Inloggen
voeg je column toe

Columns

Begaafd? Je zult er maar dyslexie bij hebben.

Begaafd
Niet alleen als coach, maar ook als moeder ben ik ervaringsdeskundige met hoogbegaafdheid. Als moeder ben ik trots op mijn kroost. Ik heb erg veel respect voor ze. Respect voor wie ze zijn en hoe ze zijn. Elk verschillend en uniek. Toevallig heb ik kinderen die heel begaafd zijn. Een geschenk? Ja zo ervaar ik het wel. Toch wordt het begaafde kinderen niet gemakkelijk gemaakt.

Stigma
Slim zijn? Hartstikke fijn toch. Alles gaat vanzelf. Je hoeft nergens moeite voor te doen, het komt je aanwaaien. Wie kent deze opmerkingen niet. En toch zijn ze ver van de waarheid! Slimme kinderen ondervinden extra veel ongemakken en worden vaak gediscrimineerd om hun begaafdheid. Het is niet gemakkelijk om slim te zijn.

School en zorgsysteem
Zo moeten begaafde kinderen ook leren en gestimuleerd worden, maar komen ze niet in aanmerking voor een 'financiele rugzak' voor extra stimulatie in het onderwijs om te voorkomen dat ze uitvallen. Kinderen met een gedragsprobleem of leerachterstand krijgen een rugzak als financiele compensatie voor de extra begeleiding die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling.

Dyslexie en dyspraxie
Minder begaafde kinderen met dyslexie en vaak ook dyspraxie komen in aanmerking voor vergoeding van een dyslexietest en hulpmiddelen om de visuele ongemakken beter te kunnen handelen. Kinderen die begaafd zijn en goede scores halen niet. Van die kinderen wordt om de één of andere reden verwacht dat hun ouders dat zelf bekostigen of het niet nodig hebben; ze scoren toch al goed. Maar is dat wel de issue?

Ervaringsdeskundige
Nee! Heel duidelijk niet is daarop mijn antwoord. Zo ervaar ik met één van mijn kinderen dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om én slim te zijn én dyslexie te hebben. Begaafdheid is niet relevant bij dyslexie en dyspraxie, het kind dat het betreft heeft er last van. En veel ook. Het vreet energie.
Stel jezelf voor dat je alles wat je leest steeds weer in je hoofd moet vertalen naar een plaatje of geluid, voordat je begrijpt wat er staat en je de opdracht pas kunt maken. Deze vorm van vertaling kost elk kind begaafd of minder begaafd veel energie. Die energie kan eenvoudig worden beperkt door hulpmiddelen zoals de computer of een koptelefoon met voorgelezen tekst.

Waardering
Begaafd of minder begaafd, elk kind heeft recht op respect.
Het lijkt alsof de samenleving begaafde kinderen straft voor hun begaafdheid. Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn.
Sta stevig in je schoenen als je ziet dat het met je kind niet goed gaat en dat het 'ergens' hinder van ondervindt. Praat daarover en krijg boven tafel wat er niet goed gaat. Praat daar samen met mensen uit het onderwijs of zorg over en zoek een passende oplossing.

Begaafd zijn, is te respecteren. Wees je er als ouder van bewust. Respecteer je kind; begaafd of minder begaafd! En dat is de issue.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 19 januari 2010


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.7 met 11 stemmen 703Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)