Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw vleugel vloog met adelaarsvleugels

(voor Fanny Mendelssohn (1805 - 1847))

Jij bent geboren op 14 november 1805 in Hamburg. Jij was de oudste van vier kinderen. Jouw vader was de bankier/filantroop Abraham Ernst Mendelssohn Bartholdy (1776 - 1835). Zijn vader was de filosoof/theoloog Moses Mendelssohn, die op 4 januari 1786 in Berlijn overleed en 56 jaar werd. Moses was getrouwd met Fromet Guggenheim, met wie hij 6 kinderen kreeg; de bankier Jozef, Recha, de vliegtuig-ingenieur Nathan, de schrijfster/salonnière Brendel, Henriette en jouw vader. Brendel was getrouwd met de bankier Simon Veit. Hun zonen waren de schilders Jonas en Philipp van de Nazarener beweging. Brendel hertrouwde met Friedrich von Schlegel, met wie zij aan de Ziegelstrasse in Jena woonde, waar Novalis, Schelling, Tieck en de Schlegels over de vloer kwamen. Zij bezocht de salons van Rahel Varnhagen en haar vriendin Henriette Julie Herz. De bril van Moses bevindt zich in het Joods Museum Berlijn aan de Lindenstrasse 9-14. Jouw moeder was Lea Salomon. Jij werd in 1816 als christen en als Fanny Cäcilie gedoopt. Jij bleef wel verbonden met de sociale en morele waarden van het Jodendom. Jouw broer Felix en jij waren sterk gekant tegen de achternaam 'Bartholdy', die jullie vader invoerde om de Joodse afkomst te verdoezelen.

In het Berlijnse familiehuis toonde jij wonderbaarlijke, muzikale vaardigheden en schreef jij muziek. Jij kreeg jouw eerste pianolessen van jouw moeder, die mogelijk de Berlijnse Bach-traditie door de geschriften van Johann Philipp Kirnberger heeft geleerd, via zijn boek 'Clavierübungen mit der Bachische Applicatur' in 4 delen (1761 tot 1766). Als 14-jarige speelde jij alle 24 preludes uit 'Das Wohltemperierte Clavier' uit 1722 van Bach uit jouw hoofd. Jij deed dat in 1819 op de verjaardag van jouw vader. Jij bent wellicht ook beïnvloed door jouw oudtante, de musicus/salonnière/barones Fanny von Arnstein. Haar dochter Henriëtte (1780 - 1859) was een bekwame pianiste, die met jouw moeder correspondeerde. Met haar man, de bankier Heinrich Freiherr von Pereira, kreeg zij 3 zonen en 1 dochter. In haar salon kwamen o.a. Ludwig von Beethoven, Franz Liszt en jouw broer Felix. Jij bent wellicht ook door jouw oudtante, de toetseniste Sarah Itzig (1761 - 1854), beïnvloed. Zij was de favoriete leerlinge van Wilhelm Friedemann Bach. In 1816 kregen Felix en jij in Parijs een korte studie van bij de pianiste Marie Kiéné Bigot de Morogues. Zij speelde voor Haydn, die daar gelukkig van werd, en zij was bevriend met Antonio Salieri en Ludwig von Beethoven, die haar bewonderde. Marie kreeg 2 kinderen en zij overleed op 16 september 1820 in Parijs door tuberculose. Zij werd 34 jaar. Haar man was de bibliothecaris van de Russische diplomaat/graaf Andrej Razoemovski, die in 1815 prins werd. Andrej's eerste vrouw was gravin Elisabeth von Thun. Hun kinderen waren Stanislav en Kateryna. Andrej's tweede vrouw in 1816 was gravin Konstanze von Thürheim. Hij was de mecenas van Beethoven.

Voorts kregen Felix en jij in Berlijn pianolessen van de componist Ludwig Berger en vanaf 1819 compositielessen van de componist Carl Friedrich Zelter, ook in Berlijn. Zelter was getrouwd met de operazangeres Julie Pappritz en hij was bevriend met Goethe. In oktober 1820 werden Felix en jij lid van de Sing-Akademie zu Berlin, in 1791 opgericht door de goedlachse klavecinist Carl Friedrich Christian Fasch en destijds geleid door Zelter. Zelter schreef aan Goethe, dat jij 'speelt als een man', destijds het grootste compliment. Jouw vader schreef jou: 'Muziek zal misschien Felix' beroep worden, terwijl het voor jou slechts een sieraad kan en moet zijn!'. Zelfs Felix was er niet echt voor dat jij onder jouw eigen naam publiceerde, al steunde hij jou grotendeels als componiste en uitvoerster. Volgens de criticus/schrijver Henry Chorley, een vriend van Felix, vormden jouw sociale klasse en jouw geslacht een lastige beperking voor jouw carrière. Tijdens de Sonntagskonzerte in het ouderlijk huis speelden Felix en jij jullie werken, wat jij na 1831 voortzette. Jij adviseerde en beoordeelde de werken van Felix. Op 19 november 1835 overleed jouw vader in Berlijn. Felix regelde met jou, dat sommige van jouw liederen onder zijn naam verschenen. In 1842 wilde koningin Victoria in Buckingham Palace haar favoriete lied van Felix 'Italien' op woorden van Franz Grillparzer horen en bekende Felix dat dat van jou is.

