Inloggen
voeg je column toe

Columns

Heel gewoon.

Mijn hoofd zit vol euro’s. Omdat Menzis meteen geld van mijn zoon eiste en de studiefinanciering pas anderhalve maand later begon met uitbetalen, stond hij vlak na zijn 18e verjaardag meteen rood bij het openen van een girorekening. En dat terwijl mijn uitkering daalt en er geen kinderbijslag meer komt. Ik ben aan het bezuinigen, op álles. Onderweg naar de tandarts vergat ik even waar ik heen ging. Ik keek op de klok, het was 11 euro en 23 cent.

Naar de Natuurwinkel ga ik niet meer en waar het geld kost kan het milieu me een worst wezen, want ik koop niet wat ik eerlijk en gezond vind, maar wat goedkoop is. Ik trek de wc niet bij elk plasje door. Een grote fles bleekspul van rondom de 50 cent bijt de wc na één keer spuiten zonder poetsen grondig schoon. Wow, dát ken ik niet! Het ruikt naar zwembad.

Kleren wassen gebeurt voortaan twee maal per week. Dat is te doen in een huishouden met twee personen. Kleren draag ik langer en de lakens was ik een keer per maand. Minder vaak een schone handdoek en theedoek. Alle abonnementen afgezegd inclusief de tienden. Men geeft van wat men heeft, volgens het wetboek G'ds.

Als ik terugkijk op mijn oude uitkering, ben ik rijk geweest. Ik kon gezond eten en rekening houden met het milieu. Ik kon sparen en tienden weggeven. Tienden die een samenleving verplicht is te betalen aan de armen met behoud van het recht zichzelf op te werken zonder bemoeizucht van de overheid. In G’ds wet is dat niet meer dan normaal. Maar in deze samenleving word je aan handen en voeten gebonden: verboden om te verdienen op wat wij jou geven! En dát gaan we tot op de cent controleren!

Wanneer men tegenwoordig een uitkering heeft aangevraagd, kan het geschieden dat twee inspecteurs je huis komen doorzoeken om te testen of je naar waarheid hebt gesproken. Ze gluren in je slaapkamer en badkamer, en neuzen zonder schroom tussen je giroafschriften. Want als je niets te verbergen hebt, waarom zou de overheid dan niet mogen weten hoeveel tandenborstels je hebt, welke onderbroeken je kinderen dragen, hoeveel geld je uitgeeft en ontvangt en waaraan, wie er in het telefoon- en e-mailbestand van jou en je kinderen staan? Zij gedraagt zich als een god die alles ziet. Wat dat doet met mensen, schijnt men niet te beseffen, ondanks de moderne psychologische kennis.

Die kennis was wel vanzelfsprekend voor de ouden in de Bijbel; zij maaiden hun akkers niet tot aan de randen en namen van het land niet mee wat ze hadden laten vallen. Dat was voor de armen. Ze bouwden geen akker aan akker, zodat er ruimte overbleef in het land van G‘d. De overheid kwam niet over de drempels van de armen, maar gaf hun het pand terug dat ze schuldig waren voor het donker werd, anders kregen de armen het koud. Dus is het strikt verboden gas, water en licht af te sluiten na zonsondergang, ook al heb je niet betaald. Tot slot waren er de vele sjabbatsjaren om uitbuiting tegen te gaan, want de levensvruchten komen van G'd. Men vond het heel gewoon om niet álles te pakken wat men krijgen kon. Heel gewoon om te géven van wat men had. G’d zegent gevende mensen. Want hier op aarde is genoeg voor iedereen, maar niet naar ieders hebzucht.

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 26 mei. 2011


Geplaatst in de categorie: welzijn

3,2 met 5 stemmen 219Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Qieneke Elzenhout
Datum:
28 mei. 2011
Ik ben misschien wel duizendén jaren oud. Zó ruimdenkend zijn de mensen tegenwoordig kennelijk niet. Een excuus zou op zijn plaats zijn. In respect voor het geloof van een ander.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 mei. 2011
Uit welke oude doos kom jij? Ben je 1000 jaar oud? Gooi die G'd van jou maar direct in de prullenmand! Zal je goed doen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)