Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij vond jouw minnaar Gustave Flaubert een schurk

(voor Louise Colet (1810 - 1876))

Jij bent geboren als Louise Révoil de Servannes op 15 september 1810 in Hôtel d'Antoine op 18, rue de l'Opéra in Aix-en-Provence. Olympe Mancini, gravin van Soissons en Dreux woonde daar. Samen met haar man graaf Eugène-Maurice van Savoye-Carignan kreeg zij 8 kinderen. Olympe werd in verband gebracht met de Vergiften Affaire tussen 1679 en 1682. Zij zou de vroedvrouw/waarzegster/vergiftiger/seriemoordenares Catherine Deshayes hebben bezocht, die op 22 februari 1680 op Place de Grève op de brandstapel is vermoord, vanwege hekserij. Zij werd rond de 40 jaar. Olympe zou Françoise-Louise de La Baume Le Blanc, hertogin de La Vallière, hebben vergiftigd, de minnares van Lodewijk XIV, met wie zij 5 kinderen kreeg. Zij zat toen al jaren in het Karmelietenklooster van de Faubourg Saint-Jacques aan de Rue Saint-Jacques 189-195. Olympe zou ook haar man en koningin/hertogin/gravin Marie-Louise d'Orléans vergiftigd hebben. De laatste werd 26 jaar. In de oostvleugel van Hôtel d'Antoine zat destijds het postkantoor, waar jouw vader werkte. Jouw broer, de kunstschilder Pierre Henri Révoil, is op 12 juni 1776 in Parijs geboren.

Op 5 december 1834 trouwde jij in Mouriès met Hippolyte-Raymond Colet, geboren op 5 december 1808 in Uzès. Hij was componist/musicograaf en hoogleraar compositie aan het Conservatorium van Parijs. Zijn leraren waren Antoine Reicha en Henri-Montan Berton. In 1834 won hij een Prix de Rome voor de cantate 'L'Entrée en Loge'. Hij was de leraar van César Franck, Eugène Crèvecoeur, de cellist Charles Lebouc, Adolphe Nibelle, Alfred Deléhelle en Gustave Lefèvre, getrouwd met Suzanne Eulalie Niedermeyer, met wie hij 5 kinderen kreeg; Louise, Marguerite, Louis, Eulalie en Mathilde. Gustave Lefèvre was bevriend met Camille Saint-Saëns. Raymond was ook de leraar van Henryk Wieniawski, getrouwd met Isabella Bessie Hampton, met wie hij 7 kinderen kreeg. Henryk overleed op 31 maart 1880 in Moskou door een hartaanval. Hij werd 44 jaar en hij is in de Powazki Begraafplaats in Warschau begraven, net als de componistes Tekla Badarzeuska (1829 - 1861) en Anna Maria Klechniowska (1888 - 1973). Tekla was op 16 mei 1852 getrouwd met de legerkapitein Jan Baranowski, met wie zij 3 kinderen kreeg, op 11 april 1855 de dochter Maria Waleria en op 5 augustus 1856 de dochter Bronislawa Maria. In 1857 verhuisden zij van 17 Nalewki Straat naar 9/11 Nowolipki-straat. Daar werd hun dochter Janina Tekla Stanislawa Gabriela geboren. Er waren ook 2 nichtjes van Tekla in het gezin. Tekla componeerde het wereldberoemde pianostuk 'Modlitwa dziewicy' (Gebed van een Maagd). Tekla overleed op 29 september 1861.

Raymond en jij gingen in Parijs wonen en in 1835 publiceerde jij jouw gedichten en won jij de Prix de l'Academie française. Jij won 4 prijzen van de Academie. Volgens sommigen niet uit verdienste, maar door vrienden. In 1836 verscheen de dichtbundel 'Fleurs du midi'. Jouw literaire salon was op 2, rue Bréda, op de hoek van Rue Neuve-Bréda en Rue Notre-Dame-de-Lorette, waar op nr. 10 de fotograaf/dichter/karikaturist/journalist Étienne Carjat van 1870 tot 1894 zijn atelier had, nabij het atelier van Gustave Courbet aan de Rue Hautefeuille. In oktober 1871 maakte Étienne daar de beroemde portretfoto van Arthur Rimbaud. Jouw salonbezoekers waren o.a. Victor Hugo, Charles Baudelaire, Alfred de Musset en Alfred de Vigny. In 1840 werd jouw dochter Henriette geboren. Zowel Raymond als jouw minnaar, de filosoof Victor Cousin, ontkenden de vader te zijn. De journalist Alphonse Karr onthulde in zijn artikel 'Une piqûre de Cousin', dat Victor de vader was. Vol woede heb jij Karr een keukenmes in zijn rug gestoken. Hij hield er slechts een kras aan over en hij legde het mes thuis op een plank, met een briefje erbij; 'Gekregen van Madame Louise Colet (in de rug)'. In 1842 heeft Adèle Grasset Henriette en jou geschilderd. Te bewonderen in het Musée Granet op Place Saint-Jean in Aix-de-Provence.

