Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ambitieuze dorpsschone

Liever een (auto)biografie dan een necrologie. Hoe neem je geweldloos wraak op mensen die jou willen vermoorden? In het geval van Salman Rushdie gebruikt deze absolute topauteur de literatuur door het schrijven van een boek. Rushdies eerste na een op hem gepleegde aanslag in augustus vorig jaar. Door messteken verloor deze weergaloze literator hierbij één oog. De titel van deze 'wraakroman' is VICTORIESTAD die in de week van maandag 6 februari als eerste in zowel het Engels als Nederlands is verschenen.

De vrouwelijke hoofdpersoon is blind, daar haar ogen met gloeiende ijzeren staven zijn uitgestoken. Met veel pijn en een grotendeels verloren (ge)zicht(s)vermogen, onomkeerbaar, zal deze Indiase vrouw met de naam Pampa Kampana verder moeten leven. Het boek was inmiddels geschreven, dus vóór er een aanslag op de auteur Rushdie werd gepleegd. Er zijn passages in Rushdies nieuwe roman die raar lezen sinds bekend is wat Rushdie is overkomen. Tijdens een exclusief interview met de NEW YORKER, met foto, gaat Rushdies markante, in het oog vallend gelaat deels schuil achter een bril waarvan het rechterglas zwart is. Redelijk hersteld, maar veel moeite met schrijven met enkele vingers zonder gevoel en bovendien lijdend aan een posttraumatische stressstoornis, wil en dus schrijft Rushdie door. Zijn nieuwe roman - gerealiseerd voor Rushdie in augustus 2022 door een aanslag werd getroffen - is in 14de-eeuws Zuid-India gesitueerd en zit vol magie. Net als in een game kunnen vrouwelijke krijgers tegen muren omhoog lopen; daarom wordt het volgens kenners ook wel een panoramische, epische vertelling genoemd. Het hoofdpersonage bezit op zeker moment bovennatuurlijke krachten waardoor het honderden jaren kan voortleven. Een mythisch rijk wordt gesticht, waarin man & vrouw gelijk zijn en godsdiensten vreedzaam naast elkaar bestaan. Helaas nemen zonden toe en gaat na 250 jaar het rijk alsnog ten onder, want zowel wraakzucht als machtswellust nemen de overhand; hoe ACTUEEL!

>Onder de bezielende leiding van Michaël Gorbatsjov werden alle voormalige Sowjet-republieken autonoom. 'Rupsje Nooitgenoeg' Vladimir Poetin wil terug naar de voormalige, oude Sowjet-Unie om vervolgens dictator te spelen/zijn.<

Ook haat van vooral mannen speelt een cruciale rol. VICTORIESTAD gaat over de kracht van verhalen. De drie Rushdietitels voor deze, gingen en verhaalden over de actuele politiek. SHALIMAR de CLOWN is wat dit aangaat wat mij betreft de beste. De beste titel voor een weergaloos verhaal dat misschien wel naarmate tijd vordert immer actueler wordt...! Het zou verderfelijk jammer zijn, maar tegelijkertijd helaas niet uit te sluiten.

>Het verhaal van een ambitieuze dorpsschone uit Kasjmir die haar jeugdliefde tot beroepsterrorist maakt.<

De 10 geboden lijken geenszins van toepassing op Shalimar en zijn vele kompanen. Dit is jammer voor zowel de mensheid op zich als de onderlinge verhoudingen...!

Schrijver: Annejan Kuperus
25 februari 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)