576 resultaten.
De oerknal.
hartenkreet
2.4 met 7 stemmen 388 ...bij...
De Goddelijke voorzienigheid.
dagcolumn
3.2 met 25 stemmen 2.355 ...dan is de vooruitziendheid niet meer van een Opperwezen maar van de mens zelf en is de wetenschap rijp voor de meerdimensionale werkelijkheid.
bewering
2.4 met 5 stemmen 163 Geen enkele wetenschap is zo vatbaar voor onzin als de psychologie. Maar laat ik niet al te hard van stapel lopen, nader onderzoek afwachten. Sociologie is ook leuk om te doen.
Een koude douche
column
4.0 met 2 stemmen 181 ...dat we daar nog veel te weinig uit putten. Wetenschap is voor mij het leren luisteren naar je innerlijk weten.
Na acht dagen krijg ik wederom een mailtje van mijn Apeldoornse vriend. Liander heeft keihard gewerkt. De schade is verholpen. Maar... Na zijn eerste warme douche heeft hij...
De vrolijke wetenschap
verhaal
4.0 met 2 stemmen 101 HOOFDSTUK 1
Het regent en de kou is bijna onverdraaglijk. Voetstappen drukken zich in de sneeuw.
Ergens aan het eind van de straat, net niet ontrokken aan het zicht, beweegt iets en komt dichterbij.
Ik sla het pad in dat leidt naar mijn huis, pak de sleutel, open de deur en ga naar...
Bestuur en wetenschap
dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 166 ...geen tijd voor. Het zijn ongewenste artikelen in wetenschappelijke tijdschriften dus die laten ze daar maar gewoon staan. Een bestuurder realiseert beleid. Als hij een keer beleid gekozen heeft, gaat een bestuurder niet kijken of zijn keuze wel deugt. Dat is niet meer relevant. Het gaat hem er...
Geloof en Wetenschap
dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 205 ...ervan aan te tonen.
De Gelovige vindt de Wetenschap alleen interessant om de grootsheid van de Schepping aan te tonen.
Of je nu het een of het ander bent, of allebei, of geen van beide, het is en blijft een belevenis voor het verstand, het brein, het hart, de ziel, de geest, het gevoel,...
Een "Vaarwel!" aan de Wetenschap?
hartenkreet
3.0 met 1 stemmen 349 ...lied aan als ik huil om mijn afscheid van de wetenschap met haar bonte, veelkleurige universa; het hele lijfje van het diertje beweegt als in een dans, kronkelt als in een extase om de nieuwe dag te vieren, als in een blinde, blijmoedige verheerlijking van het unieke moment van het leven, van...
De legpuzzel van het reductionisme
beschouwing
2.1 met 9 stemmen 3.590 ...van licht heeft tot de populairdere wetenschap geleid. Om in de termen die bij een controverse horen te blijven: Newton heeft Goethe verslagen. Dat laat onverlet dat Goethe wetenschap beoefende. En voor zijn zienswijze, de holistische benadering, is nog steeds wat te zeggen.
(7) Tenzij de...
Over de academische vrijheid
beschouwing
1.8 met 4 stemmen 1.047 ...mijn mening niet meer gesproken worden van pure wetenschap.
De hele discussie over wel of geen academische vrijheid aan de universiteit en wat dat dan wel niet is, is volslagen zinloos aangezien sindsdien de academische vrijheid verdwenen is.
Een academicus word je niet zomaar, maar daar...
Waartoe Zijn Wij Op Aarde?
dagcolumn
3.1 met 8 stemmen 349 ...door de ideeën van de nieuwe religie van de ‘Wetenschap’.
Daartoe richtten de propagandisten van deze Metenschap (die de eerste letter van hun leer ondersteboven zetten) de gebouwen op die de kerken en kathedralen in ongeveer honderd jaar moesten vervangen: de Universiteiten.
Dat is...
Over Baudet
dagcolumn
5.0 met 5 stemmen 235 ...gaan met de wetenschappers die covid serieus nemen, zolang hou je je niet aan de eerste geboden van de wetenschap.
En zo lang hoor je op een zijspoor van de geschiedenis.
bewering
1.9 met 9 stemmen 228 ...op komst is, ontwikkelen geniepige wapens en ontkennen met allerlei drogredenen de wereldwijde opwarming. Dit geloof in de wetenschap is veel schadelijker dan het religieuze geloof dat veel mensen achter zich hebben gelaten.
De Geest van de universiteit
beschouwing
4.2 met 5 stemmen 512 ...opgeleiden nodig heeft. Dat is wat zowel wetenschap als de universiteit levend houdt. Dat is het geval, een feit, de waarheid.
--------------------------------------------------------------------------
*Wittgenstein, Ludwig (1976) Tractatus Logico-Philosophicus (Amsterdam: Atheneum,...
Precies Jezus
verhaal
1.0 met 26 stemmen 2.943 ...zo opvallend veel te zijn, dat één van de wetenschappers die ons heeft onderzocht, al heeft gefluisterd dat wij misschien wel één en dezelfde persoon zijn. Of toch op zijn minst tweelingen die toevallig verschillende ouders hebben.