In 1839 verscheen 'Penserosa', 'Le Musée de Versailles' en 'Le Jeunesse de Goethe'. In 1940 verscheen 'Les Funérailles de Napoléon' en in 1941 'La Jeunesse de Mirabeau'. Op 19 maart 1842 overleed jouw broer Pierre Henri. In 1843 verschenen 'Les Coeurs brisés' en 'Le Monument de Molière'. In 1944 verscheen jouw vertaling van de geselecteerde werken van de filosoof/Dominicaan Tommaso Campanella, die jij opwaardeerde en verdedigde. In 1846 ontmoette jij de 24-jarige, nog onbekende Gustave Flaubert in het atelier van de beeldhouwer/schilder Jean-Jacques Pradier op 3, rue Neuve-de-l'Abbaye. Pradier's vrouw was Louise Dupont, met wie hij 3 kinderen kreeg; Charlotte, Jean en Therese. Met zijn minnares, de actrice Juliette Drouet (Julienne Joséphine Gauvain) kreeg hij de dochter Claire (1826 - 1846). Zijn vriend Victor Hugo ging er met Juliette vandoor. Pranier overleed op 4 juni 1852 door een beroerte. Zijn beeld 'Sappho à la colonne' uit 1852 werd met een zwarte sluier bedekt. Zijn Sappho is zwaar depressief, zij is in de liefde afgewezen, haar lierspel is verstomd en zij denkt aan zelfdoding. In 1837 maakte Pranier een gipsen standbeeld van jou. In 1847 verliet jij jouw man en verscheen 'Deux femmes célèbres', over markiezin Emilie du Châtelet en de schrijfster Clementine Tanska Hoffman. Andere bezoekers van jouw salon waren Leconte de Lisle, de schilderes Fanny Chéron (1830 - ?) en haar vader, de bibliofiel Amédée Chéron.

Jij was ook de minnares van Alfred de Musset, Alfred de Vigny en de schrijver/politicus Abel-François Villemain. Op 21 april 1851 overleed jouw ex-echtgenoot Raymond. Hij is in de Cimetière de Montmartre begraven. Op 6 maart 1855 ontving jij een laatste briefje van Gustave Flaubert. Hij schreef: 'Madame, ik kreeg te horen dat u de moeite hebt genomen om hier gisteravond drie keer naar toe te komen. Ik was er niet. En, uit angst dat volharding u niet blootstelt aan vernedering, ben ik gebonden aan de regels van beleefdheid om u te waarschuwen dat ik er nooit zal zijn.'. Jij schreef op zijn briefje: 'Lâche, couard et canaille' (geef het maar op, lafaard en schurk). Dit was het einde van jouw relatie met Flaubert. Hij lijkt jou nooit meer gezien te hebben. Jij zag hem nog eens in een menigte. Op 2 mei 1857 overleed Alfred de Musset door alcoholisme en hartfalen. Hij werd 46 jaar. In 1857 ontving jij de Prix Lambert van het Institut de France op 23, quai de Conti en in 1795 opgericht. In jouw autobiografische roman 'Lui' uit 1859 heb jij met Flaubert afgerekend. Na de breuk was jij boos en dat heb jij in 'Lui' verwerkt. Op 8 mei 1870 overleed Abel-François Villemain. Jij overleed op 8 maart 1876 in jouw huis aan de Rue des Écoles, nadat jij enige dagen in Verneuil was geweest. Jij werd 65 jaar en jij bent in de Oude Begraafplaats van Verneuil-sur-Avre begraven. Jouw dochter Henriette woonde in Verneuil-sur-Avre.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
13 november 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)