Inloggen
voeg je column toe

Columns

Klapkut en de Bolero

Donderdagavond 17.00 uur, we zitten aan tafel voor het avondeten. We eten vroeg, want Joris heeft om 18.00 uur muziekles.
Pien kijkt naar buiten en roept: “Kijk nou, een tent in de straat”.
De andere drie hoofden aan tafel draaien tegelijkertijd naar het raam.
“Oh, dat is een eh…hoe noem je ook alweer zo’n ding…een eh…klapkut”, floep ik eruit.
Joris’ ogen springen uit z’n kop en hij giert het uit; “Een klapkut!” En hij slaat z’n hand voor zijn mond bij het uitroepen van het woord.
Pien zit recht tegenover mij en begint te gillen: “Kijk klapkut met haar klapkut!” De buurvrouw loopt namelijk met haar emmertje sop naar haar in- uit- opklapbare vouwtentcaravanwagen, hoe heet nou zo’n ding?
Vaderlief naast haar spuugt zowat zijn eten terug op zijn bord. En ik, ik zit met een vuurrode kop aan tafel en mompel: “O, jee wat heb ik nou gezegd”.
Enfin, het was gezellig aan tafel.

Om 17.35 uur stap ik met Joris in de auto op weg naar muziekles. Radio 4 staat aan. ‘De Bolero’ wordt aangekondigd. “Weet je, wat er over ‘de Bolero’ gezegd wordt?”, vraag ik aan Joris. “Dat is de meest gedraaide muziek tijdens de seks”, leg ik uit, “Let maar op de opbouw en het ritme.” Spontaan begint Joris ‘rijbewegingen’ te maken. Zijn handen, denkbeeldige heupen vasthoudend en zelf met zijn heupen van voor naar achter te bewegen. “Nou, dit is nog maar het voorspel hoor”, geef ik aan. “Weet je wat dat is, een voorspel?”, vraag ik hem. “Ja, dat is eh…de muziek voor het zingen, zeg maar”. “Dat zeg je mooi”, complimenteer ik hem. “Tijdens het voorspel, streel je elkaar en ga je zoenen en…je warmt elkaar op als het ware”, leg ik uit. Joris begint op het ritme van de muziek smakgeluiden te maken en met zijn handen over zijn bovenlijf te strelen. Na 10 minuten roept hij: “Jeetje, is dit muziek voor bejaarden of zo, wat doen ze er lang over. Hé klapkut, schiet eens op!” En weer giert hij het uit van het lachen.
“Let op, de muziek wordt voller, het ritme verandert”, attendeer ik hem. “Pas op klapkut, een spuitende fontein!”, roept Joris op het hoogtepunt. Het valt stil in de auto. Verbaasd kijkt hij mij aan. “Dat was 5 seconden? Nou, het zou toch leuker zijn als het andersom was”, zegt hij verontwaardigd.
We zijn er; “Dag schat, veel plezier!”
“Ja, mam en ik zal geen ‘klapkut’ tegen de juf zeggen.”
Zucht…dat was weer een sterk staaltje opvoedkunde vandaag.

Schrijver: Door den Burg, 18 jul. 2011


Geplaatst in de categorie: ouders

3,2 met 5 stemmen 515Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)