Inloggen
voeg je column toe

Columns

Toetsen en ethiek

Een hummeltje van vier, nog maar net op de (voor mij dan) kleuterschool, haar moeder verbaasd me met de opmerking: ze heeft de toets niet zo goed gedaan. Nou is de kleuterschool van toen, (mijn tijd dus) geen kleuterschool meer, nee hoor ik moet zeggen: groep een, want daar zitten die hummeltjes al in, in een groep. Bij ons, bij mij, werden de hummeltjes gewoon naar de kleuterschool gebracht.

Een plek waar kleuters speelden en een bepaalde ethiek meekregen, zo van spelen maar opruimen ook, dat laatste was iets wat best mocht worden aangeleerd, maar wat die van mij thuis vertikten om in praktijk te brengen, daar moest nogal eens over worden gesproken en gediscussieerd en was altijd een strijd die meestal door mij verloren werd. Want je kon die hummels van toen wel straf geven,maar daar schoot je niks mee op, want dan bleef de troep gewoon liggen, heb ik dan gefaald, ach dat zal best, maar het zal me gevoeglijk een gekookte worst zijn.

Om op het heden terug te komen, tenslotte zijn de koters van toen, aardig uit de verf gekomen en maak ik me daar niet al te druk meer om, als ze nog maar net vier jaar zijn, moet er al worden getoetst, op taal, op rekenen en op weet ik wat al niet meer. In groep een bedoel ik dan want kleuterscholen die zijn er gewoon niet meer. Als de kinderen, ik bedoel die hummeltjes dan niet de score halen die men in gedachten heeft, dan krijgen de ouders en grootouders te horen: dat ze bijvoorbeeld voor taal, een D heeft, of een C, nee geen hoge, die komen later als ze naar de muziekschool gaan denk ik dan.

Ze lopen in de pas, ze spelen, tenminste dat denk ik dan toch ze ruimen op en maken vriendjes en vriendinnetjes en jawel ze leren natuurlijk ook, maar het is me een tikkie over het hoofd gegooid als ze nu al praten over toetsen die de hummels moeten maken, oké het zijn doorgaans handelingen van tien minuten, maar dan nog, ik vond het vroeger al knap als ze tien hele minuten naar de Berenboot konden kijken, of hun aandacht tien hele minuten in een boek door konden brengen, fietsen buiten, dat hielden ze langer vol, maar toetsen maken en de ouders meedelen dat er niet voldoende gepresteerd wordt en dat in een van de eerste maanden dat een hummeltje op school zit, nee dan zeg ik heel eerlijk: geef mij de kleuterschool maar terug, met al zijn blokken, met al zijn : doe maar gewoon” met al zijn knussigheid en met al zijn kleuters want je bent met mij wel eens, dat leren nog lang genoeg kan en dat er nog helemaal geen toetsentijd is op een hummeltje van vier jaar, dus die uitkomsten, nou die kunnen me wat!

Schrijver: An Terlouw, 27 juni 2011


Geplaatst in de categorie: school

2.6 met 5 stemmen 342



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
29 juni 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ho An, met toetsen moeten ze leren werken anders kunnen ze niet op hun kindercomputer!
En dat is toch de opvolger van de rammelaar?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)