Inloggen
voeg je column toe

Columns

Begin de dag met goede zin…

Je hebt van die dagen…, of beter gezegd van die ochtenden…je voelt het al bij het ontwaken, dat je denkt; ‘Oh, nee ik wil niet, mag ik deze dag overslaan?’ Op zulke ochtenden kan ik ook denken: ‘Waarom ben ik moeder geworden?’ Want als ik geen moeder was geweest, kon ik blijven liggen. Dan had ik het vast wel zo geregeld dat ik er voor niemand uit hoefde en kon denken; ‘Na mij de zondvloed, ik ga terug naar dromenland’.
Maar de tijd terugdraaien gaat niet, dus pak ik mijn ouderrol op en schuifel het bed uit.
M’n zoon van 13, loopt met een slaperige kop de badkamer in.
“Goeiemorgen schatje”, zeg ik, om de dag toch vooral goed te beginnen.
“Mwagrr”.
“Ik hou van je, ook als je chagrijnig bent”.
“Mwaaagrrr”.

M’n dochter van 11 ligt nog diep weggedoken onder de dekens. “Ik heb buikpijn, ik wil niet naar school”, piept ze met een klaagstem. Aaiend over haar bolletje, zeg ik zachtjes: “Word maar rustig wakker, ik maak alvast je ontbijtje”. Als ze de dag rustig opstart, gaat het meestal wel weer.

Ik maak een potje thee. Zoonlief, stommelt de trap af. Hij gaat aan tafel zitten. Ik schenk een kopje thee voor hem in en geef hem een knipoog. Een verlegen glimlach verschijnt. Hij smeert zijn brood. Ik eet mijn cracker. Hij staat op, pakt zijn jas en tas en geeft me een zoen bovenop mijn hoofd.
In de badkamer hoor ik de kraan lopen. 15 Minuten later zit m’n meisje aan de ontbijttafel. “Het gaat wel”, zeg ze. Vandaag sportdag, wil ze niet missen. Even later zit ze op de fiets en zwaai ik haar uit.

In stilte drink ik m’n kopje thee. Ik herinner dat mijn moeder, vroeger toen ik klein was, vroeg; “Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt?” Die uitdrukking begreep ik nooit. De volgende ochtend ging ik dan heel erg opletten welk been ik het eerst op de vloer zette, maar ik merkte geen verschil met het andere been.

Nadat ik gedoucht en in de kleren ben, gaat het wel weer. Ineens herinner ik me de spreuk van mijn vader: ‘Begin de dag met goede zin, dan komt de actie er vanzelf in!’

Schrijver: Door den Burg, 5 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: ouders

3.1 met 9 stemmen 238Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)