Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

The Idan Raichel Project - Bo'ee (Come with me)

Idan Raichel is geboren op 12 september 1977 in Kefar Sava, in een Asjkenazische familie. Op zijn 9-de begon hij accordeon te spelen. Hij hield van zigeunermuziek en tango en op de middelbare school studeerde hij jazzpiano. Op zijn 18-de speelde hij in de band van het Israëlisch leger. Hij speelde covers van Israëlische en westerse pophits op de militaire bases in heel Israël. Als muzikale bandleider leerde hij arrangementen te maken en liveshows te produceren. Na zijn militaire diensttijd was hij counselor op Hedassim, een kostschool voor immigranten. Hij ontmoette daar jonge, Ethiopische Joden, met wie hij naar Ethiopische bars en clubs in Tel Aviv ging. Zo ontdekte hij de Ethiopische folk- en popmuziek, zoals die van Mahmoud Ahmed (1941, Addis Abeba), Aster Aweke (1959, Gondar) en Wjigayehu Shibabaw (1974, Chagni), beter bekend als Gigi. Gigi's jongere zus Tigist (1980 - 2008) was een zangeres, die in Bahar Dar zelfdoding pleegde, toen zij een pelgrimstocht maakte. Zij was in NYC de leadzangeres van Bole2Harlem. Tigist was zwaar depressief en zij werd 27 of 28 jaar.

Idan was back-upmuzikant bij enkele van de populairste zangers van Israël. Hij maakte een eigen demo-opname in Kfar Saba, samen met andere zangers en muzikanten. Na 2 lokale albums tekende hij een contract bij Helicon Records. In 2002 verscheen zijn debuutalbum 'The Idan Raichel Project'. De liederen zijn in het Hebreeuws en Amhaars. Met o.a. 'Bo'ee', 'Hinach Yafah' (Thou Art Beautiful), 'B'rachot L'shanah Chadashah', 'Tigest' en 'Im Telech' (If You Go), gezongen door Din Din Aviv. Din Din Aviv is geboren op 9 oktober 1974 in Tel Aviv. Haar vader was een jazzmuzikant en haar moeder Aliza Aviv is een zangeres, met wie zij in het Turks, Koerdisch, Grieks, Bulgaars, Georgisch, Perzisch en Hebreeuws zong. Din Din studeerde aan de Israel School of Ballet, aan de Rimon School of Jazz and Contemporary Music en bij Dorit Gasner, Aisha Diallo, Uri Nave en Avi Zarfati. Zij was de zangeres van de Israëlische band Gaya. Zij zong de hit 'Shir La'Ahava' (Yachad), wat veel Israëli's als een tweede volkslied beschouwen. In 2006 verscheen haar album 'Sodotay' (Mijn geheimen) en in 2008 'Hofshia Ben Olamot' (Vrij tussen Werelden).

In 2005 verscheen het tweede album 'Mi'Ma'amakim' (Out of the Depths), met 'Aleh Nisa', 'Baru'ach', 'Azini' (Comfort Me) en 'Ha'er Et Einav', gezongen door Shoshana Damari, die op 31 maart 1923 in Dhamar, Jemen, is geboren en op 14 februari 2006 in Tel Aviv overleed. Zij werd 82 jaar en zij is in de Trumpeldor Cemetery begraven. 'Azini' is gezongen door Mira Anwar Awad, geboren op 11 juni 1975 in Rameh, Galilea. Haar vader Anwar Awad is Arabisch-christelijk en haar moeder Snejanka is Bulgaars-christelijk. Mira studeerde aan de Rimon School of Jazz and Contemporary Music in Ramat HaSharon en aan de Body Theatre School. Haar man Kosta Mogilevych is half-Joods en van Oekraïense afkomst. In 2009 deed Mira samen met Achinoam Nini mee met het Eurovisie Songfestival, met de song 'There Must Be Another Way'. Op 19 november 2009 ontvingen zij de Haviva Reik Vredesprijs voor hun inzet voor vrede en dialoog tussen Joden en Arabieren. In 2009 verscheen Mira's album 'Bahlawan' (Acrobaat) en in 2014 'Write Down', de soundtrack voor de documentaire 'Write Down, I Am an Arab', over de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish (1941 - 2008). Mahmoud was getrouwd met Rana Kabbani (1958, Damascus). Rana is schrijfster/cultuurhistorica en zij woont in Londen. Haar oom was de beroemde dichter/schrijver/uitgever Nizar Qabbani (1923 - 1998). Mahmoud trouwde ook met Hayat Heeni, een Egyptische vertaalster. Hij had tevens een liefdesrelatie met de Joodse vrouw Tamar Ben-Ami, toen hij in Haifa woonde. Daar gaat de film 'Write Down, I Am an Arab' over, gemaakt door de Arabisch-Israëlische filmregisseuse/producente Ibtisam Mara'ana-Menuhin (1975, Fureidis), getrouwd met de Joods-Israëlische Boaz Menuhin, met wie zij een dochter kreeg. Abtisam is lid van de Knesset voor HaAvoda (Arbeiderspartij). Mira en Kosta zijn in de zomer van 2022 in Londen gaan wonen.

