Inloggen
voeg je column toe

Columns

Complimenten en complimenteus

“Mam, als ik het barbecuefeestje geef, doe je niet je bikini aan hoor! En het topje dat je nu aan hebt ook niet”, zegt mijn bijna 13-jarige zoon, met zijn ogen gericht op mijn diepe decolleté. Hij en ik zitten in ons rubberbootje met motor, dat om stabiel op het water te liggen, van zijn passagiers vraagt om het gewicht gelijkmatig te verdelen over de voor- en achterkant. “Meer naar voren mam, anders zinken we!”, had hij vóór die andere complimenteuze opmerking gemaakt.

De betekenis van complimenteus is; hoffelijk, vleiend, strelend, lovend. Maar zodra pubers complimenteus zijn, is hun boodschap alles behalve strelend. Meestal keihard en recht voor zijn raap en confronterend door het hoge waarheidsgehalte. De enige reactie die je als ouder op je complimenteuze puber kunt geven, is hard lachen en toegeven dat hij helemaal gelijk heeft. Met een beetje geluk dimt hij dan vanzelf, door te zeggen, dat het wel meevalt en niet zo heel erg is, als hij zojuist gezegd heeft. Aangezien pubers uit principe hun mening tegenovergesteld deponeren aan die van hun ouders, is meebewegen met hun stellingname het beste, om zodoende tot het eindresultaat te komen dat je als ouder wenst.

Een onontbeerlijk smeermiddel in de opvoeding is het geven van complimenten aan je kind. “Wat een mooie tekening! Wat heb je goed gegeten! Wat help je mama fijn! Wat kan jij al goed je tandenpoetsen! Wat heerlijk dat je kamer opgeruimd is! Wat een fantastisch rapport!” Zo kan je voor alles een compliment geven.
Er zijn ouders die zeggen: “Ik ben niet zo van het complimenten geven, omdat ik het eigenlijk onzin vind dat ik voor doodnormale zaken een compliment zou moeten geven”. Diezelfde ouders beklagen zich over het feit, dat zij nooit een schouderklopje krijgen van hun baas. Terwijl hun baas ook denkt: ‘Ik betaal ze er toch voor, het is gewoon hun plicht om dat werk te doen’.

Baby, peuter, kleuter, tiener, puber, adolescent, volwassenen van welke leeftijd dan ook in welke functie dan ook, allemaal gedijen we bij het krijgen van complimenten, mits goed uitgevoerd. Dus; passend bij de leeftijd en de omstandigheden en gemeend. En vind je het moeilijk om in woorden uit te drukken? Een glimlach, een knipoog, een duim omhoog, een aai over de bol, een knuffel, een zoen, dat zijn de mooiste complimenten.

Schrijver: Door den Burg, 6 jul. 2011


Geplaatst in de categorie: ouders

3,3 met 6 stemmen 1.005Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja R.
Datum:
6 jul. 2011
Leuke, positieve column!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)