Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mark Rutte gokt tevergeefs op Rutte V

Vooralsnog is het 1-0 voor de asielzoekers, want tot ver in 2024 is er een demissionair kabinet, wat geen enkele strengere wet inzake het asielbeleid kan volvoeren. Het einde van Rutte IV hing al vanaf het begin van die formatie in de lucht en inmiddels heeft Mark er de brui aan gegeven, het de doodsteek gegeven. Ineens maakte hij een heikel punt van de migratie en het asielbeleid, nadat hij door zijn VVD-achterban op de weegschaal was gelegd. Zijn persoonlijke belofte aan de hardliners van de VVD kon hij niet meer wegmoffelen en moest hij wel waarmaken om muiterij te voorkomen. Zijn gelijk denkende makkers kon hij niet meer zoals bij anderen voor de gek houden. Zijn reis met Giorgia Meloni en Ursula van der Leyen heeft hem gesterkt in zijn opvattingen over het migratieprobleem, wat mede door de klimaatcrisis alsmaar groter gaat worden. Door het hard te spelen heeft hij de verhoudingen bewust op scherp gezet en de coalitie laten barsten. Dat hij daarmee de melodramatische Mirjam Bikker van de CU op de kast zou jagen, wist hij dondersgoed. Zij barst bij het woord 'asielzoeker' al in huilen uit. Dat zij door haar stijfkoppige standpunten tevens een dom gansje is, zal zij hoogstwaarschijnlijk nooit begrijpen, ondanks dat zij zegt, dat zij het migratieprobleem wel degelijk onderkent. Zij ziet het als haar christelijke taak om niemand buiten te sluiten, zelfs als daardoor heel Nederland dreigt te kapseizen, te zinken. Haar principes gaan boven de nuchtere feiten van overmacht en gezond beredeneren. Sigrid Kaag oogde de laatste tijd allang niet strijdbaar meer en dat komt mede door de angsten van haar dochters, die bij 'College Tour' met Twan Huys aan de orde kwamen. Zij oogde moegestreden en zij staat net als Mirjam haaks op de mening van Mark aangaande het asielbeleid. Zij is al die extra spanningen bij het ministerschap allang spuugzat. De boze boeren hebben haar ernstig getraumatiseerd. De schijnheilige struikrover Wobke Hoekstra met zijn stoere stoppelbaardje had nog het minste bezwaar tegen de strengere eisen van Mark, maar zijn partij waait met alle winden mee en is volstrekt de koers kwijt. Daar kun je als andere partij niet op bouwen. Dat hoeft nu ook niet meer, want het is weer ieder voor zich en laat de anderen maar stikken.

Ik vind dat Henk Kamp wijze woorden sprak en net als hem begrijp ik het ook niet, dat de veelal linkse partijen de asielproblematiek maar niet willen zien. Alsof dat niet bij hun imago past. Toch geloof ik dat er binnen de CU, GL-PvdA, D66 en de SP meer mensen zijn, die ook een strenger asielbeleid willen, dan zij willen toegeven. Het zal wel moeten, want ons land kan de grote stroom van immigranten niet meer aan en niet meer huisvesten. De voorrang, die asielzoekers bij de woningtoewijzingen krijgen, zet ook al jaren kwaad bloed bij de autochtone bevolking, wat heel begrijpelijk is. Er zijn ook veel onterechte asielzoekers en die kunnen maar beter leren om hun eigen boontjes te doppen in hun eigen landen, in plaats van als parasieten anderen lastig te vallen. De criminele overlast van kansloze asielzoekers is een hoogst irritant, walgelijk exces. Die gestoorde raddraaiers moeten gewoon veel sneller Nederland uitgezet worden, want zij verpesten het ook voor de ware asielzoekers met terechte motieven. Dat schorremorrie doet mij denken aan die verveelde mislukkelingen uit de banlieues van o.a. Parijs, die hun onvrede kwaadaardig afreageren door auto's in de brand te steken en winkels te plunderen. Aan de ene kant de zwaar verdiende welvaart van anderen kapot maken en aan de andere kant snel en onverdiend dure spullen jatten. Veel jongeren in achterstandswijken willen helemaal niet integreren. Ze willen alles en wel direct. Als driftige kleuters. Zij richten alleen maar destructie aan, beelden, die doen denken aan oorlogsgebieden. Ondanks het nu demissionaire kabinet gaat de Nederlandse, militaire steun aan Oekraïne gewoon door. Dat werd even door Mark als een geruststelling gebracht, maar veel Nederlanders zijn daar helemaal niet gerust op en zien dat weggegooide geld liever in de bouw van nieuwe woningen geïnvesteerd worden. En wat de instroom van asielzoekers betreft, veel mensen vinden, dat er al meer dan genoeg in Nederland zijn. Nederland is overbevolkt geraakt en het schip dreigt door de zwaarte te zinken. Dat zijn helaas de onweerlegbare feiten. Tenzij we van heel Nederland een soort New York willen maken, met hier en daar een Central Park voor de broodnodige recreatie en het contactherstel met de natuur. De reddingsboeien en -bootjes zijn een keer op. De maat van wat een hulpverlenend schip aankan, is een keer vol. Anders gaat het schip zelf ten onder en dat kan van niemand de bedoeling zijn. Dan zullen de vluchtelingen moeten vechten op de plek vanwaar ze vluchten, hoe onvoorstelbaar en ongewenst ook. Dan zullen ze zelf een veilige haven moeten creëren, hoe moeizaam ook.

