Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Polderporsche

Een vriendin van mijn vrouw komt de eer toe deze term bedacht te hebben. De Polderporsche; wat mij betreft kan hij zó in Van Dale. Maar wat is het, wie rijden er in rond en waar treft men ze aan? Om met het laatste te beginnen: op dijkjes en polderwegen, meestal op vrijdag- en zaterdagavonden en altijd met een te hoge snelheid.
Wie er in rijden? Even vanaf het begin. Op een goede dag vier je het feit dat je 18 jaar bent geworden, een dag waar je lang naar hebt uitgekeken en voor hebt gespaard. Maar je hebt niet gespaard om een groots en spetterend feest te geven. Nee, je hebt gespaard voor rijlessen en een auto! Eindelijk ga je er bij horen!
Na een paar maanden lessen doe je examen om vervolgens dan eindelijk dat fel begeerde roze stukje plastic in handen te krijgen dat je de bevoegdheid geeft om je te mogen verplaatsen in een vierwielig motorvoertuig, ook wel auto genoemd. Dan wordt het tijd om een auto te gaan kopen, of misschien stond hij al in de schuur. Helaas is je budget, gezien je leeftijd, nogal aan de krappe kant. Daarom koop je een oude middenklasser met aardig wat kilometers op de teller, maar wat geeft dat? Als jij straks klaar bent ziet het oude beestje er zo hip en blits uit dat niemand meer durft te vragen hoeveel kilometers hij inmiddels heeft gelopen. Je gaat de pas verworven auto een nieuwe uitstraling geven, ofwel: pimpen.
Wat volgt is een zoektocht naar verlagingssetjes, bredere banden, sportuitlaat, een voor- en achterspoiler, sportstuur en natuurlijk een nieuwe laklaag. Dat het een en ander de veiligheid van je auto niet altijd ten goede komt, daar denk je echter niet bij na. Om het geheel te bekronen koop je een stoer petje om je pukkels en je onzekerheid te verbergen.
Daarna begint het scheuren over polderwegen en dijkjes, inderdaad het liefst op vrijdag- en zaterdagavonden. Je nieuwe vriendin zit naast je, vanwege de zenuwen en de gierende hormonen heb je alvast een paar biertjes gedronken.
Zo zie ik je vaak in het weekeinde rijden in je Polderporsche (ik ben die vent in die suffe Volvo), de sportuitlaat zorgt er voor dat ik je al van verre hoor aankomen. Ik probeer je altijd maar zo veel mogelijk ruimte te geven, want de verkeersregels ben je inmiddels al weer vergeten. Soms zie ik ook een foto van je in de krant op maandagmorgen, blijkt die boom toch net iets steviger te zijn geweest dan jouw Polderporsche…

Schrijver: Koen Vugs, 8 apr. 2011


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,0 met 1 stemmen 101Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
8 apr. 2011
Mooi strak verwoord.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)