Inloggen
voeg je column toe

Columns

Aromatisch (3)

Soms sta ik er van te kijken hoe we ons vaak aangetrokken voelen tot de dingen die negatief zijn. We kunnen ons heel goed verliezen in andermans leed. Ik heb het dan bijvoorbeeld over die echtscheiding van dat stelletje van t.v. Of de inbraak bij de buren hiernaast. Ik noem maar wat.

Mijn punt is dat je zelf beïnvloed raakt. We hebben de neiging om, zonder er bij stil te staan, mee te gaan in andermans emoties. Of het nou goed is of niet. Is het niet 's ochtends in de kantine, dan is het wel 's avonds voor de buis. De krantjes schrijven er over en de radio schalt aan één stuk door, met soms leuke en minder leuke liederen.

Laatst las ik toevallig een column van iemand. Deze column stond hoog aangeschreven en was gelezen door een aardig aantal mensen. Het hoge aantal aan lezers en goede beoordelingen trok me aan om het stuk ook te lezen. Het stuk begon enorm goed, maar eindigde in een mineur. De persoon in kwestie trok alles in kwestie over het leven. De woordspelingen waren prachtig, maar de kern van de tekst besloeg alleen maar verontwaardiging over het leven. Alsnog was het een populaire column. Ik geloofde mijn ogen niet. Ik wist niet hoe snel ik weer iets positiefs getint moest lezen, om die nare nasmaak weg te spoelen. Is dit dan wat mensen graag lezen? Andermans slechte ervaringen? Of was het omdat die mevrouw of meneer zo goed kon toveren met woorden?

Ooit las ik een boek van een bekende filosoof, die zijn lezers als voorbeeld gaf, om zijn les te kunnen bekrachtigen, dat je in de gemiddelde krant, over het algemeen, meer negatieve dan positieve berichten vindt. De televisie is overladen van de programma's waarin men elkaar pijn doet. Is dit dan wat we willen? Willen we overladen worden met andermans nare uitingen van emotie. Zodat we daar onbewust in mee kunnen gaan?

Nah, weet je, ik heb er voor gekozen om alle media enigszins te mijden. En als ik dan al ergens in mee ga, dan is dat omdat ik me er in kan vinden. Ik moet het hebben van positiviteit. Ik begin er mijn dag mee en zet daarmee eigenlijk ook de standaard voor de verdere verloop van de dag. Het doet ook goed om een ander hier in mee te krijgen. Ook positiviteit kan aanstekelijk werken.

Vooralsnog is het menselijk om je negatief te voelen, maar je hebt er meer profijt bij om je daarna te voeden me al het geen dat je goed kan doen voelen, mits dat in harmonie is met een goede voortgang van je leven. Bepaal daarom wat goed is en ga negativiteit zo veel mogelijk uit de weg. Sluit je oren voor die mensen die alleen maar klagen, de kranten die veel slecht nieuws brengen, die zware liederen die je een brok in de keel doen vormen. En bewapen je met een mooie glimlach. Het redt levens!!

Schrijver: Jermaine Aroma, 22 september 2010


Geplaatst in de categorie: filosofie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 313Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)