Inloggen
voeg je column toe

Columns

De witte was

De vuile was!
Er zijn altijd mensen die er niks voor voelen om hun zo gezegde vuile was buiten te hangen. Maar vuile was buiten hangen, dat hoeft in deze tijd al helemaal niet meer, er zijn tenslotte zo ongelooflijk veel merken op de markt die allemaal beloven dat de was witter wordt, nog witter wordt en zo wit wordt dat je niet meer kunt zien dat er ooit gebruik gemaakt is van het betreffende wit gewassen artikel.

En elke reclame wordt weer beter, mooier fantastischer en je doet er nog beter aan om juist dat product aan te schaffen. De reclame’ s op de t. v. die ontzettend veel tijd in beslag nemen, zoveel tijd, dat je bijvoorbeeld met gemak een fors bezoek aan de wc kunt brengen, op je gemak een kop koffie kunt zetten, sterker nog, als je geen hond hebt die erg veel pretenties heeft, kun je zelfs met gemak het beestje uitlaten, zoveel tijd is er tegenwoordig tussen films en wat die meer zij, om ervoor te zorgen dat je eigenlijk de draad van het verhaal, ik bedoel dan in de film, kwijtraakt.

En nou weet ik wel dat reclame er voor is om de nodige centen binnen te halen, nou weet ik wel, dat er tegenwoordig weinig meer kan zonder geld, en ik weet nog beter, dat juist die reclame er voor zorgt dat de zenders kunnen blijven bestaan, maar weet je, als ik even terug grijp naar die witte was, en ik denk aan de tijd dat er niks anders voorhanden was, dan een klopper, een teil, groene zeep en de zon, en dat in die tijd de was ook wit werd.

Niet gewoon wit, maar echt spierwit dan moet er toch wel zoveel uitgevonden zijn, dat er tegenwoordig allerlei moeilijke woorden in een pak zeeppoeder zitten, zo moeilijk dat ik ze niet eens uit kan spreken, en dan bedenk ik me eigenlijk ook ineens, als vroeger de was niet zo wit was en men een beetje ontevreden was over de witheid, dan werd gewoon de niet zo witte was, over het grasveld gelegd, jawel u hoort het goed, de ouderen onder ons, weten heel goed waar ik het over heb, je kon toen want ja, gras was er voldoende, de niet zo witte was, netjes neerleggen op het gras, neer vlijen mag je het ook noemen, en als de zon dan even zijn best had gedaan, tja dan was dat niet zo witte stuk was, ineens wit, dat had de zon dan gedaan.

Knap toch? En als je geen grasveld had, en je woonde op een flat, dan kon je op diezelfde flat gewoon dat niet zo mooi witte stuk wasgoed ook neerleggen, mits het maar genoeg zonnestralen opving. En iedereen die snapt waar ik het over heb, want de zon, die kent iedereen, net als de maan en de sterren, maar de maan en de sterren, die hebben en hadden geen bleekkracht maar de zon die heeft en had dat wel, dat heeft ie nu nog.

Alleen is er misschien nu wel weinig tijd om de niet zo witte was op het grasveld te leggen, of zou het zo zijn, dat er niet genoeg grasveld meer is om de was die niet zo wit geworden is, op neer te leggen.

Ik weet het niet, wat ik wel weet is, dat we alle mogelijke moeite doen, om alles wit, witter en witst te krijgen en dat de reclame daar handig op inspeelt, reclame die ik gebruik om de nodige pit- stop te maken, oftewel om naar de wc te gaan, die ik gebruik om de hond uit te laten en die ik gebruik om mijn tanden te poetsen, want ja, die moeten ook wit blijven en die kan ik niet op het grasveld leggen!

Schrijver: An Terlouw, 25 januari 2011


Geplaatst in de categorie: milieu

3.0 met 4 stemmen 449



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)