseksuele estheet James Alexander Wedderburn St Clair-Erskine, een vriend van Evelyn Waugh. Nancy Mitford was verliefd op James en vanwege deze onbeantwoorde liefde probeerde zij zelfdoding te plegen. De mannelijke hoofdrol in haar debuutroman 'Highland Fling' is op James gebaseerd. Thomas was op Eton de minnaar van James Lees-Milne en de andere James. Thomas was lid van het Devonshire Regiment en hij werd op 30 maart 1945 in Birma vermoord. Hij werd 36 jaar en hij is in de Taukkyan War Cemetery begraven. Na Thomas probeerde jij de multimiljonair/polokampioen Stephen (Laddie) Sanford te versieren. gravin Edwina Mountbatten, getrouwd met graaf Louis Mountbatten, was jouw liefdesrivale en zij won. Edwina en Louis hadden twee dochters, Patricia en Pamela (1929, Londen). Stephen was de eigenaar van volbloed racepaarden en in 1933 trouwde hij met de actrice Mary Duncan. Stephen gaf jou een huis aan Deanery Street in Londen. Later woonde jij aan Park Lane. Daarna had jij een korte relatie met de 25 jaar oudere Sir Edward MacKay Edgar. Jij werd 'de meest extatisch mooie vrouw in Londen' genoemd.

In een nachtclub in St James te Londen ontmoette jij Valentine Edward Charles Brown, 6-de graaf van Kenmare, burggraaf Castlerosse, geboren op 29 mei 1891. Valentine werkte als roddelcolumnist voor de Sunday Times. In de Eerste Wereldoorlog was hij kapitein bij de Irish Guards en raakte hij zwaar gewond. Hij was de directeur van de Evening Standard, de Daily Express en de Sunday Express. Op 16 mei 1928 ben jij met Valentine getrouwd en kort daarna begon jij een affaire met Randolph Churchill, de zoon van Winston Churchill en Clementine Ogilvy Hozier. Volgens Joan Hardwick is de vader van Clementine de opa van de Mitford Sisters, baron Algernon Freeman-Mitford. Randolph's zussen waren Diana, Sarah, Marigold en Mary. Randolph trouwde in 1939 met de diplomaat Pamela Digby, met wie hij Winston kreeg. Jij was ook de minnares van de fotograaf/schilder/schrijver Sir Cecil Walter Hardy Beaton, geboren op 14 januari 1904 in Hampstead. Zijn zussen Nancy en Barbara waren de beroemde, knappe Beaton Sisters en hij had nog een broer Reginald. Cecil was biseksueel en hij had ook relaties met Greta Garbo, Coral Edith Browne, Adele Marie Austerlitz en de schermer Kinmont Hoitsma. Cecil's mecenas was de schrijver Sir Osbert Sitwell, de broer van de dichteres Edith Sitwell en de schrijver Sacheverell.

Jij ontmoette Winston Leonard Churchill in het Château de l'Horizon in Vallauris van de actrice Maxine Elliott. Winston kwam daar tussen 1933 en 1940 geregeld en hij schilderde daar diverse mensen. Hij schilderde jou drie keer. Volgens Sir John Rupert Colville, die Winston's privésecretaris was, hadden Winston en jij vier jaar een affaire, van 1933 tot 1937. Op een foto van circa 1935 zit jij met Winston op de rotsen bij een strand. Hij met een sigaar in zijn mond. Hij schilderde jou ook verleidelijk op een chaise longue. Circa 1935 had jij mogelijk ook een liaison met de socialite Margot Hoffman. In 1936 kocht jij samen met Margot het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande in Venetië. In 1937 trouwde jouw broer Edward met de aristocrate Angela Margo Hamar Greenwood, met wie hij vier kinderen kreeg; Anne Venetia Charlotte, Edward Hamar, Charles en Elizabeth Caroline Felicia. Zijn eerdere vrouw was gravin Felicia Gizycki. Angela en Edward waren geregeld bij jou in Venetië. In 1938 zijn Valentine en jij gescheiden. Jij begon een relatie met de excentrieke homoseksueel Robert Vernon Heber-Percy, geboren op 5 november 1911 in Shifnal. Jij probeerde hem van zijn homoseksualiteit 'af te helpen'.

Robert was luitenant bij de King's Dragoon Guards geweest. Hij runde het landgoed Faringdon House in Oxfordshire, van de componist/schrijver/schilder Lord Gerald Hugh Berners, die de geliefde van Robert was. Robert was 28 jaar jonger dan Gerald. Robert trouwde in 1942 met de literaire muze Jennifer Fry, met wie hij in 1943 Victoria Gala kreeg. Robert en Jennifer hadden twee jaar een ménage à trois met Gerald. Robert en Jennifer zijn in 1947 gescheiden en toen Gerald op[ 19 april 1950 overleed, erfde Robert Faringdon House en het landgoed. Victoria Gala trouwde met de componist/ingenieur Peter Zinovieff, met wie zij drie kinderen kreeg, o.a. de schrijfster Sofka Zinovieff (1961, Londen). Sofka hertrouwde met de atleet Vasilios Papadimitriou, met wie zij twee dochters kreeg. Sofka erfde Faringdon House en het landgoed.

In 1940 volgde jij Margot Hoffman naar New York City, waar Margot jou verliet. Jij zei altijd 'An Englishwoman's bed is her castle', maar in Amerika kon je als courtisane moeilijk verder werken. Overigens zei je ook: 'Als je zou moeten vrijen met vieze, oude mannen zoals ik, zou je eerst nog eens goed nadenken'. In 1942 hielp Winston Churchill jou om naar Engeland terug te keren. Jij moest jouw diamanten in NYC verkopen om naar Engeland terug te komen. Valentine stond op jou te wachten. Hij hoopte waarschijnlijk de relatie te kunnen hervatten, maar toen hij jou zag, vond hij jou 'verwilderd' en wilde hij niet hertrouwen. Via Churchill kwam jij in een suite in het Dorchester Hotel terecht. Jij had schulden en vanwege het illegaal verkopen van jouw diamanten onderzocht de politie jou. In het Dorchester Hotel waren de ondergrondse gymzaal en Turkse baden door de homoseksuele kolonel Victor Alexander Cazalet tot schuilplaats omgebouwd. Victor was dik bevriend met Winston. In het hotel verbleven o.a. de ministers Lord Edward Halifax, Oliver Stanley, Duff Coopeer, Lord Oliver Lyttelton en Duncan Sandys, de schoonzoon van Churchill. Verder hoge officieren als het Hoofd van de Royal Air Force Charles Portal en generaal David Dwight Eisenhower.

In de eetzaal van het Dorchester sneerde de oude hertog van Marlborough naar jou. Hij had het over de mensen, die hun land in oorlogstijd verlaten. Dit schokte jou vreselijk. Jij moest jouw diamanten in NYC verkopen om de vliegeis naar Engeland te kunnen betalen, wat in oorlogstijd als een misdaad werd gezien. Jij was bang voor een gevangenisstraf. Op 12 december 1942 pleegde jij zelfdoding in het Dorchester Hotel aan Park Lane in Londen. Jij nam een overdosis slaappillen. Jij werd 42 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 september 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)