Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een astrologisch adviesbureau

Het spreekwoord zegt dat de humor op straat ligt, ik begin het echter steeds meer op internet aan te treffen. Via een vreemde omweg kwam ik op de site van een heus Astrologisch Adviesbureau terecht. Mijn interesse, en ook mijn achterdocht, waren direct gewekt. Wat zou ik mij bij een dergelijk bureau voor moeten stellen? Werkelijk geen idee, maar ik ben dol op dit soort websites. Ik dacht overigens dat horoscopen en astrologie tegenwoordig een zieltogend bestaan leidden in dag- en weekbladen als broodnodige paginavulling, maar misschien heb ik de laatste ontwikkelingen in deze pseudo-wetenschap gemist.
Mijn vooroordelen daarom terzijde zettend begon ik de website door te nemen, voorwaar nog een hele klus want heldere taal kun je de maker van deze site niet verwijten. Aangezien ik zelf ondernemer ben trok met name het kopje “Bedrijfsadvies” mijn aandacht. Een deel van het gedebiteerde proza wil ik u niet onthouden: “Alles wat met het bedrijf of de organisatie te maken heeft is terug te vinden in de horoscooptekening van die organisatie: het management, personeel, investeringen en het imago zijn terug te vinden in de oprichtingshoroscoop van het bedrijf. Er zijn tal van onderwerpen waar het advies betrekking op kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn werving en selectie, het samenstellen en ondersteunen van MT's, functioneringsgesprekken, maar ook re-integratie en herplaatsing. Een bedrijfsastroloog kan inzicht verschaffen in de tijdgeest die wereldwijd heerst, waardoor een bedrijf kan inspelen op komende tendensen.”
Vooral de laatste zin wekt op mijn lachspieren, wordt er hier naast het lezen van de horoscoop soms ook in een glazen bol gekeken? Feit is dat de astroloog in kwestie haar adviesterrein blijkbaar graag zo breed mogelijk houdt, want ook hier geldt natuurlijk het aloude adagium “uurtje factuurtje”.
Ik weet weinig van astrologie (en wil dat ook graag zo houden), maar ik weet wel dat datum en exacte tijd van geboorte van wezenlijk belang zijn bij het trekken van een horoscoop bij mensen, maar hoe zit dat met bedrijven? Datum en tijd van oprichting? Maar wanneer is een bedrijf precies opgericht? Het moment dat twee compagnons elkaar de hand schudden ten teken dat men samen een bedrijf start? De oprichtingsakte bij de notaris? De datum van inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Wie het weet mag het zeggen.
De personeelskant van het verhaal is uiteraard te zot voor woorden. Ik zie de personeelsadvertentie al in de krant staan: “Maagden (!) worden uitdrukkelijk verzocht niet te solliciteren.” Of: “Promotie meneer Pietersen? Natuurlijk weten wij dat uw verkoopcijfers er prachtig uitzien, maar u bent een Waterman en die staan er bekend om uitermate onbetrouwbaar te zijn.” Geloof mij, de Commissie Gelijke Behandeling likt er terecht bij voorbaat haar vingers bij af.
Persoonlijk vind ik het feit dat men door middel van astrologie wil adviseren over de investeringen die een onderneming moet doen de grootste gotspe. Alles wat de mensheid door de eeuwen heen heeft geleerd over financiën en economie wordt met één groot gebaar van tafel geveegd. Maar ja, was het niet gorilla Jacko die op de beurs beter wist te beleggen dan een aantal zogenaamde specialisten? Misschien dat Jacko bij dit dubieuze adviesbureau kan gaan werken, als de sterren daarvoor tenminste gunstig staan.

Schrijver: Koen Vugs, 28 apr. 2011


Geplaatst in de categorie: humor

1,2 met 6 stemmen 241Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 apr. 2011
'Zo boven, zo beneden' is een ware wijsheid, dit kun je betwisten, maar dat maakt de wijsheid niet minder. Hermes Trismegistus zou zich in zijn graf omdraaien, als hij dit zou kunnen lezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)