Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zingende predikante van Houten

(voor Kinga Esther Bán (1981 -2019))

Jij bent geboren op 27 juli 1981 in Kampen. Jouw ouders zijn in 1977 voor de communistische overheersing naar Nederland gevlucht. Daar zijn zij in IJsselmuiden gaan wonen. Dat ligt aan de IJssel en aan de andere kant van de IJssel ligt Kampen. De Stadsbrug vormt de verbinding. In 1978 is jouw zus Dora geboren en in 1979 is jouw zus Bianca geboren. Jij bent na de verhuizing in Kampen geboren. Vanaf jouw 12-de zong jij in de kerk. Als jong meisje had jij veel last van eczeem en een aantal kerkmensen hebben voor jou gebeden. Jij ging naar het Cals College op de Vreeswijksestraatweg 6a in Nieuwegein, vernoemd naar premier Jo Cals. Dit is een open katholieke school. Tijdens jouw middelbare schooltijd zong jij samen met Lieke van Lexmond in de schoolband Easy Freeze, de voorloper van de huidige band Carrousel. Lieke is geboren op 6 februari 1982 in IJsselstein. Zij zat met jou op de Havo. Zij is zangeres, actrice, model, presentatrice en moeder van twee zonen. In 2005 slaagde jij met een 9 voor jouw praktijkexamen aan het Utrechts Conservatorium, zonder dat jij jouw theorie-examen had gedaan. Jij deed een optreden met het koor/de band Gospel Boulevard en een closeharmonygroepje met Jessica Koomen (1974) en Els Manuputty. Jessica is nu zanglerares bij de Novae Popschool Ede, zij woont in Bennebroek en zij is een moestuinfanaticus.

Van 2000 tot 2015 was jij koorlid en soliste bij de Pinksterconferenties en de daaraan verbonden CD's met Opwekkingsliederen. Dit was voor het eerst in 1971 in Bennekom, georganiseerd door Peter Vlug van de Pinksterbeweging. Jij trad op in Biddinghuizen, naast Walibi Holland. Van 2001 tot 2004 zong jij in het gospelkoor Gospel Boulevard, in 2000 opgericht door de dirigent/componist/muziekleraar aan de popacademie in Enschede André Bijleveld (1 januari 1959, Hengelo) en de evenementenorganisator Gerrit aan 't Goor. Jij zong in meerdere liederen van het project Psalmen voor Nu, met nieuwe berijmingen op nieuwe melodieën. In november 2014 waren alle 149 psalmen in een nieuwe jas gestoken, met 11 CD's. Jij bent vooral bekend van de christelijke band Sela, met eigentijdse kerkmuziek. Het is een combinatie van worship-rock met Ierse folk en klassieke invloeden. Sela ontstond in 2005 uit een project van de Hervormd-Gereformeerde Jeugd Bond. Jij werd in 2008 zangeres van Sela. In 2009 verschenen 'Live in Utrecht' en 'Gloria', in 2010 'Koninkrijk', in 2012 'Via Dolorosa' en 'Live in Gouda', in 2013 'Ik zal er zijn', in 2014 'In het licht', in 2015 'Live in Groningen', in 2016 'Vreugde van mijn hart', in 2018 'God van leven' en in 2019 'Thuis'. 'Live in Gouda' verscheen op de televisie en was een concert in de Sint-Janskerk. Jij was lid tot 2017. De andere zangeressen zijn Mirjam Kerkhof-de Jager en Anneke van Dijk-Quist (28 april 1979, Vlissingen). Mirjam is jou in 2019 opgevolgd. Anneke schrijft ook liederen voor Sela. Beiden zijn moeder van twee kinderen. Andere zangers van Sela zijn Lars Gerfen, Frans Christiaan Korpershoek (tot 2022) en Elbert Smelt (tot 2010). Veel liederen van Sela zijn door de theoloog Hans Maat (1968, Vlaardingen) geschreven.

In 2005 trouwde jij met Reinder Ymker en jullie kregen samen twee dochters, Ike en Liva, en één zoon, Kene. Reinder werkt met licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Jij was ook een zangdocente en jij gaf workshops. In 2011 kreeg jij de diagnose borstkanker en in december 2012 waren er uitzaaiingen naar de botten. Jij ging wel door met jouw zangactiviteiten. Na erge rugklachten kreeg jij hormoonbehandelingen en chemokuren om de groei van de kankercellen te remmen. Jij kreeg veel kracht door jouw relatie met God. In april 2016 verscheen jouw solodebuutalbum 'Uit liefde', met covers en eigen nummers. Op dit album staan liederen voor jouw man, kinderen, ouders en zussen. In juni 2016 gaf jij twee concerten, waardoor in februari 2017 'Live uit Liefde' verscheen. Vanwege de terugkerende rugpijn werd jij in 2017 geopereerd en stopte jij met Sela. In maart 2018 verscheen 'Vandaag', met een prachtige, diepontroerende titelsong. Jij hebt een heldere, liefdevolle, troostrijke, zeer gevoelige, indringende zangstem. Na het verschijnen van 'Vandaag' deed jij de concerttournee 'Wat Fluistert Vandaag?'. In januari 2019 verscheen 'U weet het toch?' en in mei 2019 'Wij. Samen!', samen met jouw drie kinderen. Jij was lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk De Lichtboog op Kruisboog 22 in Houten. Jij zegt: 'De aarde is een tijdelijke verblijfplaats en de dood is niet het einde. Mijn leven met God gaat verder.'.