Door al dat gehamer op het asielbeleid zou je bijna vergeten, dat veel integratie wel gelukt is en dat er veel mensen uit diverse windstreken wel in harmonie met elkaar samenleven. Geert Wilders wil nu wel met Mark gaan regeren, want die grijpt zijn kans schoon nu het twistpunt over het asielbeleid gaat. Joost Eerdmans probeert ook meteen aan te haken en duimt voor een (extreem) rechts kabinet om het strengere asielbeleid er door te drukken. Afgezien van het feit, dat een strenger asielbeleid volgens sommigen waarschijnlijk mosterd na de maaltijd zal zijn, is het maar helemaal de vraag of dat in de praktijk binnen afzienbare tijd gaat lukken. En is het wel haalbaar in relatie tot de Europese Unie? Is het Deense model zomaar te kopiëren? Officieel hebben we eerst met de vertraging van het gevallen kabinet te maken en kan het zomaar gebeuren, dat de BBB een monsterzege gaat behalen, wat ik absoluut niet hoop. Caroline van der Plas heeft al aangegeven, dat zij desnoods minister-president wil worden. Nou, daar moet ik even niet aan denken, wat een afschuwelijk schrikbeeld is dat! Dat is één van de ergste, politieke nachtmerries ooit! Dan kunnen we de Nederlandse kiezer terecht voor gek verklaren! En dan wil ze Mark als minister van Onderwijs... die durft! Nou zegt Lilian Marijnissen dat Mark al die arbeidsmigranten prima vindt en dat hij daarmee hartstikke hypocriet is en dus met twee maten meet. Die arbeidsmigranten spekken de economie daadwerkelijk en bij asielzoekers is dat nog maar de vraag. Zoiets. Die Mark blijft toch maar een onbetrouwbaar sujet, maar hij is niet stuk te krijgen, want zelfs na de val van zijn vierde kabinet zag hij er tijdens de toespraak zichtbaar moe uit (met kleine oogjes), maar wist hij als vanouds ad rem en scherp te reageren, te pleasen. En toch zag ik hem voor het eerst bijna breken en zijn zelfcontrole verliezen. Alsof zijn altijd soepele systemen toch beginnen te haperen en de hele machinerie Mark vast begint te lopen. Hij wil misschien wel verder, maar hij lijkt niet verder te kunnen. Rutte V is echt een gok teveel. Door nog even zijn poot stijf te houden met zijn kijk op het asielbeleid, heeft hij nog even zijn stalen karakter laten gelden, maar ondanks de noodzaak van zijn visie, is de noodzaak van zijn premierschap nu echt voltooid verleden tijd.


Na de onenigheid over het asielbeleid
staat er een Saab voor aap bij Huis ten Bosch,
Willem is net klaar met zijn ontbijt
en hij spelevaart ook liever ergens rondom Kos.

'Is het alweer mislukt, brave borst?', vraagt Willem droog.
'Ja, helaas, de volgende keer beter!', antwoordt Mark beleefd.
'En nu vakantie op IJsland of Schiermonnikoog?'
'Nadat jij mij jouw onderbreking vergeeft!'

'Maar natuurlijk, Maxima was niet te pruimen!'
'Die tsunami aan immigranten moet gekeerd!'
'Je weet, ik kan alleen maar voor je duimen!'
'Ligt je speedboat toevallig in Scheveningen aangemeerd?'

'Kom kerel, dan drinken we een borrel tegen de schrik!'
'Ach, weet je, die anderen willen het gevaar niet zien!'
'Genoeg daarover, mijn zegen heb je, ouwe pik!'
'Tussen ons, dit landje is toch volstrekt kierewiet!'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
8 juli 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)