Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gekkigheid

De kinderen opvoeden in deze rumoerige tijd, kost al zoveel energie, ze gaan zich te buiten aan alle geneugten des levens en ouders moeten zich in bochten wringen om hen tijdig op de hoogte te brengen van alle gevaren die drugs en alcohol met zich meebrengen.

Al een hele toer op zich dacht ik zo. Natuurlijk heb ook ik kinderen opgevoed en in de tijd dat die klein waren, hoefde ik niet zoveel moeite te doen om ze van de troep af te houden, er was domweg niet voldoende geld om al die aanlokkelijke dingen in huis te halen, en tja, wat er niet is, kan ook niet worden gepakt of worden uitgeprobeerd, toch?

Maar om op dat opvoeden terug te komen, is er van alles wat kan worden uitgeprobeerd, om ervoor te zorgen dat kinderen als nette individuen opgroeien en mooie nette volwassenen worden. Dat is in veel gevallen dan ook uitstekend gelukt en net als in alle andere lagen van de bevolking loop je natuurlijk altijd tegen figuren aan die dingen of niet helemaal hebben meegekregen, of niet helemaal begrijpen of de argumenten zijn niet voldoende aangekomen en tja dan heb je een probleem, dan zit je met gebakken peren, zure appelen en vervelende situaties, kijk nou maar alleen naar de mensen die ons land regeren en die en publiek roepen ‘doe zelf normaal man’ doe zelf normaal, alsof we hen die we gekozen hebben om ons te vertegenwoordigen, niet normaal kunnen doen, alsof we hen, die nu kleuters lijken die je met alle soorten van genoegen in de hoek zou willen zetten, omdat de intolerantie van het hele gebeuren de mens als zodanig in zijn hemd zet.

Alsof het niet voldoende is, dat er onzin wordt uitgekraamd, moet er ook een heus debat worden gehouden, domweg omdat mensen vinden dat er ‘niet normaal gedaan wordt’ maar dan vraag ik me ook meteen af: wat is in deze tijd in vredesnaam normaal, wat is in deze tijd nog de moeite waard om over te discussiëren, wat is er in hemelsnaam in deze tijd nog normaal te noemen? Wanneer je alleen maar naar dingen uit het nieuws kijkt, als er iemand iets uitvreet wat niet door de beugel kan, wordt er een verhoor afgenomen, als iemand wordt gearresteerd, omdat ie ik weet niet wat heeft uitgevreten, is er alleen maar sprake van bescherming want de kreet: de mens is schuldig tot het tegendeel is bewezen, dus al zit je bij wijze van spreken naast het lijk, met een rokend pistool in de hand, dan nog, duurt het maanden voordat men eruit is dat je ook inderdaad de trekker hebt overgehaald.

Zelfs als je een bekentenis uit de mond van de dader krijgt, is er ook altijd nog een optie, dat men een psychologisch onderzoek laat verrichten want stel dat je ze in je bovenkamer niet allemaal op een rijtje hebt zoals dat zo mooi heet, stel dat je vroeger een hele nare jeugd hebt gehad, stel dat je niet mee kon komen op school of stel: dat men vroeger tegen je zei: doe eens normaal man, blijkbaar zijn dat allemaal oorzaken, of althans dat kunnen ze zijn, om gratie te krijgen, om geen straf of amper een strafmaat opgelegd te krijgen.

Een jeugd die vervelend is kan veel verzieken, een jeugd die niet prettig is dan voor veel naweeën zorgen maar om dan meteen maar te schermen ‘en publiek’ als je ergens op wilt antwoorden met: doe ff normaal man en je bent in de positie van bijvoorbeeld de minister president, dan vraag ik me alleen maar af, wat is nou eigenlijk normaal? Blijkbaar is het normaal, dat dit soort dingen gebeuren, waarmee ik zeggen wil: doe ff normaal, dan doe je gek genoeg!

Schrijver: An Terlouw, 26 september 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 6 stemmen 123



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)