Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Drastische verandering levensloop

Zacht vlezig met glasnost en perestrojka; hiermee typeer je Gorbatsjov naar mijn mening het best. Deze voormalige Russische President introduceerde openheid en hervormingen, aangezien hij vond dat het zo niet langer kon. Hij had gelijk, maar heden ten dage denkt Poetin bij machte te zijn dit tij te keren.
Door de standvastigheid van Oekraïne, dat Gorbatsjovs hervorming, zijn perestrojka, de ingrijpende, economische, sociale en culturele veranderingen geenszins wil opgeven, maar daarentegen juist wil handhaven. Aangezien dit tegen het zere been van Poetin is, wil hij zo spoedig mogelijk (eer)herstel. Als meer door Rusland geannexeerde landen hetzelfde wensenpakket hebben, is het laatste woord hieromtrent noch gezegd, noch besproken...!

Zelf ben ik een geboren en getogen Fries die voor studie zijn geboorteprovincie heeft verlaten om zich elders verder te ontwikkelen. Ik ben helaas ongeneeslijk ziek geworden met een levensverwachting tot 2030 -2035. Gelukkig in zowel de liefde als met mijn werk en hobby's leef ik samen met mijn geliefde dit/mijn gedevalueerde leven, hetgeen overigens geenszins wil zeggen dat het niets meer voorstelt. Ik durf zelfs te stellen, integendeel. Ik reis de wereld over om niets te missen. Bezoek pleinen waar revoluties hebben plaatsgevonden, kunstmusea alwaar werk van de grootste schilders zowel als beeldhouwers wordt tentoongesteld en tegelijkertijd draag ik het lot dat mij heeft getroffen. Hetzelfde lot dat mijn eerste liefde deed besluiten mij te verlaten daar zij niet met de toenmalige verwarring kon omgaan, terwijl ondergetekende wist dat het tij in zijn voordeel zou keren. Tegelijkertijd wist ik dat ik mijn kortetermijngeheugen vaarwel kon zeggen, voor een deel althans en daarentegen mijn langetermijngeheugen juist moet koesteren. Beide is feit geworden. Na intensieve training is mijn kortetermijngeheugen op een voor mij acceptabel niveau, terwijl mijn langetermijngeheugen geenszins is beschadigd tijdens de aanval op mijn leven door het ongeneeslijke Polycythemia Vera: een teveel aan bloed, dus meer dan 5 liter, waardoor rondpompen door de aderen van mijn/een lijf problematisch kan worden of, zoals in geval van ondergetekende, wordt. Als dan ook nog de gevolgen van een hierdoor ontstaan coma gaan meewegen, kan een patiënt zijn of haar vaak negatieve balans opmaken.

Tevens de essentie van Ian McEwans nieuwe roman LESSEN; er hoeft maar iets te gebeuren of de levensloop van iemand verandert drastisch. Zo ook die van mij. Zowel mijn eerste officiële baan als eerste liefde verdwenen uit mijn leven van toen; zowel toezegging van meer uren als (van mijn kant) ware en oprechte liefde werden voor mijn neus de grond ingeboord. Toezegging van meer uren door het spreken bezijden de waarheid en misbruik van mijn geheugenhandicap en relatiebreuk door bemoeizucht van 'derden'. Geenszins de eerste de beste, maar wel 'derden'. Gelukkig ligt die tijd ver achter mij en leef ik samen met mijn vriendin het leven zoals het is bedoeld. Zonder opsmuk en grootspraak. De leugen regeert geenszins bij ons, zoals die dat wel bij de 'Siberische' zorgverzekeraar doet, hetgeen mij nimmer Siberisch zal laten. Net als mijn eerste liefde die mij niet liet zakken daar zij niet meer van mij hield, maar eerder vanwege externe-interne factoren.

Gelukkig is er veel dat mij op de been en gaande heeft gehouden; zo ben ik naast postbode (professioneel) eveneens schrijver en dichter op vrijedenker-niveau. Als mijn krant van dinsdag 31 januari 2023 meldt dat 'Pro-Russische hackers achter cyberaanval op ziekenhuizen' zitten, een 'Iraanse filmmaker/cineast is tegengehouden' en daarnaast Amerika, ofwel de 'VS moeten Erdogan tot de orde roepen' dan zijn mijn schrijverszinnen geprikkeld. Berichten die nieuwsgierig maken:
- waarom?
- door wie? en
- omdat/aangezien

Waarom wil Rusland toch al gewonde (en dus) zieke Oekraïners nog eens in het ziekenhuis raken en waarom houdt de Iraanse moraalpolitie een Iraanse regisseur tegen die protesten tegen het Iraanse regime steunt wegens de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in verband met een verkeerd- of niet-gedragen hoofddoek?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is in deze een verhaal apart. Laat de Turkse president zich de talloze boekverbrandingen herinneren en die ene Koran, hoe triest ook, die door een rechtse Zweedse extremist in brand werd gestoken, valt in het niet. Helaas geldt dit niet voor de Koerden in hun machtsstrijd met Turkije...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 2 februari 2023


Geplaatst in de categorie: wereld

5.0 met 3 stemmen 174Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
3 februari 2023
Email:
agschulzziggo.nl
Dank aan de lezers voor de gulle waardering van mijn inzending. Tevens dank aan de redactie voor hun adequate hulp bij mijn problemen tijdens mijn mislukte pogingen de inzending te willen plaatsen. Tot slot mijn oprechte excuses aan Karel Jong, wiens naam ik door een vermoedelijke lacune in mijn concentratie door de toevoeging van het woordje "de" ongewild heb verminkt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)