Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ei van Columbus

Een goed idee is goud waard. Door de jaren heen zijn mensen rijk geworden met het bedenken en uitvoeren van goeie ideeën, en misschien nog wel belangrijker, het beschermen van de rechten ervan. De bedenker van de paperclip kon er goed van leven, de uitvinder van de Senseo koffiepad is er stinkend rijk mee geworden en hoeveel Columbus heeft overgehouden aan het uitvinden van het ei is niet helemaal bekend. Dat 'ie als ontdenkkingsreiziger minder succesvol bleek, zo heeft hij hele werelddelen verkeerd op de kaart gezet, is algemeen bekend. Maar zover ik kan nagaan is er nog nooit een vogel in geslaagd om de uitvinding van het ei op te eisen. Naar hun getweet wordt immers niet geluisterd. En dat moet je hem nageven. Met het vastleggen van ideeën en uitgeven van patenten worden bedenkers en ontwikkelaars beschermd tegen piraten en ander gespuis.

In de televisiewereld gelden andere wetten. Daar worden alle programma's door een loep bekeken, succesformules overgenomen, aangepast en in een nieuw jasje gestoken. Hollands grootste televisie-grossier John de Mol heeft hier zijn levenswerk van gemaakt. Was tout-televisiekijkend Nederland na the Soundmixshow, Idols, X-factor en Holland's got Talent een beetje talentenjachtenmoe aan het worden, John wist er met The Voice of Holland, het concept "zanger(es) gezocht" toch weer tot een doorslaand succes te maken. Een simpele stoelendans en echt talent doen wonderen.

Maar dat deze vlieger niet altijd op gaat bleek de afgelopen week weer eens. Televisielab CCCPTV produceerde in het verleden het programma Draadstaal, het succesvolle programma van de VPRO op de zondagavond. Het genoot bekendheid met typetjes als Fred en Ria, (de personificatie van PVV's paradepaardjes Henk en Ingrid) Joop en Leo en Sayid, de vriendelijke knuffelmarokkaan. Koot en de Bie-waardig. Bedacht en gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. Ik was er één... een ware fan. Heb, toen ik tijdelijk op het prachtige Curaçao bivakkeerde waar alleen Venezuela 1,2 en 3 per antenne te ontvangen zijn, hele zondagen verspild met de herhalingen van dit satirische programma. Maar toen gebeurde er iets verschrikkelijks... Draadstaal stopte ermee..

Na de overstap van van Koningsbrugge naar Talpa was wel het idee van Draadstaal meeverhuisd naar John de Mol, maar de rechten van het programma lagen bij CCCPTV en dus mochten de oude typetjes niet meer gebruikt worden. Het format werd aangepast, nieuwe typetjes werden geboren en het kreeg een nieuwe naam: Neonletters. En ik vond het niks. Ik kwam er niet in. De nieuwe typetjes waren het nét niet. Het pakte niet. Ik miste Fred en Ria. Durfde bijna geen Kipcorn meer te bestellen bij de lokale snackbar. Heb snikkend Ruben zitten Youtuben. Ik kon de oude afleveringen letterlijk woord voor woord navertellen. Maar Neonletters sloeg de plank mis. Het was geMold. Misschien was ik wel gewoon verwend...

Ook Talpa moet dit gemerkt hebben. Want de kijkcijfers stonden niet eens in de buurt van de lijst der lijstjes. En dat had Jeroen al een tijdje niet meer meegemaakt. Programma's als de Lama's en Ik hou van Holland waren regelrechte kaskrakers en dan wordt je niet echt lekker wakker met een schamele 200.000 kijkers op de teller. Dus werd er een snode plannetje gemaakt. Jeroen en Dennis holden samen zoldertrap op, doken de verkleedkoffer in en Fred en Ria waren weer terug van weggeweest. "Fuck CCCP! Fred en Ria, Joop en Leon, Sayid en Ruben, ze zijn van ons! Wij hebben ze toch bedacht. Ze kunnen ons niks maken." Dachten ze..

Maar daar dachten de heren van CCCPTV iets anders over. Ze spanden een kort geding aan tegen het grote Talpa. David tegen Goliath. het ongelofelijke gebeurde en Talpa kreeg "een toetje van eigen deeg". Op dezelfde manier hoe John de Mol in de afgelopen jaren een slordige 5 miljard bij elkaar heeft geharkt. Met het opstellen van waterdichte contracten. En toevallig hadden de Amsterdammerse reclameboys dat. De rechter stelde hen in het gelijk.

"We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter", vertelt een woordvoerder van Talpa. "We overwegen een bodemprocedure te starten, maar dit gaat veel tijd kosten. Wij kunnen ons het probleem van CCCP niet voorstellen."

Maar John zou John niet zijn als 'ie niet nog een aap in z'n mouw had zitten. Tijd is geld en hij zit al zo krap bij kas. Hij trok aan wat touwtjes en voila! Stap in de Wereld Die Draait Doorrrr heet. De beide partijen werden uitgenodigd en mochten aanschuiven aan tafel. In het midden, als geheel onpartijdige scheidsrechter, favoriete oom Matthijs van Nieuwkerk. Links in de hoek: CCCPTV Directeur Eelco Keune, herkenbaar aan zijn hoofd op het hakblok. En rechts in de hoek, Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven. Allebei met een vlijmscherpe tong. Een ietwat ongelijke strijd als je het mij vraagt. Praat ook wat lekkerder als je John de Grote achter je hebt staan. Keune had het duidelijk liever vermeden maar had toch echt geen keuze. Kwam hij eindelijk eens in het nieuws was het op zo'n negatieve manier. Het volk had recht op Fred en Ria en hij was degene die dwars bleef liggen. Met z'n contractje.

De gong klonk, en beide partijen mochten hun zegje doen. Dennis veegde alle bezwaren van tafel en Jeroen keek met een Schwarzeneggerachtige look nors naar arme Eelco. Hakkelend en stotend ontving hij de ene na de andere voltreffer en wilde duidelijk uit zijn lijden verlost worden. Matthijs legde hem prachtige volzinnen in de mond en vroeg welk bedrag Keune wilde hebben om Nederland de typetjes weer terug te geven. Moegestreden gooide Eelco met een prachtig gebaar de handdoek in de ring. Hij wilde 40.000 euro. Niet voor zichzelf maar voor het Wereld Natuur Fonds. Jeroen pakte vlug zijn telefoon en belde John op. Hij stond onder de laatst gebelde nummers. Hij wel.. John stemde toe en wilde een eenmalige schenking doen van 50.000 eutjes. Het moest natuurlijk niet te gek worden allemaal.

Wat een prachtige televisie! Dat zo'n werelddeal wordt beklonken ten overstaan van de hele Nederlandse bevolking. En er waren alleen maar winnaars! Eelco Keune vermeed gezichtsverlies, Dennis en Jeroen konden hun oude verkleedkleren weer aan. En John 'moest' alleen een schenking doen van 50.000 aan het WNF in ruil voor 10 minuten ongegeneerd programmapromotie. Belastingvrij! Wat zit de wereld soms toch heerlijk simpel in elkaar.

Misschien dat het WNF nu zelfs wel wat geld ter beschikking stelt aan die arme vogels.

Kunnen ze eindelijk eens met terugwerkende kracht die piraat van een Columbus aanpakken..

Meer Columns van ErikBemmle op http://erikbemmle.blogspot.com

Schrijver: Erik Bemmle, 28 september 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)