Op 'Mi'Ma'amakim' wordt ook Arabisch, Zulu, Hindi en Jemenitisch Joods gezongen. Het Project met 4 albums en live-opnamen was een platform voor o.a. Cabra Casay, Ravid Kahalani, Din Din Aviv en Mira Anwar Awad. Cabra Casay (3 augustus 1982, Soedan) ontmoette Idan in militaire dienst, waar zij optredens met hem deed. Ravid Kahalani is in Jemen geboren en in Israël opgegroeid. Idan werkte o.a. samen met Ethiopische Joden, Arabieren, Jemenitische zangers/muzikanten, een reggae deejay uit Suriname en een Zuid-Afrikaanse zanger. In 2009 verscheen 'Within My Walls', in samenwerking met Marta Gómez, Mayra Andrade en Laura Kabasomi Kakoma. Idan werkte later samen met India Arie Simpson, met wie hij voor Barack Obama heeft opgetreden. In 2012 verscheen 'The Tel Aviv Session', waarin Idan samenwerkte met Boureima Farka Touré en Malinese en Israëlische muzikanten. In 2013 verscheen 'Quarter to Six', met gastoptredens van Marta Gómez, Mira Anwar Awad, Ana Cláudia Moura Pareira, Boureima Farka Touré, Ishay Ribo, Andreas Scholl, Tamir Nachshon, Anat Ben Hamo, Idan Haviv, Amir Dadon, Shai Tsabari en Liat Zion. Dat zijn er een heleboel en daarmee eindigde Idan's Project. In maart 2013 speelde The Project een privéconcert voor Barack Obama. Idan zong een duet met Alicia Keys op het podium van het Nokia Stadium in Tel Aviv en later met Patrick Bruel. Idan zong samen met Alicia Keys en Ali Amr 'We Are Here' in het Central Park in NYC. Idan zong samen met Youness El Guezouli en Patrick Bruel op het podium van de Parijse Opera. Zij zongen 'Pourquoi ne pas y crouire' in het Hebreeuws, Arabisch en Frans.

In 2014 verscheen het tweede album van The Touré-Raichel Collective 'The Paris Session', met o.a. de bassist Yossi Fine, de kalebasspeler Souleymane Kane, de gitarist Yankale Segal, de mondharmonicaspeler Frédéric Yonnet, de zangeres Cabra Casay en de kamanchehspeler Mark Eliyahu. In november 2014 toerden ze door Amerika en Canada. Op 22 januari 2015 verscheen Idan's solo-debuutalbum 'At the Edge of the Beginning', met de zangeres Dana Zalah en de drummer Gilad Shmueli. Op 31 januari 2019 verscheen zijn tweede solo-album 'And If You Will Come to Me', met naast de titelsong 'Ve'Eem Tavo'ee Elay' o.a. 'Ahava Ka'zo' (A Love Like This), met Zehava Ben (1968, Beersheba), 'Beresheet' (In The Beginning), 'At Lo Nish'eret Levad' (You Wil Not Be Left Alone) en 'Imidiwanine' (My Friends), met Omara Moctar. Ook met Danay Suárez Fernández, Berry Sakharof en The Idan Chaichel Project. Idan werkte ook samen met Ornella Vandenberghe (1934, Rome) en António Zambujo. In december 2015 deed Idan met The Project een tournee in Japan.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)