Inloggen
voeg je column toe

Columns

Moderne heksenjachten

In dit geografisch kleine land vliegen de pro's en de contra's elkaar continu in de haren en zo hoort het ook in een beweeglijke democratie, in voortdurende dialoog blijven of zoals Salman Rushdie in 'Haroen' schreef, waar niet meer gepraat mag worden, heerst onderdrukking en tirannie, ondemocratische krachten willen het liefst dat iedereen uit angst het zwijgen wordt opgelegd. Daarom is Holland een sprekend voorbeeld van een welvarende democratie, er wordt volop gesproken en alle meningen worden uitgebreid uitgelicht, daar ben ik best een beetje trots op, want er zijn wereldwijd genoeg landen, die dat ontberen.

Afgezien van het feit dat ik godsdienstoorlogen ver uit de tijd vind, is het wel een feit dat veel andere mensen nog wel openlijk ruzie maken, omdat ze een andere godsdienst aanhangen. Ik kan het wel primitief en achterlijk vinden, maar die mensen zweren bij hun woede. Waar woede bezit neemt van een mensenhart, speelt godsdienst al gauw geen echte rol meer, want in alle godsdiensten worden de liefde voor de ander aangemoedigd en wie God denkt lief te hebben, maar daarnaast zijn medemens haat, is schijnheilig en zeer verdwaald. De Liefdesgod verfoeit mensenhaters! Een wraakzuchtige God eren is een geprojecteerde afgod van je eigen reptielachtige, van je afbijtende emoties goedpraten. Eendracht is macht en tweedracht leidt tot grote argwaan en onmenselijke ellende. We zullen de zondeboktheorie maar weer eens onder de loep nemen, want woedende mensen wijzen altijd naar anderen, die de schuld zijn van hun ellende. Tevens dus de slachtoffertheorie. Wij lijden zo vanwege die anderen. Vluchten willen we niet, dus gaan we maar vechten, op dierlijk niveau gedacht. Schijnbaar gaat het om hogere idealen en de verdediging van heilige opvattingen, maar wie natuurfilms bekeken heeft, die weet wel beter. Daar komt bij dat alle culturen maar laagjes van beschaving zijn, de naakte waarheid is grotendeels anders. Maar dat neemt niet weg dat ieder mens zelf kiest hoe hij of zij wil zijn en wat hij/zij met zijn talenten wil doen.

Het spookt misschien nog steeds hier in de westerse landen, waar we niet echt lang geleden veel mensen onterecht beschuldigden van kwalijke praktijken, omgang met de duivel (projectie van de duistere kant van de menselijke ziel), het bewust schade berokkenen aan onschuldigen. Gek genoeg waren het alleen of vooral vrouwen, die zich verdacht gedroegen, kruidenmengsels gebruikten en bij volle maan naakt griezelige rituelen volbrachten. Ging er bij boer huppelepup een paard dood, dan had die ene, vreemde, onaangepaste vrouw het opeens gedaan, want er was altijd wel iemand te vinden, die haar had zien langslopen of vreemde voorwerpen had gehanteerd of weggeworpen. Collectieve hysterie en paranoia én wraakzucht! Dus grepen ze die vrouw en verbrandden haar ten overstaan van wrede, satanische, leedvermaakverslaafde toeschouwers. Wanneer er daarna nog een paard stierf, was dat de kracht van de vloek, die nog steeds werkzaam was. Ik heb er ooit een dikke pil over gelezen, het was echt van de gekke wat er toen is gebeurd, maar als ik de huidige uitlatingen van sommige mensen serieus moet nemen, dan is dat net zo van de gekke als dat toenmalige van de gekke. Mensen beschuldigen elkaar nog steeds van hekserij. Het domme is dat ze 'de heks' in zichzelf niet durven integreren, er bewust van worden. Daarbij is hekserij altijd verkeerd geïnterpreteerd, want heksen waren natuurgenezers/helderzienden/moedige eenlingen/occulte wijzen/godsgewijden.

Zijn moslims heksen? Zijn christenen heksen? Zijn arabieren heksen? Zijn Amerikanen heksen? Zijn PVV-stemmers heksen? Zijn Groenlinks-stemmers heksen? Het antwoord is een overtuigend NEE. Zijn extremisten heksen? JA, wel als ze andere mensen schade toebrengen! 'Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt!', is een kernboodschap van de WICCA, die ik onderschrijf. Of W.F. Hermans, die zei dat hij zo'n gruwelijke hekel had aan domheid! Onverlichte (godsdienst)fanatici zijn het toppunt van domheid, zij zijn de zwarte heksen/magie, die niets met de Levengever te maken hebben, maar anti-Levengever zijn. Wie haat zaait en haat uitstraalt, die wens ik enkel inzicht en ommekeer toe, maar zolang zij volhouden in hun fanatieke haatoverlevingsstrategie, bestrijd ik hen, als geestgewapende hogepriester-vriend van Phyllis Curott, President Emerita van het Verbond van de Godin.

Natuurlijk is het een wereldwijde strijd om te komen tot algehele liefde voor elkaar, respect en waardering, maar het begint met een voorzichtig begrip voor elkaar en kan daarna uitgroeien tot een hemel op aarde, mits iedereen fair play speelt, de zwakheden toegeeft en tot herstel/ontwikkeling bereid is. Rust roest. Stilstaande waters stinken. Panta Rhei! Dus beweeg mee!

Anderen van negatieve hekserij beschuldigen is nog dommer dan de duivel zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 september 2010


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.0 met 3 stemmen 208Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)