Inloggen
voeg je column toe

Columns

Japan zonder beven?

Een aardbeving geen prettige beleving overigens die de bevolking als zodanig al helemaal niet meer verrast, een aardbeving die de grond deed scheuren, die mensen verschrikt onder bureaus liet schieten, die mensen helmen opzetten, die mensen angstig maakten in datzelfde land, waar men niet opkeek van een aardbeving of minder.

Ze zijn en waren er schering en inslag en een inslag is het geworden. Niet alleen getroffen door een aardbeving, maar als gevolg van die rare aardkorst die de beving veroorzaakte, kwam het water in beweging, op een dermate manier, die je nog nooit in een zwembad of aan de Noordzee hebt waargenomen. Een vloedgolf die je een tsunami noemt een woord wat je liever niet zou kennen, want zeg nou zelf, de vorige tsunami staat ons allemaal toch nog heel helder voor de geest?

Nietsontziend kwam het water de kant op, niemand ontkwam aan de verwoestende kracht van de golf, die enorme golf die alles en iedereen wat op zijn weg kwam met zich meesleepte. Dieren, mensen, bloemen gewassen, bomen auto’s huizen zelfs treinen, alles moest eraan geloven, alles nam het op zijn weg mee en iedereen die in staat was beelden te maken van die enorme vloedgolf nam op zijn of haar beurt deel aan de nieuwsgaring nieuws waarin we allemaal werden geconfronteerd met de afschuwelijkste beelden die een mens maar voor zijn ogen krijgen kan.

Een aardbeving met als gevolg een vloedgolf en als direct gevolg daar weer van een nucleaire ramp, kerncentrales die hun verschrikkelijke inhoud de lucht ingooien, die mensen voor jaren en jaren ziek en dood kunnen maken, die de ziektes kanker oproepen waar geen mens om vraagt, waar geen mens iets mee te maken wil hebben.

De hulpverleners in het gebied staan bloot aan allerlei gevaren, de overlevenden van de aardbeving, de vloedgolf en de kernramp staan nu het ook nog hartstikke koud is, bloot aan allerlei gevaren, alsof een aardbeving alleen nog niet voldoende was, alsof de vloedgolf alleen niet genoeg met zich meenam, alsof dat alles nog niet genoeg was, komt er een kernramp achteraan, waar de honden geen brood van lusten, waar geen mens van wil horen en waar al helemaal niemand iets mee te maken wil hebben.

Japan, die niet anders wist dan dat aardbevingen hoorden bij het Japan- beeld, die er zelfs een speciale bouw constructie voor bedacht, zodat mensen in hoge gebouwen veilig door alle aardbevingen zouden geloodst worden, en die panden tja die staan er nog, alleen die panden dichter bij de omgeving van de aardbeving, dichter bij de tsunami, dichter bij de kerncentrale die zijn aan de beurt, die zijn de klos, die zijn hun leven niet veilig, die zijn hun familie kwijt, zitten zonder water zonder stroom, zonder voedsel zonder de meest elementaire dingen die horen bij het leven.

Ze zijn getroffen in alle denkbare voor zover je daarover praten kunt, alle denkbare emoties die je op kunt lopen in zo’n situatie, maar weet je: de bouwvoorschriften hebben hun doel bereikt, de hoge panden staan nog overeind weliswaar een stukje bij de aardbeving vandaan, nee die panden zijn volgens voorschrift geplaatst, net als die kerncentrale, jawel, net als die kerncentrale en toch: ging het daar wel zo verschrikkelijk mis, dat een mens daar niet eens over nadenken kan, laat staan erover praten.

Nee, dat laten we over aan de deskundigen, alleen wil ik wel weten of dat nou dezelfde waren die voor plaatsing van de centrale zorgden en alle veiligheid eromheen, net als al die hoge panden, want tja, die staan er nog, en dat is toch winst???

Schrijver: An Terlouw, 2 april 2011


Geplaatst in de categorie: rampen

3.2 met 5 stemmen 533Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)