Inloggen
voeg je column toe

Columns

De kapper

Ieder mens baalt wel eens van zijn baan, ik ben daar geen uitzondering op. Hoe ik zo op deze gedachte kom? Simpel, mijn haar werd weer aan de lange kant dus het was tijd voor een bezoek aan de plaatselijke barbier. En laat mij u verzekeren, kapper is het kloterigste beroep dat bestaat, zeker op zaterdagmorgen! Sta mij toe dit nader te verklaren.
Geen enkele kerel gaat graag naar de kapper, laten we daar duidelijk over zijn. Wij mannen vinden ons haar over het algemeen niet zo belangrijk. Waarom we toch naar de kapper gaan? Omdat we gestuurd worden natuurlijk!
Daarom worden de kappers van Nederland opgezadeld met nors kijkende kerels die op zaterdagmorgen plaatsnemen in de wachtruimte. Niemand wacht graag en zeker niet op je vrije zaterdagmorgen. En de kapper, die schiet maar niet op. Beetje knippen, beetje ouwenelen, beetje kijken, nog een beetje knippen. Vent, schiet toch op! Half Nederland vraagt zich af waarom een knipbeurt zo lang moet duren, waardoor dus half Nederland geïrriteerd kijkt naar je werk als kapper. Niet echt plezierig dus.
Verder lijkt het mij geen pretje om de hele dag met je handen in andermans haar te zitten. De één wast het keurig iedere dag, maar bij anderen is het zo vet als bagger, om nog maar van roos te zwijgen. Weet u wat roos is? Juist, afgestorven huidcellen. Daar wil je beslist niet iedere dag in staan wroeten.
Tenslotte is daar nog de gedwongen conversatie met je klanten. Menig bezoeker van de kapper vindt het zijn plicht de betrokken haarsnijder deelgenoot te maken van alle ellende die hem is overkomen in het dagelijkse leven. Daarbij zijn onderwerpen als de hoge belastingdruk, buitenlanders en het slecht presteren van de plaatselijke voetbalvereniging favoriet. Om te voorkomen dat al deze ellende over hem wordt uitgestort, begint de gemiddelde kapper maar over het weer, of hij vraagt waar de vakantie dit jaar naar toe gaat. Beiden zijn ongevaarlijke onderwerpen en buitengewoon geschikt om in algemene termen over te spreken. Want stelt u eens voor dat uw kapper met u in discussie gaat over uw standpunt betreffende buitenlanders en de politieke situatie in Nederland in het algemeen! Persoonlijk moet ik daar niet aan denken, en mijn kapper vermoedelijk ook niet.
Daarom ben ik blij dat ik ín de stoel mag plaatsnemen en niet daarachter hoef te staan. Op dat moment besef ik dat mijn eigen baan zo slecht nog niet is.

Schrijver: Koen Vugs, 21 mei 2011


Geplaatst in de categorie: werk

2.5 met 2 stemmen 205Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 mei 2011
Geknipt voor de Nobelprijs voor de Vrede! Heerlijk, die sympathie voor je kapper, die inderdaad aan de onderkant van de samenleving bivakkeert, gezien jouw visie, maar Koen, wees eerlijk, je zou als kapper menige vrouwen in de haren kunnen strijken zonder te worden aangegeven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)