Inloggen
voeg je column toe

Columns

De andere kant van de Liefde.

De andere kant van de liefde.
Jezus was niet altijd zo liefdevol als zijn volgelingen het doen voorkomen. De woorden in de Bijbel zijn rauwer en intelligenter. Jezus sloeg de mensen met hun hele inboedel de tempel uit en Hij had ferme discussies die Hem boos, geïrriteerd, verdrietig maakten. Jezus was gewoon een mens, én een Mens die niet toegaf aan de zonde. Want Hij was uit G‘d geboren. De eerste Zoon van G'd.

Zijn Vader is vertrouwd met vele stemmingen die Hij immers zelf geschapen heeft. Meer dan eens wil Hij zijn schepping vernietigen, zo zát is Hij ervan. Op een paar na laat Hij ze allemaal verdrinken. En later praat Mozes Hem om. Menig profeet praat Hem op andere gedachten. 'Gedenk, Vader, dat wij leven in het stof!' Israël werd uitverkoren zijn stem te horen uit een in vuur en vlam staande berg. Zij noemden Hem de grote Verschrikkelijke G'd.

De woorden van Jezus zijn dikwijls scherp, hard en confronterend, zo klaagden tenminste de vromen. Menigmaal ontstond er conflict en ruzie in de straten waar Jezus liep. Chaos, anarchie. Hij zette zijn omgeving en de wereld ver daarbuiten voor de komende eeuwen voorgoed op zijn kop. Ruzie, ruzie, ruzie: overal waar Hij was, laat Hij een spoor van verdeeldheid na. Dat is wel wat anders dan de soevereine held die alles onder controle heeft en die altijd liefdevol en cool blijft.

Ik wil aardig zijn om aardig gevonden te worden. Jezus niet. Ik wil bewondering en eer van mensen omdat ik me altijd rustig en liefdevol gedraag. Jezus niet. Hij zei waar het op stond. Hij zei dat eenvoudig. Recht door zee, eerlijk als een kind, en was niet bang om afgewezen te worden. Hij zocht de eer van G’d, niet die van mensen. Maar Hij luisterde goed naar wat de mensen bedoelden, doorzag hun bijbedoelingen en ging daar volstrekt niet in mee. En Hij doorzag hun oprechtheid en leidde hen - zonder er doekjes om te winden - naar de Waarheid. En in die situaties ontstond nooit ruzie, want vrede op aarde is vrijwillige overgave aan G’d.

'Leert van Mij, Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.'
Hoe moet ik dát rijmen met de Man met dat zwaard in zijn hand?

Hierom wil ik me richten op deze Mens, niet op mensen, niet op een van de té vele kerken en geloofsstromingen. Ze zijn me té lief, té vroom, té zoet, té tijdgebonden. Ik wil niets af- of bijschaven aan zijn geboden onder de koffie en de koek. Ik wil uit zijn Genade leven, om te geven vanuit het onderscheiden van de geesten, leren af- of terecht te wijzen wie mij en mijn naasten tot zonde verleiden. Ik wil geen verheven religie, geen hoekloze spiritualiteit, bedwelmende gerustheid, maar de rauwe Woorden van de Waarheid die mij schoonwassen voor de Eeuwigheid. De Liefde van G'd heeft scherpe punten, harde randen, een zachte bodem en warme handen. De Liefde oordeelt met een rechtvaardig oordeel, slaat wonden, geneest en vergeeft de zonden. De Liefde ziet niet op de persoon, de Liefde is barmhartig en zachtmoedig voor wie G‘d oprecht vreest en lief heeft.


Mazzeltov.

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 14 februari 2011


Geplaatst in de categorie: religie

2.5 met 15 stemmen 661



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)