Inloggen
voeg je column toe

Columns

NUTTIGE DIEREN

Op de middelbare school kreeg ik tijdens de biologieles te horen dat er twee soorten dieren waren: nuttige en schadelijke.
Nuttige dieren waren dieren die voor het karretje van het menselijk welzijn gespannen konden worden. Dieren die je kon opeten of tewerkstellen. Of kaalscheren zodat oma truien kon breien.
Schadelijke dieren waren dieren die binnen deze context hinderlijk in de weg liepen. Die niet wilden luisteren of op andere wijze de nuttige menselijke doelstellingen probeerden te saboteren. Bijvoorbeeld door van voedsel te houden dat ook door mensen werd begeerd. Stoute dieren dus eigenlijk.

Deze voorstelling van zaken maakte op mij een geforceerde en eenzijdige indruk en ik vroeg me af hoe de dingen er voor zouden staan als je ze van de andere kant - dus door de ogen van dieren - zou bekijken. En of er ook dieren waren die in geen van de beide categorieën pasten, die dus niet nuttig waren, maar ook niet schadelijk.
Huisdieren misschien, bijvoorbeeld honden? Het nut van de hond stond me niet direct duidelijk voor de geest. Je moest er aan de voorkant steeds voedsel in doen en na verloop van tijd kwam het er aan de andere kant weer uit. Tijdens het verblijf in de hond had het wel degelijk een bewerking ondergaan, maar van een nuttig product was mijns inziens geen sprake. Je had er niets aan. Daarbij kwam nog dat honden weigerden hun 'product' in het toilet te deponeren, maar misschien waren ze gewoon te dom om het te leren, schaken konden ze immers ook niet. Als je iets weggooide omdat je er van af wilde, bijvoorbeeld een stok, dan begrepen ze het niet en kwamen hem terugbrengen. Verder mankeerde er iets aan hun gezichtsvermogen. Niet zelden verwarden ze je been met een soortgenoot en vingen met de paring aan. Daar schoot je al evenmin iets mee op en je broek werd er vies van. Nee, qua nuttigheid leek het me met de hond droevig gesteld. Als hij dood was kon je van z'n vacht wellicht nog een bontjas maken, maar volgens mij kreeg je die lucht er nooit uit.
En hoe zat het met de schadelijkheid? In een tijdschrift had ik gelezen dat zich op de tong van de hond niet minder dan 24 kinderziektes ophielden. Als je kinderen had kon dat toch wel schadelijke effecten hebben leek me.
Maar die ziektekiemen leefden óok, dat had ik door de microscoop zelf gezien. Dus waren dat dan eigenlijk ook geen dieren? Goed, misschien wat klein uitgevallen, maar toch. Hoe groot moest je zijn om voor dier door te kunnen gaan, wat waren de minimumeisen?

En die kinderen, hoe stond het dáar mee qua nuttigheid? En... Toen werd ik bruut uit m'n overpeinzingen gerukt door de lerares, die me ongemerkt had beslopen. Ze wees op m'n lege schrift en vroeg waarom ik geen aantekeningen had gemaakt over de nuttige en schadelijke dieren. Tja, waarom eigenlijk niet...
Ik vermoed dat ze bang was dat ik geen nuttig dier zou worden. En daar had ze natuurlijk wel een beetje gelijk in.

Schrijver: Spencer Brandsen, 27 januari 2011


Geplaatst in de categorie: dieren

2.6 met 8 stemmen 561



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
marjolijn
Datum:
19 december 2012
Wat hier nou slecht aan is voor het milieu is mij niet geheel duidelijk, tenzij er bedoeld wordt dat het 'product' van de hond schadelijk is voor het milieu. Lastig is het in ieder geval wel, net als al die fluimen die ik overal op straat zie.
En onzin vind ik het ook al niet. Maar ieder z'n mening.
Wat mij betreft: minder hond, meer schrijfsels van de heer Brandsen.
Heb het met veel plezier gelezen.
Naam:
hubert
Datum:
17 december 2012
Email:
gdfjhwgfjwehotmail.com
Dit is pure onzin ik vind het slecht voor het milieu
Naam:
Spencer Brandsen
Datum:
29 januari 2011
Email:
deselbyziggo.nl
PS: Bij nader inzien zou ik de passage over het gebrekkige gezichtsvermogen van de hond en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de mensenbroek wel willen verwijderen. Daar wordt het stukje beter van. Wat overigens maar weer eens bewijst: hoe minder hond, hoe beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)