Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

'Zombie' van The Cranberries

Op 15 januari 2018 overleed Dolores Mary Eileen O'Riordan. Dolores overleed doordat zij in combinatie met haar medicijnen na een fles champagne en enkele kleine flesjes sterke drank uit haar hotelkoelkastje dronken werd en daarna in bad is verdronken. Zij heeft de eenzame strijd met haar inktzwarte, verstikkende, aanhoudende depressie niet kunnen volhouden. Die depressie heeft haar verwoest en verdronken. En de pijn en opgedrongen schande, die zij van haar 8-ste tot haar 12-de moest ondergaan. Haar levensvreugde was niet simpelweg verpest, maar diep van binnen doodgemaakt. Zij werd 46 jaar en zij is na een herdenkingsdienst in de rooms-katholieke kerk van Saint Ailbe in Ballybricken in de Caherelly Cemetery in Herbertstown begraven. De vrouw van Bono (U2) Alison Hewson was ook bij de begrafenisdienst aanwezig. Vreselijk jammer dat Bono daar zelf niet bij aanwezig kon zijn, want dat eerbetoon had Dolores absoluut verdiend. Hij had bijvoorbeeld 'Tomorrow' kunnen zingen. Dolores schreef 'I'm Still Remembering' voor Kurt Cobain, die op 5 april 1994 in Seattle zelfdoding pleegde door een overdosis heroïne te nemen. Hij werd 27 jaar en de impact van zijn diepzinnige songs zijn nog steeds zeer sterk voelbaar.

Op 18 juli 1994 trouwde Dolores met Don Burton, de voormalige tourmanager van Duran Duran. Dat gebeurde in de Holy Cross Abbey in Holycross, in 1180 gesticht door koning Domnall Mór Ua Briain. Samen met Don kreeg Dolores drie kinderen; in 1997 Taylor, in 2001 Molly en in 2005 Dakota. Haar stiefzoon is Donny. Let op, want Dolores is van haar 8-ste tot haar 12-de seksueel misbruikt door een 'familievriend'. Daarna leed zij aan depressies, een diepe zelfhaat, suïcidale gedachten en anorexia nervosa. Op de begrafenis van haar vader heeft de misbruiker zich bij haar verontschuldigd. Zij ging in behandeling bij de psychotherapeute Beechy Colclough, die ook Michael Jackson en Elton John behandelde. In het geval van Michael moet de behandeling niet echt gelukt zijn. In oktober 2013 vertelde Dolores, dat zij met een overdosis medicijnen een poging tot zelfdoding deed, maar dat zij voor haar kinderen wilde blijven leven. In september 2014 zijn Don en Dolores gescheiden. Zij woonde veelal in hotels, ook in de Trump Tower. Zij leed aan een ernstige depressie en alcoholisme. Op 10 november 2014 werd zij na mishandelingen in een vliegtuig gearresteerd en belandde zij 3 weken in een psychiatrische inrichting. De pijn en de kwellingen uit haar verleden bleven haar achtervolgen. In de laatste jaren van haar leven was de Russische muzikant Olé Koretsky haar metgezel. Ze raakte nog zwaarder aan de alcohol verslaafd en ze gebruikte Lorazepam. Ze kreeg uiteindelijk de diagnose bipolaire stoornis.

Op You Tube staat een versie van 'Zombie' uit 2016, gezongen in Zwitserland, twee jaar voor het tragische overlijden van de intens lieve en hoogstbegaafde popzangeres Dolores O'Riordan. Zij kon op een unieke wijze met haar stem jongleren. Zij wist meteen de harten te raken en dat deed zij met ongelooflijk veel charme en overgave. Zij had en heeft nog steeds wereldwijd miljoenen fans, omdat zij recht uit haar hart zong en op die typisch Ierse, onvervalste, overtuigende manier. Wanneer ik naar haar muziek luister, dan voelt zij nog steeds heel dichtbij en ik ontdek steeds nieuwe schoonheden in haar Godzijdank volop vastgelegde stem. Ik zal heus niet de enige zijn, die meteen verliefd op haar en haar stem is geworden. Door iemand als Dolores blijf je in de goedheid van de mens geloven en weet je dat het eeuwige Godenrijk, waar wij deel van uitmaken, geen fabeltje is. Omdat Dolores haar Lichtgevende ziel via haar zangkunst heeft gemanifesteerd, is contact met haar ziel extra goed mogelijk. Zij heeft haar ziel op muzikale wijze voor alle mensen getoond. Zij heeft zichzelf weggeschonken en opgeofferd, zoals Christus Jezus dat deed en doet. Zij leeft, zoals de Christusgeest leeft. Zij zingt 'Zombie' nu met een onvoorstelbare Lichtenergie.

