Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Arabische feministe tussen barre barbaren

(voor Maryana Marrash (1848 - 1919))

Jij bent geboren als Maryana bint Fathallah bin Nasrallah Marrash in augustus 1848 in Aleppo, Ottomaans Syrië. In een oude familie van Melchite kooplieden met literaire interesses. Deze familie werd in de 18-de eeuw welvarend, maar in 1818 werd hun familielid Botros Marrache door de orthodoxe fundamentalisten gemarteld. Andere familieleden werden tijdens de vervolgingen uit Aleppo verbannen, zoals de priester Jibrail Marrache. Jouw vader, Fathallah Marrache, probeerde het sektarische conflict te bezweren door in 1849 een verhandeling te schrijven, waarin hij het Filioque geschil verwierp. Dit is het theologische dispuut, dat zich vanaf de achtste eeuw afzet tegen de Roomse en Griekse Kerk, over het dogma van de Drie-eenheid. De orthodoxe kerk van Nicea-Constantinopel gelooft dat de heilige Geest alleen uit de vader voortkomt en de Roomse/Griekse kerk gelooft dat de Heilige Geest uit de Vader en de Zoon voortkomt. Jouw vader had een grote privébibliotheek, die hij gebruikte om jouw broers Franciscus en Abdallah en jou op te voeden, met name in de Arabische taal- en letterkunde. Jouw moeder was familie van de patriarch Demetrius Antachi.

Op jouw 5-de ging jij naar een Maronitische school. Jouw broers en jij gingen naar de Franse missiescholen, waar jullie Arabisch, Frans, Engels en Italiaans leerden. Jij werd door de nonnen van Sint-Jozef in Aleppo opgevoed. Jouw vader en broers leerden jou de Arabische literatuur kennen.

Jouw broer Franciscus ben Fathallah ben Nasrallah Marrache is geboren op 29 juni 1836 in Aleppo. Hij was dichter/schrijver van de Nahda-beweging en arts. In 1850 was hij met zijn vader een jaar in Parijs, voor een remedie voor zijn oogproblemen. Hij ging na zijn medische opleiding medicijnen in 1866 naar Parijs, waar hij verder medicijnen studeerde. Door zijn fragiele gezondheid en toenemende blindheid moest hij naar Aleppo terugkeren. Inmiddels was hij blind geworden en dicteerde hij zijn werken. Hij creëerde poëtisch proza en prozagedichten. Hij was de eerste, echt kosmopolitische, Arabische intellectueel van de moderne tijd. Hij volgde jouw studies op de voet, al was hij een voorstander van een beperkt vrouwenonderwijs, dus niet geheel progressief. Hij overleed in 1874 in Aleppo en hij werd 37 of 38 jaar. Zijn werk werd bewonderd door Khalil Gibran, die erdoor beïnvloed werd.

Jouw broer Abdallah bin Fathallah bin Nasrallah Marrache is geboren op 14 mei 1939 in Aleppo. Hij was een schrijver en een ondernemer. Na zijn studie in Aleppo ging hij naar Europa, waar hij verder studeerde en de handel beoefende, In 1863 woonde hij in Manchester en op 6 mei 1868 werd hij een Brits staatsburger. In 1879 hielp hij Adib Ishaq met de oprichting van de Parijse krant Misr al-Qahirat (Egypte de Overwinnaar). De Nahda-literator/journalist Adib Ishaq werkte in Parijs in de Nationale Bibliotheek. Hij ontmoette Victor Hugo, die hem 'Het genie van het Oosten' noemde. Hij kreeg tuberculose in Parijs. Hij overleed op 12 juni 1885 op zijn zomerlandgoed in al-Hadath, Libanon, en hij werd 29 jaar. Op 23 juni 1882 verscheen Abdallah's tweetalige maandkrant Kawkab al Masriq, die snel verdween. Hij was lid van de Société asiatique, opgericht in 1822 en met een bibliotheek op 52, rue du Cardinal-Lemoine in Parijs. In 1882 verhuisde hij naar Marseille, waar hij op 17 januari 1900 overleed.

Jij bespeelde de qanoûn en jij kon prachtig zingen. Jij had veel vrijers en jij wilde het liefste vrijgezel blijven. Na het overlijden van jouw moeder werd jij overgehaald om te trouwen. In 1870 begon jij gedichten en artikelen voor de kranten te schrijven, o.a. voor Al-Ginan en Lisan al-hal uit Beiroet. Jij bekritiseerde de toestand van de Arabische vrouwen en jij stimuleerde hen om zichzelf te onderwijzen en om de voor hen belangrijke onderwerpen openbaar te maken. In 1893 verscheen jouw dichtbundel 'Bint Fikr' (Het fruit van het vrouwelijk denken) in Beiroet, met als editor Al-Matba'at al-adablyyat. Het was de eerste, gepubliceerde, Syrisch-Arabische dichtbundel van een vrouw. Deze uitgave mocht van de Ottomaanse autoriteiten, omdat jij een lofgedicht voor sultan Abdülhamid II had geschreven. Handig gedaan. Tussen 1894 en 1896 was deze bloeddorstige sultan verantwoordelijk voor de Hamidische bloedbaden. Er werden minstens 200.000 Armeniërs en Syrische christenen vermoord. 100.000 mensen werden gedwongen geïslamiseerd en ruim 100.000 vrouwen werden naar harems gestuurd. De sultan kreeg de bijnaam Grote Bloedende Sultan. Van april 1915 tot 1923 was er de Armeense genocide, waardoor 1,5 miljoen mensen op een gruwelijke wijze werden vermoord. De Belgische anarchist Edward Joris pleegde op 21 juli 1905 in Istanbul een bomaanslag op de sultan, wat mislukte. Er overleden wel 26 andere mensen. Edwards vrouw was Anna Nellens. In 1907 werd Edward na een gevangenisstraf in Turkije naar België teruggestuurd. Hij werd boekhandelaar. De sultan overleed op 10 februari 1918 in het Beylerbeyi Paleis. Ik had het kunnen bezoeken, maar ik ben rechtsaf gelopen.

Jouw huis in Aleppo was een ontmoetingsplaats voor beroemde schrijvers. Jouw man was Habib Al-Ghadban en hij kwam uit een christelijke familie. Jullie kregen samen een zoon en twee dochters. Jij kende de Franse romantici, vooral Alphonse de Lamartine en Alfred de Musset. Tijdens de avondsalons droeg jij helemaal zwarte jurken of helemaal witte jurken. Er werd o.a. over de Mu'allaqat en François Rabelais gesproken. Er werden schaak- en kaartspelen gedaan en er waren gecompliceerde poëziewedstrijden. Er werd gezongen en gedanst op muziek van muziekinstrumenten of via een fonograaf. En men dronk wijn en arak. De bezoekers van jouw salon waren o.a.: Antun Sha'arawi, de schrijver/dichter Qustaki Al-Himsi (1858 - 1941), de dichter/journalist Gabriel al-Dallal (1836 - 24 december 1899 in Aleppo), Kamil Al-Ghazzi, de dichter Rizqallah Hassun (1825 - 1880 in Londen), die in 1855 de krant Mirat al-ahwal oprichtte, de schrijver Abd al-Rahman al-Kawakibi (1854 - 1902), die volgens zijn familie door Turkse agenten werd vergiftigd, Victor Khayyat, de schrijver al-Saqqal en zijn zoon, de schrijver/dichter Mikha'il (1852 - 1938), en Abd al- Salam al-Tarmanini. Jij overleed in 1919 in Aleppo en jij werd 70 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 december 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)