Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Anúna - Mariam Matrem Virginem

Anúna is een in 1987 opgericht Iers koor. Opgericht door de Ierse componist/producer/regisseur Michael McGlynn, geboren op 11 mei 1964 in Dublin. Hij ging naar het Ring College in Dungarvan en het Blackrock College. Michael's interesse voor de traditionele zang en de Ierse, middeleeuwse muziek ontstond op het Ring College. Hij begon bij de collegekoren. Hij studeerde muziek en Engels aan het University College Dublin en het Trinity College Dublin. Hij behaalde in 1985 een Bachelor of Arts en in 1986 een Bachelor in Muziek. Hij was lid van het RTÉ Chamber Choir en in 1987 heeft hij dus de koorgroep Anúna (An Uaithne) opgericht. Er verschenen 14 albums. An Uaithne is de collectieve beschrijving van de 3 oude vormen van Ierse muziek; de Goltrai (klaaglied), Geantrai (vreugdelied) en Suantrai (slaaplied). Michael reconstrueerde en arrangeerde een aanzienlijke hoeveelheid vroege en middeleeuwse, Ierse muziek en hij schreef originele werken. Anúna werkt zonder dirigent en beweegt op diverse momenten door de zaal. Er zingen meestal 12 tot 14 zangers/zangeressen.

Anúna zingt o.a. de 12-de eeuwse stukken 'Dicant Nunc' en 'Cormacus Scripsit', 'Miserere Miseris' en 'Quem Queritis'. Toch is Michael geen traditionalist, het zijn meer de indrukken van de liederen, die hij zich herinnerde. Hij maakte ook totaal nieuwe composities, nieuwe melodieën, die op traditionele teksten zijn gecomponeerd. Hij herinterpreteert de liederen op een nieuwe manier. Hij zoekt altijd naar een koorversie die werkt. Het is een mix van klassieke koorzang en onaangetaste spontaniteit. Anúna is o.a. beïnvloed door Le Mystère des Voix Bulgares. Het Anúna-geluid is krachtig en fragiel, direct en humaan, bijna een protest tegen het kunstmatige karakter van koorgroepen. Anúna bevat enkele van de beste koorzangeressen/-zangers ter wereld. De andere oprichters van Anúna zijn Monica Donlon, de operazangeres Miriam Blennerhassett uit Howth en Garrath Patterson. Michael heeft Monica en Miriam op het UCD ontmoet. In 1991 werd An Uaithne officieel Anúna op aanraden van Monica's moeder Paula Donlon. In 1990 en 1991 waren er cassettes verschenen.

In 1993 verscheen het debuutalbum 'ANÚNA', met 16 nummers. In 1994 verscheen 'Invocation' en van 1994 tot 1996 waren zij verbonden met de theatershow 'Riverdance'. Zij zongen de openingssong 'Cloudsong' met de zangeres Katie McMahon. In 1995 verscheen 'Omnis' en in 1996 'Deep Dead Blue'. In 1996 won de Anúna-sopraan Eimear Mary Rose Quinn met het lied 'The Voice' het Eurovisiesongfestival in Oslo. In 1997 verscheen 'Behind the Closed Eye', de titel van een gedicht van Francis Edward Ledwidge (1887 - 1917). De dichter Ledwidge is één van de grootste inspiratiebronnen van Michael McGlynn. Ledwidge is op 31 juli 1917 nabij Boezinge door een Duitse granaat vermoord. Hij werd 29 jaar en hij is in de Artillery Wood Cemetery begraven, net als de Welshe dichter Ellis Humphrey Evans, die op dezelfde dag werd vermoord en 30 jaar werd. Beiden overleden tijdens de Slag bij Pilckem Ridge. In 1998 verscheen 'Ocean', in 2000 'Cynara' en in 2002 'Winter Songs'. In 2006 verscheen 'Sensation', met teksten van Jean-Nicolas Arthur Rimbaud, Hildegard von Bingen en John Henry Newman. In het titelnummer doet de Bretonse zanger Gilles Servat een gesproken voordracht van Rimbaud's gedicht 'Sensation'.

In 2007 deden de koorleden van Anúna een tournee door de Verenigde Staten en verscheen 'Anúna: Celtic Origins'. In 2009 verscheen 'Sanctus' en in 2010 zongen ze met het RTÉ National Symphony Orchestra of Ireland en de Finse violiste Linda Magdalena Lampenius. Zes zangeressen van Celtic Woman waren lid van Anúna; Órlagh Fallon, Méav Ní Mhaolchatha, Lynn Hilary, Éabha McMahon, Tara McNeill en Deirdre Gilsenan. In 2011 gaf Anúna samen met Clannad 3 concerten in de Christ Church Cathedral in Dublin. In 2011 was Anúna in China en Japan. In 2012 verscheen 'Illumination'. Op 16 februari 2017 was er het samenwerkingsproject 'Takahime' in de Orchard Hall in Tokio. Dit was een uitvoering van de bewerking van W.B. Yeats 'At the Hawk's Well' door de Noh-geleerde/auteur Yokomichi Mario (1916 - 2012). Noh = klassiek Japans dansdrama. Op 30 juli 2017 zong Anúna bij een herdenkingsevenement voor F.E. Ledwidge in de Richmond Barracks in Dublin.

De huidige leden van Anúna zijn o.a.: Miriam Blennerhassett, haar dochter Aimée (sinds 2009), Lucy Champion, John McGlynn, de tweelingbroer van Michael, Andrea Delaney, Sara Weeda (1994, Enschede), Cait Frizzell, Ellie Nic Fhionnghile, Fergus Cahillane, Cian O'Donnell, Nick Stopte, Sam Kreidenweis, Nejc Rudel, Cian O'Donnell, Jan Kuhar en Sara Di Bella. Sara zingt op magistrale wijze solo op het nummer 'Mariam Matrem Virginem'. Sara (1986, Italië) is een licht-lyrische sopraan en pianiste. Zij behaalde een Bachelor in de Opera aan het A. Scontrino Conservatorium op Via Francesco Sceusa 1 in Trapani en een Masterdiploma in Musical Performance aan de Royal Irish Academy of Music in Dublin, bij Sylvia O'Regan. Zij kreeg ook les van de sopraan Magda Olivero (1910 - 2014). Éabha McMahon (9 december 1990, Dublin) zong weergaloos mooi solo op het nummer 'Fill, Fill a Rún' (Come back, Come back My Love).

Inmiddels is er een nieuwe formatie uit Anúna voortgekomen, Systir, bestaande uit 6 zangeressen, o.a.: Sara Weeda, Ellie Nic Fhionnghile, Sorcha Venen, Lauren McGlynn en Gangpad McGlynn. De artistieke leider is eveneens Michael McGlynn.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 november 2022


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 3 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)