Inloggen
voeg je column toe

Columns

Er wordt geen pap gegeten

Fatsoensnormen zijn soms nog maar slecht te vinden in ons landje, het lijkt wel alsof het woord fatsoen iets abnormaals geworden is, alsof je er iets van zou kunnen krijgen of oplopen, alsof het, zo lijkt het althans nooit bestaan heeft. Fatsoen is een van de begrippen die behoren bij de allereerste begrippen die een mens normaliter zou moeten leren en oppikken natuurlijk, want je kunt wel praten over fatsoen, maar als je er verder niks mee wilt doen, tja dan heeft het hele woord geen betekenis meer denk ik zo.

Vroeger en nou hoor ik mensen zuchten, omdat ik over vroeger begin: maar zeg ik dan, als een mens iets ouder wordt, dan praat je vanzelf over vroeger of over een paar jaar geleden, het is mij om het even,wat er voor naam aan vastgemaakt wordt, het idee blijft hetzelfde. In elk geval zat er vroeger, oftewel een poos geleden een sticker in de bus, waarop stond: dat deze zitplaats bestemd was voor iemand die wat slecht ter been was, als er dan iemand instapte en je zat toevallig op die plek, nou, dan stond je gewoon op, om die zitplaats af te staan. Dat gebeurde gewoon in die tijd.

Ik denk dat mensen nu met opgetrokken wenkbrauwen zitten, maar zo gek was dat helemaal niet! Als iemand slecht ter been is, dan is het de gewoonste zaak van de wereld om die een zitplaats te gunnen in de bus, zeker als je ongelukken wilt voorkomen, want zo’n bus, die moet stoppen, optrekken en soms een noodstop maken, dat moet een mens helemaal niet willen, allemaal mensen bovenop elkaar in het gangpad, toch?

Maar er waren ook chauffeurs in die tijd, die er juist een sport van maakten om juist als het druk was in het gangpad en er bijvoorbeeld net iemand was ingestapt die of geen fooi, of geen goedemorgen had gezegd, ik noem zomaar wat op, die trokken dan juist hard op, of die gaven juist die tik op de rem, zodat je de meest gekke taferelen in de bus zag…ook toen was het niet zo dat fatsoen overal goed begrepen werd en al helemaal niet werd uitgevoerd. Maar dat was logisch en je kon de incidenten op een hand tellen, jawel.

Tegenwoordig is het nog slechter gesteld met fatsoen, dan een mens ooit voor mogelijk had gehouden, want je kunt niet meer over fatsoen praten als je bijvoorbeeld de ene dag iemand van harte gedag zegt en de andere dag totaal negeert, toch? Je kunt evenmin over fatsoen praten als mensen om je te ontwijken,net doen of ze je niet zien, snel een anderen uitgang zoeken om je maar niet te woord te hoeven staan, onfatsoen is dat, niet geleerd om fatsoenlijk gewoon aan te geven, als je ergens geen tijd, of geen zin in hebt.

Zover is het in deze maatschappij al gekomen, dat we de meest elementaire vormen die we zo vreselijk graag aan onze kinderen en kleinkinderen willen bijbrengen, niet eens meer in staat zijn om deze zelf ten uitvoer te brengen! Fatsoen, het behoort als het ware, met de paplepel te worden ingegoten, maar ik denk dat we nu wel kunnen zeggen en overdenken, dat er weinig tot geen pap meer gegeten wordt, want het woord fatsoen, wordt niet meer gebruikt, dus zal er ook geen pap meer gegeten worden denkt u ook niet!?

Schrijver: An Terlouw, 17 juli 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

3.8 met 4 stemmen 1.272



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)