Inloggen
voeg je column toe

Columns

Afscheid van jou

Machteloos kijken we toe, hoe je van de wereld niets meer wetend daar ligt, afscheid nemen is iets waar we nooit een wedstrijd voor zullen uitvinden, waar nooit punten voor worden gehaald, waar nooit iemand als winnaar of winnares kan worden aangegeven en derhalve geridderd of onderscheiden worden. Afscheid is onherroepelijk, is in dit geval niet voor bepaalde, maar voor onbepaalde tijd, afscheid is nu voor altijd.

Onze wegen scheiden zich omdat je er niet meer bent, lijfelijk aanwezig omdat je kist nog niet in de grond ligt, maar dat is een kwestie van uren, dat is wel een kwestie van tijd, maar dan is het afscheid voor altijd, dan is het voorbij. Het werkelijke afscheid namen we natuurlijk al veel langer geleden, toen je nog een beetje bij je positieven was, toen je nog wist hoe we heetten, toen je nog wist hoe de Koningin heette toen je nog wist wie jezelf was.

Het werkelijke afscheid van jou, omdat je niet meer ademt, het afscheid omdat je hart het niet meer doet, het afscheid omdat alle zintuigen het opgaven, dat afscheid namen we, geen andere keus hebbende. Eindelijk ben je daar waar jezelf wilde zijn, ben je daar waar men je wel verstaat en ben je daar waarvan men zegt dat er vrede is.

Maar dat betekende wel, dat wij hier afscheid van je moesten nemen, want om daar te komen, moest je hiervandaan om daar te zijn waar je al zolang naar vroeg in heldere momenten, moesten wij je hier laten gaan. En dat ging in een stroomversnelling lijkt het nu, maar aan de andere kant, het gaat altijd te snel het gaat altijd onverwacht en het komt nooit uit, want de dood laat zich niet afroepen, de dood komt onverwacht, de dood laat zich niet uitnodigen de dood komt als hij dat wil en anders niet.

En zo kwam hij, zag je liggen en nam je mee en dat was het. Met als nalatenschap dat wij nu afscheid van je moeten nemen, met in de wetenschap dat je nu beter af bent, met in diezelfde wetenschap dat je op plaats van bestemming bent, met eveneens de wetenschap dat we er niets aan kunnen veranderen en dat afscheid iets is, wat voor altijd geldt.

We gunnen je de rust die je meer dan verdiende, we gunnen je de vrede die je vroeg, we wensen je een goede reis, maar weet wel, vanaf de laatste ademtocht, wordt je al gemist en dat lieve, zal altijd zo blijven.

Schrijver: An Terlouw, 8 november 2010


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.0 met 6 stemmen 796Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)