Jij had de kunstschilder Wilhelm Hensel al op jouw 16-de ontmoet en jij bent in 1829 met hem getrouwd. Hij is geboren op 6 juli 1794 in Trebbin en zijn vader was dominee Johann in Linum. Zijn zus Luise Hensel was een religieus dichteres en onderwijzeres. De dichter Clemens Brentano, de componist Ludwig Berger en de schrijver Wilhelm Müller koesterden een onbeantwoorde liefde voor Luise. Wilhelm overleed op 30 september 1827 in Dessau door een hartaanval en hij werd 32 jaar. Hij was getrouwd met Adelheid von Basedow en in 1823 is hun zoon Max geboren. Op 16 juni 1830 werd jullie zoon Sebastian Ludwig Felix Hensel in Berlijn geboren. Voor zijn eerste verjaardag gaf jij hem een cantate voor sopraan, alt, vierstemmig koor en orkest. Hij ging naar de landbouwschool in Hohenheim, waar hij in 1852 afstudeerde. Hij was schrijver/landeigenaar en in 1858 trouwde hij met Julie von Adelson. Zij kregen samen 5 kinderen; Fanny, Cécile Leo, Paul, Kurt en de schrijfster Lili. In 1930 schreef John Thomson in het Londense tijdschrift 'The Harmonicon' over jouw liederen, die Felix hem getoond had. In 1932 en 1937 kreeg jij miskramen of doodgeboorten. Dit gebeurde vaker. In 1938 had jij jouw eerste, publieke optreden en speelde jij het Pianoconcert nr. 1 van Felix. Daarna volgden nog 2 bekende, openbare uitvoeringen. Wilhelm wilde graag dat jij jouw werken publiceerde.

In 1839-1840 bezochten Wilhelm, Sebastian en jij Italië. Jij raakte versterkt en geïnspireerd. De jonge, Franse muzikanten, die de Prix de Rome hadden gewonnen, toonden respect voor jou, waardoor jouw zelfrespect als muzikante groeide. De componist Charles-François Gounod was één van hen. Daarna ontmoette jij in Italië de Berlijnse diplomaat/muziekliefhebber Robert von Keudell, die jouw compositie aanmoedigde, grote interesse toonde en advies gaf. In 1846 heb jij in Berlijn een verzameling van jouw liederen uitgegeven, Opus I onder jouw trouwnaam Fanny Hensel, geboren Mendelssohn-Bartholdy. Dit was 'Sechs Lieder für eine Stimme mit Begleitung des Pianoforte' bij de uitgeverij Ed. Bote & G. Bock. Jij had een prachtige muziekkamer in het Henselhuis op de Leipziger Strasse 3 in Berlijn. Felix schreef: 'Ik stuur je mijn professionele zegen over het lid worden van het ambacht... moge je veel geluk hebben in het geven van plezier aan anderen; moge je alleen de zoetigheden proeven en niets van de bitterheid van het auteurschap; moge het publiek jou bekogelen met rozen en nooit met zand.'. Jij was bevriend met de kunstschilderes Angelika von Woringen, geboren als Schleiden, getrouwd met de dichter/jurist Franz von Woringen. Haar ouders waren de koopman Christian Schleiden en de kunstschilderes Elise von Nuys, bevriend met de schrijfster Fanny Tarnow. De Joodse schilder Moritz Daniel Oppenheim heeft jou in 1842 fantastisch geportretteerd. In 1843 verhuisde Angelika van Berlijn naar Freiburg im Breisgau.

In maart 1847 had jij veel ontmoetingen met Clara Schumann. Tijdens het repeteren van de cantate 'Die erste Walpurgisnacht' van Felix kreeg jij een beroerte en op 14 mei 1847 ben jij door de complicaties overleden. Jij werd 41 jaar en jij bent in het Dreifaltigkeitsfriedhof I in Berlijn-Kreuzberg, geopend in 1739, begraven, naast jouw ouders. Felix schreef ter ere van jou het Strijkkwartet nr. 6 in f mineur. Felix overleed op 4 november 1847 in Leipzig na enkele beroertes. Hij werd 38 jaar en hij is in het Dreifaltigkeitsfriedhof I begraven. Wilhelm overleed op 26 november 1861 in Berlijn en hij is naast jou begraven. In 1884 verscheen Sebastian's boek 'Die Familie Mendelssohn (1729 - 1847). Nach Briefen und Tagebüchern'. Sebastian overleed op 13 januari 1898 en hij is ook in het Dreifaltigkeitsfriedhof begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 januari 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)