Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ramadan

De Ramadan is bijna weer ten einde. Fijn! Iedereen mag weer eten wanneer hij of zij wil. Het is prachtig en ik vind het fijn om volledig op de hoogte gehouden te worden van deze religieuze dagen.
Alle media besteden 2 keer per jaar volledige aandacht aan het begin en het eind van de Ramadan. En terecht! Iedereen moet op de hoogte zijn van religieuze feestdagen en respect tonen voor de mensen die geloven. Informatie brengt begrip. En begrip brengt respect en respect brengt vrede.
Het is belangrijk elk jaar opnieuw, met grote belangrijke aankondiging en veel documentaires, wederom duidelijk te maken dat deze religie belangrijk is. En natuurlijk moet het iedere keer weer helemaal uitgelegd worden. Het is allemaal zo complex. En je vergeet nog al wat in een jaar. Wat ben ik blij dat de media ons zo op de hoogte houden.

Wij Nederlanders vergeten zo snel zo veel. Ja. Ook onze eigen feestdagen zouden we kunnen vergeten. Kerst, Pasen en..
Ja, dat was het Kerst en Pasen. De belangrijkste Nederlandse religieuze dagen. Cadeautjes met Kerst en ontbijt met gekleurde eieren verstopt door de paashaas. Ook deze dagen worden met veel tamtam door de media naar buiten gebracht. Fijn! Je zal het maar vergeten. Vergeten eten te kopen en een lang weekendje te boeken. Vrije dagen, veel eten en uitrusten. Ja! Het zal je maar gebeuren.

Het vasten met de Ramadan. Het zuiveren!
Het spel met de Kerststal, de geboorte van Jezus.
De verschrikkelijke dood van Jezus en de wonderbaarlijke opstanding. Hoera! Eten en drinken en natuurlijk de paashaas.
Ik ben er helemaal voor. Elk jaar opnieuw alles te horen over de Ramadan, alles te horen over Kerst en Pasen.

Maar ik krijg veel meer. Meer informatie over feest en religie. Ik heb respect voor iedereen! Elk jaar elke dag opnieuw. Ik zit voor de buis en lees mijn kranten. Zoekend en wachtend op het volgende grote feest.
Het Boeddhisme.
Wat fijn. Straks op 8 april is Boeddha jarig. Met veel tamtam zal zijn verjaardag dan ook aangekondigd worden op tv en in de kranten.
En .. Hoera hij is nogmaals jarig op 21 mei. En weer zullen we door de media op de hoogte gebracht worden van dit feest. Want het is belangrijk voor de broederschap in de wereld.

Ah, het Taoïsme is er ook nog. 4 oktober de geboorte van Confucius. Grappig! Dat valt samen met dierendag. Zie je wel. Er is al een connectie tussen het Taoïsme en ons Nederlanders.
En December is helemaal feest. Chanoeka! Een hele week! De media draaien door! Wat geweldig. Elk jaar opnieuw de kranten vol. De al oude documentaires over de woestijn. Het overleven!
En dan in het nieuwe jaar het grote feest van de Scientologiekerk. Heel januari lang. Overzicht van het vorige jaar. Wat fijn. Dat valt samen met alle bank- en financiële overzichten van ons land. Dat gaat zo mooi samen en om het af te maken nog even de geboortedag van de Scientologie Messias Hubart. Zijn geboortedag in maart. Jammer dat die niet samen valt met Jezus, Boeddha, Mozes en Confucius. Maar dat is niet echt erg. We kunnen het ieder jaar opnieuw groot in de kranten lezen en op televisie zien!

Geweldig dat er zo veel religies en religieuze feestdagen zijn. Het hindoeïsme heeft alleen al meer dan 27 dagen feest. Dus elke dag feest en achtergrond informatie. Het hele jaar door en volgend jaar beginnen we weer opnieuw. Je zal er maar iets niet van snappen.
Het is fijn om met iedereen rekening te kunnen houden. Respect voor alle religies. Wij religieuze Nederlanders gaan elke zondag naar de kerk en kopen altijd met Kerst cadeautjes. Iedereen heeft met Pasen een eieren ontbijt.
Alle moslims vasten met de Ramadan, drinken nooit, eten halal en dragen boerka’s.
Alle Joden vieren Chanoeka, eten geen varkens vlees en zijn kosjer. Iedere Joodse vrouw trouwt met een Joodse man en draagt een pruik.
Alle Boeddhisten zijn verheven, nonagressief en houden van iedereen. Aanbidden alle koeien en zijn veganisten.

Het is maar goed dat we ons niet beperken tot de aankondiging en de inhoud van de Ramadan, Kerst en Pasen. Dat zou al snel irritaties, geloofsscheiding, racisme en overexposure van onze eigen religie en macht geven.
Nee! Zo kortzichtig zijn we niet.

Schrijver: Helli Monshouwer, 9 september 2010


Geplaatst in de categorie: religie

1.0 met 2 stemmen 430



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)