Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Paradigma's hebben dezelfde verlammende en verstarrende uitwerking op de wetenschap als dogma's op een kerkgenootschap: ze beperken het zicht op de werkelijkheid en houden de vooruitgang op een krampachtige manier tegen.

Schrijver: Theo_Dosius, 27 februari 2009


Geplaatst in de categorie: filosofie

5.0 met 3 stemmen 233Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Theo_Dosius
Datum:
2 maart 2009
Was het maar waar! Paradigma's worden door wetenschappers met dezelfde starheid beleden als dogma's door kerkelijke autoriteiten. Daarom is het doorbreken ervan a.g.v. nieuw onderzoek ook zo'n emotioneel gebeuren. Kijk maar 'es naar de venijnige weerstand die wordt geboden nu het paradigma van het menselijke bewustzijn bezig is te sneuvelen. Het is dan ook volkomen waar wat Max Planck zei:
"Een nieuwe wetenschappelijke waarheid overwint niet door de tegenstanders te overtuigen en hen het licht te laten zien, maar omdat de tegenstanders tenslotte sterven en er een nieuwe generatie opgroeit die ermee vertrouwd is." (Max Planck, in zijn wetenschappelijke autobiografie.)

De wetenschap is helemaal niet zo'n redelijk en rationeel gebeuren. Dat zou het trouwens wel moeten zijn, maar is het doorgaans niet.
Naam:
A. Sandee
Datum:
28 februari 2009
Email:
alexsandeehome.nl
In de wetenschap zijn paradigma's zo lang geldig totdat iemand met een betere verklaring komt. Zie Max Planck. Dat heb ik dominees nog nooit zien doen. Appels zijn immers ook niet te vergelijken met peren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)