Goede God! Maagd Maria! Als ik dat mijn moeder...
Godverlaten modellen
beschouwing
1.0 met 5 stemmen 626 ...een intelligent relaas van de heren Filosoof en Wetenschapper.
God is niet dood.
God kan dood zijn in individuele realiteiten.
Werd en wordt God doodverklaard vanwege Zijn onvindbaarheid?
Waar is de grootste kans Hem te vinden?
Niet in deze beschouwing. Anders had ik haar niet...
bewering
4.7 met 3 stemmen 190 ...dan gaat ze haar boekje te buiten en wordt wetenschappelijk geloof ten onrechte als een wetenschappelijk feit gepresenteerd.
bewering
3.4 met 7 stemmen 227 ...in de dogmatiek van de kerk. Het nadeel daarvan is dat ze allerlei onzinnige theorieën moeten aannemen zoals bv. de evolutietheorie. Ze verdedigen dit wetenschappelijke leerstuk zoals een fervent katholiek de onzin van de transsubstantiatieleer verdedigt. Godsdienstpsychologisch is daartussen...
bewering
3.7 met 11 stemmen 198 ...wetenschap niet samen zouden gaan en iemand pas wetenschappelijk werk zou kunnen doen als hij eerst het geloof heeft afgezworen. Het is ook een fabeltje dat je met gelovigen geen goed intellectueel gesprek zou kunnen voeren. Het geloof is immers een andere manier van kijken naar de werkelijkheid,...
Sluiten geloof en wetenschap elkaar uit? (slot)
beschouwing
4.5 met 6 stemmen 457 ...het ander. Beide polen – aarde en hemel, lichaam en geest – hebben elkaar nodig, horen onverbrekelijk samen. Pas als ze weer worden samengebracht krijgt ook de wetenschap de diepgang die nodig is om de mensheid verder te brengen. Door de eenzijdige gerichtheid op de materie staat ze nu...
Stapsteen ‘geloven’
bewering
3.2 met 9 stemmen 151 De sprong van ‘weten’ aan de ene kant naar ‘begrijpen’ aan de andere kant lukt niet zonder de stapsteen ‘geloven’ in het midden.
Mal met de natuur
dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 246 ...meent Jan Buisman horror vacui. In deel I van de wetenschappelijke weerserie ´Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen´. Hoe breed zijn perspectief en wat een rijkdom voor ons lezers.
Twee Friezen waren in 1610 redelijk normaal dwaas. Ze wedden dat de ene Thomas Thomassen een...
bewering
1.6 met 5 stemmen 301 Enkel en alleen ongeloof brengt u verder. Al helemaal als u gelooft dat de wetenschap in Darwin gelooft.
bewering
3.8 met 10 stemmen 164 Wonderlijk; de wetenschap ontleedt de mens om er uiteindelijk achter te komen dat het toch een mooi werkzaam ingenieus geheel is!
bewering
3.1 met 14 stemmen 394 Bestaan er meerdere heelallen met een wereld? Nu is er een nieuwe "onderzoeker: Gaia" die dat gaat uitzoeken.
Lang leve de wetenschap.
Sluiten geloof en wetenschap elkaar uit?
beschouwing
4.5 met 8 stemmen 364 ...
Het onderzoek naar bijna-dood-ervaringen, waar Van Lommel zich mee bezig heeft gehouden, zou daarom de scharnier kunnen betekenen tussen de materiëel en biologisch georiënteerde wetenschappen aan de ene kant, en disciplines als bv. de theologie en de parapsychologie aan de andere kant,...
bewering
5.0 met 3 stemmen 249 Paradigma's hebben dezelfde verlammende en verstarrende uitwerking op de wetenschap als dogma's op een kerkgenootschap: ze beperken het zicht op de werkelijkheid en houden de vooruitgang op een krampachtige manier tegen.
Ontzag voor kennis
beschouwing
2.1 met 12 stemmen 860 ...methode, aan te tonen hoe zinvol het leven is.
De wetenschapsinfectie maakt mij ziek, omdat ik me laat meeslepen door zinverklaringen van wetenschappelijke aard. Maar het besef dringt door: de zin van het leven is niet te bewijzen.
Nietsnutten proberen de zin van het leven te...
bewering
4.9 met 7 stemmen 176 Gezien de vierhonderdeenenzestig nagelschaartjes en balpennen die telkens op onverklaarbare wijze zoekraken in mijn huis, is nu onweerlegbaar bewezen dat, anders dan de wetenschap tot nog toe aannam, kaboutertjes wel degelijk bestaan.
bewering
3.2 met 5 stemmen 164 In de manuscripten van menig gerenommeerd schrijver moet een redacteur van de uitgeverij driftig corrigeren, lees ik in mijn krant. Hoewel ik mij kwaad blíjf maken als mezelf op een fout betrap, zal ik mij toch maar een beetje troosten met die wetenschap.