Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij zag Donald Trump in jouw kristallen bol

(voor Sinclair Lewis (1885 - 1951))

Jij bent geboren op 7 februari 1885 in Sauk Centre, Minnesota, tegenover het huidige Sinclair Lewis Boyhood Home op 812 Sinclair Lewis Avenue. Jouw ouders waren Edwin J. Lewis en Emma Kermott. Jouw oudere broers waren Fred (1875) en Claude (1878). Enkele maanden na jouw geboorte verhuisden jullie naar de overkant. Jouw vader was een strenge tuchtrechter en een arts, die zijn praktijk elders had. Jij was 6 jaar, toen jouw moeder overleed. In 1892 hertrouwde jouw vader met Isabel Warner, die jij aardig vond. Jij schreef soms in de zolderkamer van het koetshuis. Jij had ook 2 oudere zussen en jij hield een dagboek bij. In jouw eenzame jeugd kon jij moeilijk vrienden maken. Jij was lang en extreem dun en jij had acne. Op jouw 13-de liep jij van huis weg en wilde jij drummer in de Spaans-Amerikaanse oorlog worden, wat mislukte. Eind 1902 ging jij een jaar naar de Oberlin Academy om naar de Yale University te kunnen. In Oberlin werd jij een tijd religieus enthousiast. In 1903 ging jij naar de Yale University en in 1908 behaalde jij het bachelordiploma.

Jij werkte bij de Helicon Home Colony, een coöperatieve woonkolonie van Upton Sinclair in Englewood. Jij reisde van daar naar Panama. Jij werd later een atheïst. Jouw eerste publicaties verschenen in de Yale Courant en het Yale Literary Magazine, opgericht in 1836. Jij werkte voor kranten en uitgeverijen en jij verbleef een tijd in de schrijverskolonie in Carmel-by-the-Sea. Jij verkocht verhaalideeën aan Jack London, zoals in 1910 voor zijn 'The Assassination Bureau, Ltd', wat door de misdaadschrijver Robert Lloyd Fish is voltooid. In 1912 verscheen jouw eerste roman 'Hike and the Aeroplane' onder het pseudoniem Tom Graham. In 1914 trouwde jij met Grace Livingston Hegger, een redactrice van 'Vogue'. In 1914 verscheen jouw roman 'Our Mr. Wrenn: The Romantic Adventures of a Gentle Man' bij Harper & Brothers en onder jouw eigen naam. In 1915 verscheen 'The Trail of the Hawk: A Comedy of the Seriousness of Life' en in 1917 'The Job' en 'The Innocents: A Story for Lovers'. In 1917 werd jullie zoon Wells Lewis geboren, vernoemd naar H.G. Wells. In 1919 verscheen 'Free Air' en in 1920 'Main Street'. In Washington, D.C. was Dean Acheson jullie buurman en familievriend. Dean was van 1949 tot 1953 minister van Buitenlandse Zaken. Dean trouwde in 1917 met de kunstschilderes/grafica Alice Caroline Stanley, met wie hij 3 kinderen kreeg; David, Jane en Mary Eleanor. Volgens Dean was jouw literaire succes niet goed voor jouw huwelijk.

'Main Street' was een verkoopsucces en leverde jou omgerekend naar nu bijna 5 miljoen dollar op. In 1922 verscheen 'Babbitt', een satirische roman over de Amerikaanse cultuur en samenleving, die de leegte van het middenklasseleven en de sociale druk op conformiteit bekritiseert. De cultuurcriticus Henry Louis Mencken noemde het 'de literaire belichaming van alles wat er mis was met de Amerikaanse samenleving'. In 1925 verscheen 'Arrowsmith', met de hulp van de schrijver/microbioloog Paul de Kruif, van Nederlandse afkomst. Paul kreeg 25% van de royalty's. In 1926 won jij de Pulitzer Prize voor 'Arrowsmith', die jij weigerde, omdat 'Main Street' die prijs niet had gekregen. Op 16 april 1925 zijn Grace en jij gescheiden. In 1926 verscheen 'Mantrap', opgedragen aan jouw vriend, de radio-omroeper/schrijver/biograaf Frazier Hunt, die Lenin, Stalin en Hitler interviewde. 'Mantrap' is in 1926 verfilmd, met een hoofdrol van Clara Gordon Bow. In 1927 verscheen 'Elmer Gantry', opgedragen aan H.L. Mencken. Deze satirische roman is een aanklacht tegen de fundamentalistische en evangelische kringen in religieus Amerika, met o.a. seksuele hypocrisie. Het is vrij gebaseerd op de pinksterevangeliste/mediaberoemdheid Aimee Elizabeth Kennedy van de Foursquare Church, die zij in 1923 oprichtte. In sommige steden werd jouw roman verboden. Aimee overleed op 27 september 1944 in een hotelkamer in Oakland door een overdosis slaappillen en een hartaanval, hoogstwaarschijnlijk per ongeluk. Zij werd 53 jaar en zij is in de Forest Lawn Cemetery in Glendale begraven.

