Inloggen
voeg je column toe

Columns

De pressie - depressie - depri

De pressie
Steeds meer Nederlanders worden in meer of mindere mate depressief. Er zijn - voor zover officieel geregistreerd - al meer dan 800.000 depressieve mensen in Nederland. Eén op de twintig mensen heeft te maken met een vorm van depressie en de pressie van de directe omgeving.

Ziekteverzuim en gezondheidszorg
Dit cijfer loopt onder druk van de veeleisende maatschappij snel verder omhoog; de pressie van de maatschappij speelt ons parten.
Depressiviteit van medewerkers is de grootste bedreiging voor bedrijven en organisaties in toenemende percentages langdurig ziekteverzuim en de grootst drukkende post op het budget van de gezondheidszorg in Nederland. Bezuinigen in de gezondheidszorg is voor een groot deel gerelateerd aan het anders aanpakken van de behandeling van depressies.

Antidepressiva
Gebleken is dat het merendeel van de mensen die depressief zijn onterecht antidepressiva slikken en meer gebaat zijn bij een andere aanpak. Meer dan 600.000 mensen zullen de komende maanden in samenwerking met huisarts en/of psychiater hun antidepressiva afbouwen en omgezet worden in identiteitstrajecten. Identiteitstrajecten lijken het meest succesvol te zijn voor mensen met een lichte tot gematigde depressie. De mensen met een zware depressie hebben medicatie nodig, maar dit aantal ligt slechts rond de 200.000. Schrikbarend dat circa 600.000 mensen onterecht voorgeschreven medicatie slikken.

Depressie of depri
Depressiviteit zit diep en houdt lang en vaak met frequentie aan. Mensen trekken zich terug uit de maatschappij en het leven valt ze zwaar. Ze stuiten vaak op onbegrip uit hun omgeving. Mensen met een depressie hebben de hulp en het inzicht van een huisarts nodig om goed te kunnen worden verwezen.
Je depri voelen is van korte duur en meestal lichter van aard. Veel mensen die even uit balans zijn, voelen zich depri. Door er met dierbaren of professionals over te praten en het hervinden van balans, verdwijnt het depri zijn.
Ongevoelde en weg gestopte emoties en gevoelens kunnen na verloop van tijd ziek maken. Burn-out is zo'n typisch voorbeeld. Een goede balans in 'werk en privé' is belangrijk.

Werkplek
Eerder deze week bleek uit onderzoek dat de werkomgeving meest bepalend is voor de gezondheid en het geluksgevoel van medewerkers. Een prettige en positieve werkplek zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen en minder snel in ongezonde gewoontes vervallen die tot bijvoorbeeld burn-out of bore-out kunnen leiden.

Thuisfront
Het thuisfront levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van ongezonde leefgewoontes als roken, snoepen en teveel werken in compensatie op gevoelens van ongenoegen. Een partner, vrienden en/of gezin zorgen dat je op tijd kunt loslaten en ontspannen.
De datingbureaus hebben een recordaantal nieuwe inschrijvingen. 2011 wordt het jaar van de relatie is de prognose. We willen iemand om lief en leed mee te delen, want dat zorgt ervoor dat we ons goed voelen.

Goed sporten
Dan is er nog de lichaamsbeweging. Ontladen door met je lichaam actief in beweging te zijn, typeert sporten. Sporten moet je doen, maar ook met mate. Teveel sporten is ook een vorm van compensatiegedrag om niet te hoeven voelen wat er eigenlijk gevoeld zou moeten worden; je eigen lichaam.

Terug naar de basis
Een goede basis: een plek waar je graag bent, waar je je gewaardeerd voelt, waar je ontspant, jezelf kunt zijn en veilig en gelukkig voelt, maakt dat je in balans bent. Eet gezond, beweeg op z'n tijd, neem bewust tijd voor leuke dingen, onderhoud contacten met vrienden en familie, vindt de juiste partner en geniet!

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 7 januari 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 9 stemmen 351Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)