Inloggen
voeg je column toe

Columns

Resistent insect

Het gebeurde in de belle van de mannenfinale van het wereldkampioenschap tafeltennis. Voor de meeste van ons speelde er "een rood shirt" tegen "een blauw shirt", voor een enkeling waren het Wang Hao en Zhang Jike die elkaar de wereldtitel betwistten. De regisseur zag het meteen. Over de matchtafel kroop een harig insect dat close-up in beeld bleef. Even later koos het mini-monster als een Antonov An-225 het Ahoy-luchtruim, waar het traag boven de hoofden van beide Chinese matadoren begon te cirkelen.

Het pingpong kent daarvoor precieze spelregels. Hinder, let, er zijn tientallen beschrijvingen van situaties waarin een slagwisseling onderbroken mag worden wegens externe omstandigheden.

Op de slotdag van zo'n lang toernooi is de stemming vaak feestelijk-baldadig. Mij viel op hoezeer men in sommige delen van de wereld gewend is aan insecten en hun eliminatie. De finalisten maakten een snel eind aan de ongebruikelijke onderbreking. Behendig liet Wang Hao de vlieg op zijn batje plaatsnemen, gebruikmakend van de bedwelming van geheime lijmsoorten. Tegenstander Zhang Jike kende de juiste procedure: laat dat soort dingen altijd over aan de scheidsrechter.

De verdwaalde killer-bee was kansloos tegen de resolute Zweedse official die naderbij kwam. Voor het oog van 300 miljoen TV-kijkers en amper bekomen van de shockerende kennismaking met zoveel aandacht, licht en warmte pletten twee mannenhanden het glanzende blauwzwarte insect. Zelden zag ik iemand zo achteloos een vlieg vermorzelen.

Voor de assistent-scheidsrechter was alleen de ongestoorde voortzetting van de partij van belang. De slaperige vlieg moet een lange reis achter de rug hebben gehad, waarschijnlijk in halfbevroren toestand. Natuurlijk, de gokmafia zat er achter, want wie wedt er op de kans dat een ontwakend beestje een let veroorzaakt? De Ahoy-luchtverversing werkte op volle toeren, maar rekende buiten mogelijke minuscule kruipruimtes onder een wedstrijdtafel. Die waren in een container uit Qingdao aangevoerd, chemisch bewerkt en waterpas door specialisten geplaatst. Professionele logistiek, maar een resistent insect is onberekenbaar.

De bookmakers keerden dus hoge bedragen uit aan voorspellers die hadden ingezet op "insect-incident". De Zweedse meneer is het niet best vergaan sinds diens Dutch trip. Volgens hoofdscheidsrechter Piet uit Leimuiden heeft zijn collega een verlamming overgehouden aan de actie. Tenslotte verwacht niemand dat een vlieg de openbare Rotterdamse orde probeert te verstoren (wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 17 sep. 2011


Geplaatst in de categorie: sport

4,0 met 2 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)