Inloggen
voeg je column toe

Columns

Stop schaduwgedrag, welkom eigen imago

Spiegel
In elke spiegel waarin je kijkt, kijk jij naar jouw weerspiegeling. Een intense heldere en onthullende blik. Hopelijk word je er blij van, want dit ben jij!
Kijk eens goed; past het beeld van de weerspiegeling bij jou? Ben jij dat?
En wie ben jij dan wel?

Ander imago
Geregeld nemen mensen groot of klein, bewust of onbewust de identiteit van anderen over. Ze doen alsof zij die persoon zijn, zakelijk en privé. Zij vermenen zich daarmee zekerder van zichzelf, denken er beter mee weg te kunnen of ontlenen er status en macht aan en plaatsen mensen die ze benijden op een voetstuk en gaan dan vervolgens in de schaduw staan om mee te varen in dat zelfde imago. Ze denken er gelukkiger en mogelijk rijker van te worden.

Schaduw
Zodra je in je gedrag en houding een schaduw, een kopie van iemand anders bent geworden, is je eigen identiteit verdwenen; dat wat jou zo bijzonder maakt. Voetstukken bestaan niet, ieder mens heeft zijn eigen pad. Jij bent jij en dat is goed.

Rechtsomkeer maken
Des te langer je wacht om je hier bewust van te worden en rechtsomkeer te maken, des te groter de kans dat je lichamelijk en geestelijk ziek wordt. En dat kan heel vervelende vormen aannemen. Je kunt waanbeelden ontwikkelen waarmee je niet meer weet wat realiteit is en wat niet.
Je gaat je met de dag ellendig(er) voelen, je wordt onzekerder, je kunt geen eigen keuzes meer maken, je eigenheid verdwijnt en daarmee je identiteit en imago; wie was je ook alweer? Weet je zelf eigenlijk nog wel wie je bent? Hoe kun je voor jezelf zorgen en om jezelf geven als je niet eens weet wie je bent? Maak rechtsomkeer nu het nog kan!

Nieuw gedrag
Stop jezelf te miskennen en op die ander te willen blijven lijken. Dat lukt je nooit. Stop kopiegedrag, leef je eigen leven. Bouw je eigen leven op, het is het waard. Kijk maar eens goed om je heen. De maatschappij is een weerspiegeling van de mensen die er wonen, leven en werken. Schaduwen stoot mensen van je af, ontwikkel jezelf en groei: dat bindt mensen aan je.
Kijk daarna nog maar eens in de spiegel: ik ben er zeker van dat je dan tevreden bent met wat je ziet.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 9 september 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 11 stemmen 273Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)