Op 14 mei 1928 hertrouwde jij met de journaliste/radio-omroepster Dorothy Celene Thompson, geboren op 9 juli 1893 in Lancaster. Dorothy's kennissen waren o.a. de schrijver Edmund Josef von Horváth, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Stefan Zweig en de acteur/theaterregisseur Frits Nathan Kohn. Edmund Josef overleed op 1 juni 1938 in Parijs door een vallende tak tijdens een onweersbui op de Champs-Elysées, tegenover het Théâtre Marigny. Hij werd 36 jaar en hij is in de Cimetière de Saint-Quen begraven. In 1988 is zijn stoffeijk overschot in het Heiligenstädter Friedhof in Wenen herbegraven. Dorothy had in Berlijn een lesbische relatie met de schrijfster/beeldhouwster Christa Kate Winsloe, barones von Hatvany-Deutsch. Christa kreeg later een relatie met de schrijfster Simone Gentet. Beide vrouwen werden vals beschuldigd nazi-spionnen te zijn en op 10 juni 1944 werden zij door 4 Fransen, o.a. de bendeleider/crimineel Lambert, in een bos nabij Cluny vermoord. Christa werd 55 jaar en Simone werd 45 jaar. Zij hielpen juist mensen, die voor de nazi's vluchtten. In 1927 is Dorothy na 5 jaar van de schrijver Joseph Bard gescheiden. In 1928 kochten jullie een tweede huis op het platteland van Vermont. In 1929 verscheen 'Dodsworth', over de meest welvarende en succesvolle Amerikanen, die jij als in wezen zinloze levens omschreef, ondanks hun grote rijkdom en voordelen. Het is in 1936 verfilmd door Willi Wyler, met Walter Huston en Ruth Chatterton. Jij publiceerde ook veel korte verhalen, zoals het kinderverhaal 'Little Bear Bongo' uit 1930.

In 1930 kreeg jij de Nobelprijs voor de Literatuur, als eerste, Amerikaanse schrijver. Jij was genomineerd door de literatuurhistoricus/schrijver Johan Henrik Emil Schück. 'Babbitt' is van groot belang geweest voor de toekenning. In jouw toespraak prees jij o.a. Theodore Dreiser, Willa Cather en Ernest Hemingway, die in 1954 de prijs kreeg. In 1930 werd jullie zoon Michael Lewis (1930 - 1975) geboren, die toneelacteur werd. In 1931 interviewde Dorothy Adolf Hitler voor het eerst en zij vond hem 'het prototype van de kleine man'. In 1931 beschuldigde jij Theodore Dreiser van plagiaat van 'The New Russia' van Dorothy. Dreiser heeft jou herhaaldelijk geslagen. In 1935 verscheen jouw roman 'It Can't Happen Here', over de opkomst van een Amerikaanse, fascistische dictator/demagoog, die op dezelfde wijze als Hitler aan de macht komt. Diverse schrijvers vergeleken de dictator met Donald Trump. De antropoloog Alexander Laban Hinton publiceerde in 2021 'It Can Happen Here; white power and the rising threat of genocide in the US'. In 1937 ging jij naar het Austin Riggs Center, een psychiatrisch ziekenhuis in Stockbridge. De socialite/filantroop/componiste Ruth Wales du Pont verbleef daar ook. Jij kon kiezen: zonder alcohol leven of erdoor sterven. Na 10 dagen ging jij weg, zonder jouw probleem serieus te nemen.

In 1937 was jouw huwelijk met Dorothy al afgelopen. In 1940 gaf jij 5 lessen in creatief schrijven aan de University of Wisconsin-Madison om daarna plotseling te verdwijnen. Jij had hen alles geleerd wat jij wist. In 1942 zijn Dorothy en jij officieel gescheiden. Wells was luitenant van de de U.S.Army en hij werd op 29 oktober 1944 vermoord, toen de geallieerden het 1st Battalion, 141st Infantry, ging redden, die in de Vogezen door de Duitse troepen omsingeld was. In 1945 hertrouwde Dorothy met de kunstenaar Maxim Kopf. De journalist/historicus William Lawrence Shirer was dik bevriend met jou. Hij was getrouwd met de fotografe Theresa Stiberitz, met wie hij 2 dochters kreeg, Eileen en Linda. In 1946 huurde jij Thorvale Farm aan de Oblong Road in Williamstown, wat jij later kocht en opknapte. In 1948 was de statige herenboerderij gereed, maar vanwege jouw medische problemen woonde jij er maar kort. Jij overleed op 10 januari 1951 in Rome door een vergevorderd alcoholisme en een hartstilstand. Jij werd 65 jaar en jouw lichaam is gecremeerd. Wat overbleef, is in de Greenwood Cemetery in Sauk Centre begraven. Jouw laatste roman 'World So Wide' verscheen na jouw overlijden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
11 december 2022


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 104Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
11 december 2022
Bedankt voor dit uitvoerige verhaal. Voor mij nieuw.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)