De anti-oorlogssong 'Zombie' is tegenwoordig meer dan nodig, zoals wij allen weten. Het oorlogje-spelen van al die zotte kleuters komt bij menigeen de spuigaten uit, wij zijn die oorlogstaal en oorlogshandelingen allemaal spuugzat en wij willen NU de algehele vrede en niet later na dit en na dat en al dat oeverloze gekrakeel. Vredesonderhandelingen NU en geen getraineer meer, op geen enkele wijze. Weg met al die domme mensen, die de oorlogen, in het klein en in het groot, in stand houden. Weg uit hun machtsposities! Weg met die zinloze sukkels! Echte helden gaan voor de duurzame vrede! Donderstraal maar gauw op met al die vuile wapens en moorddadige smeerlapperij! De geestelijke stoornissen zitten allemaal in de hoofden van hen, die meewerken aan het voeren van oorlog. Oorlog als afleidingsmanoeuvre voor hun geestesstoornissen. Dat is oorlog: alsmaar wijzen naar de ander, die het volgens hen fout doet. Maar zij moeten naar zichzelf wijzen, naar de rotzooi in hun hoofden, naar hun verduisterde breinen, die hun onvrede op onschuldige anderen afreageren. Voor al die vechtende bozerikken is zelfinkeer, berouw en nederigheid de enige weg naar vrede. Vrede begint bij zelfliefde en zelfheling, jezelf durven openstellen voor de innerlijke trauma's en stoornissen, van waaruit je zo negatief reageert. De verdringingen opheffen en de pijnlijke weg van zelfheling durven gaan. Die pijn is te dragen en maakt geen onnodige slachtoffers. Die pijn werkt zelfbevrijdend en bevrijdend voor anderen.

Denkend aan het Vredespaleis in Den Haag houd ik goede moed en blijf ik volop geloven in het pacifisme als beste uitweg uit iedere ellendige oorlogssituatie. Vrede moet van twee kanten komen, wil het echte vrede zijn, maar iemand moet beginnen met de wapens neerleggen, iemand moet zo verstandig zijn om niet met gelijke munt te betalen, om de andere wang ook toe te keren, om innerlijk zo vredig te zijn, dat er alleen maar vrede wordt uitgestraald. Nog meer wapentuig naar Oekraïne sturen, betekent nog meer onnodig bloed vergieten, nog meer gruwelijke moorden. Er kleeft inmiddels ook bloed aan de Nederlandse regering, die met het domme, aangepaste, volgzame gansje Ollongren aan kop meer en meer olie op het vuur gooit. De arme bevolkingen zijn vaak de dupe van de hatelijke, dualistische, killing bedenksels van hebzuchtige, gefrustreerde politici, die zelf buiten schot weten te blijven. Laten die lafbekken met hun raketwerpers, tanks en bommen de slachtvelden NU maar eens met rust laten en keihard 'Zombie' afspelen, zodat beide kampen tot inkeer komen en de verbroedering spontaan ontstaat. Laat 'Zombie' in heel Oekraïne en Rusland weergalmen en laten alle negatief geïndoctrineerde mensen tot inkeer komen en ten minste weigeren om nog langer te vechten om niks, want om niks is het altijd. En die president van niks zal hoe dan ook met de staart tussen zijn benen vertrekken. Let maar op.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
16 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: muziek

4.3 met 12 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)