Met jouw vriend Elbert Smelt maakte jij kort voor jouw overlijden een 'afscheidslied'. Dit is het lied 'Leef Met Volle Teugen', waarin de drie christelijke pijlers geloof, hoop en liefde volop tot uitdrukking komen. Willemijn Goos maakte de documentaire '24 uur met Kinga Bán' over jou, een paar maanden voor jou overlijden. Jij zei: 'Gerd-Jan Segers zei eens tegen mij: 'Je moet nu en hier je kaarten spelen. Hij had gelijk. We moeten het leven in alle gebrokenheid volop spelen. Soms als ik alleen ben, zet ik de dvd aan van mijn concert. En dan huil ik; om mijn pijn en om alles wat we moeten loslaten. Ik zie ernaar uit om bij God te zijn. Om steeds in Zijn liefde en aanwezigheid te zijn en altijd vervuld te zijn van Hem. Als ik sterf, ga ik naar een plek waar het goed is. Maar als ik dan denk aan het verlies en de worstelingen van mijn kinderen...'. In de documentaire zeg je: 'Ik kan soms zo lullig doen uit het niks naar mijn kinderen of Reinder.'. Je realiseerde je, dat je stemmingswisselingen als bijwerkingen van jouw medicatie kreeg. Dan zeg je: 'Ik mag toch ook een keer sacherijnig zijn, tsjongejonge!'. Je was veel afgevallen en je zegt: 'Wat moet ik nou nog kopen nu ik bijna dood ga? Ik heb heel veel weggedaan, kilo's kleren!'. Dat jouw wimpers en wenkbrauwen nooit zijn uitgevallen, vond je toch wel fijn. Jij liep met een metallic-lichtblauwe rechtersteunstok en een looprek. Jij keek soms zeer kritisch naar jezelf. Achter in de autobus zongen jouw kinderen met jou mee. Jij maakte een grapje over een facelift en jij verwijderde nog wat haartjes onder een wenkbrauw. Het is ook te zien hoe jij graag smulde van wat fruitsmaaksnoepjes.

Jouw man Reinder verzorgde jou en kleedde jou keurig aan. De documentaire laat jou nog een keer bij een laatste optreden zien, waarbij het lied 'Vandaag' terecht helemaal wordt uitgezonden. Jij hebt jezelf helemaal picobello opgemaakt en aangekleed. Jouw mooie, lichtbruine, Lichtgevende ogen schitterden van intense liefde voor Christus Jezus en de Levengever. Op jouw nagels zat de lichtgroene Estelle-nagellak. Jij droeg een zilverkleurige oogschaduw, een zilveren armband, zilveren oorbellen, een zilveren halsketting, een zilveren ring en zilveren schoenen. De zilveren zangeres met het gouden hart. Ik denk aan 'Golden Heart' van Marc Knopfler. Tijdens de uitzending zie ik jou voor het eerst een soort preek houden en dat doe jij formidabel. Dat zat zeker ook in jouw genen, want jouw ouders Giti en Jozef kwamen uit gereformeerde predikantengezinnen. Ik bewonder jouw nederige houding, jouw menselijke kwetsbaarheid, die jij volop toont, en jouw vurige blijmoedigheid, dwars door alles heen. Je zegt: 'Ik geloof dat als Jezus bij ons is, dat Hij door ons heen werkt en dat Hij Zichzelf laat zien door jou heen!'. Je bent bezield door het Christuslicht en de Christusgeest. Je bent verlicht door de Heilige Geest. Je bent duidelijk zichtbaar aangeraakt en vervuld door de Heilige Geest. Je bent een opengebloeide, schitterende Pinsterbloem. Je zingt 'Ik zal eeuwig zingen, dicht bij U zijn!' en bij de laatste zijn van het concert 'Als wij afscheid moeten nemen, weet dan dit, het is voor even!' huilde je. In de kleedkamer is te zien hoe Reinder jou omarmt en troost. Jij zegt nog: 'Ik weet niet of we over een maand weer kunnen spelen?'.

Jij overleed op maandagochtend 6 mei 2019 in jouw woning in Houten. Jij werd 37 jaar en het afscheid was in De Lichtboog. Op 14 februari 2020 verscheen jouw laatste album 'Geboren', met als thema 'opnieuw geboren worden'. Een geestelijke geboorte naar de bron van het eeuwige Liefdeslicht. Jij bent weer één met de Ene. Herenigd in Één-zijn. Versmolten met het Christuslicht. Pure vreugde. Uit dankbaarheid eeuwig zingend. Zelf Heilige Geest geworden. Bij het Hemelfeest heeft iedereen elkander voortdurend lief. Ieder is Één. En zeker ook jij, lieve Kinga, bent voor eeuwig Één met ons. In het Nu op aarde en in de Hemel. Ongescheiden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 februari 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)