Inloggen
voeg je column toe

Columns

Bevlogenheid

Bioloog Jakub Vagner is op zoek naar de Arapaima gigas, de grootste zoetwatervis ter wereld.
De Arapaima leeft in het Amazonegebied in Zuid-Amerika, kan wel honderdvijftig kilogram wegen en is twee meter lang.
Jakub (geboren in Praag, 30 jaar) heeft een expeditie voorbereid naar Brazilië en vliegt naar het gebied waar hij hoopt de Arapaima te vinden en ook te vangen. Zijn vliegreis duurt vijf uur.

Dan laadt Jakub zijn bagage in een vliegtuigje en stapt zelf in een ander.
Hij is de piloot en vliegt vervolgens nog zes uren in zijn eentje over dit dikbeboste Amazonegebied voordat hij landt op de grond van de oorspronkelijke bewoners (indianen), die hem met nieuwsgierige vriendelijkheid verwelkomen.
De volgende dag vertrekt hij met een gids. Hij vouwt zijn kanobootje en samen varen ze vervolgens al speurend en turend over de Amazonerivier.

Ik leef zo met Jakub mee dat ik voor hem duim dat het niet zal gaan regenen. Regen is funest: de Arapaima is bang voor regen.
Dan trekt dit grootste levende fossiel op aarde zich terug in de diepte en laat hij zich niet vangen. De grootste droom van Jakub Vagner is het in kaart brengen van de vierentwintig grootste en zeer zeldzame zoetwatervissen van onze planeet. Jakub noemt ze 'zoetwater-reuzen’.

Hier moet ik aan denken terwijl ik fiets door de stromende regen. Het water gutst over mijn gezicht.
Mijn broek is doorweekt en mijn gympen glijden bijna van de trappers. ‘Ach, het is maar water mama’, zegt mijn driejarige zoon als ik hem achterop de fiets in zijn stoeltje zet en met een bedenkelijk gezicht naar de lucht kijk.
Hij kijkt hierbij geruststellend en maakte het bijbehorende relativerende gebaar met zijn handen.
Wat me vooral raakt in het verhaal van Jakub is zijn bevlogenheid. Dat iemand zo gepassioneerd op zijn doel afgaat. In mijn somberste buien vraag ik me soms af waar ik nog voor te porren ben. Als iets me dan fascineert of raakt stort ik me bijkans op mijn knieën van opluchting en blijdschap.

Maarten is gek op zoetwatervissen. Althans dat dacht ik.
Op de kinderboerderij troon ik hem mee naar de schapen maar hij rent meestal in een rechte streep door naar de vissen. Naast hem zittend op het gammele bankje vlak voor het aquarium, probeer ik de vissen met aandacht te bekijken, een voor een. Dit lukt me met moeite. Ik mis de bevlogenheid van mijn driejarige en van Jakub.
Laatst wees ik een plaatje aan van een goudvis en toen sloeg Maarten snel door naar de pagina met auto’s. Je vindt vissen toch mooi? Vroeg ik hem. ‘Nee mama, riep hij uit. ’ik ben alleen gek op auto’s. Op rode auto’s’ voegde hij eraan toe.

Ik hoor op het nieuws dat Apple-oprichter Steve Jobs is overleden. Steve Jobs! Over bevlogenheid gesproken. De man heeft de wereld veranderd. In ieder geval die van mij.

Ruim twintig jaar geleden zat ik voor het eerst achter een Apple-classic met mini-scherm. Revolutionair.
Een verademing na de eerste logge pc’s. Voor mij bovendien mijn eerste intensieve kennismaking met het fenomeen computer.

Toen ik afscheid nam van mijn werkgever en me alsnog inschreef voor de ‘sociale academie’, kreeg ik deze Apple ‘bureau-accessoire’, mee naar huis.
Een rijk bezit voor een student.
‘s Avonds en in de weekenden, desnoods ’s nachts, typte ik er in alle rust en vrijheid mijn verslagen en werkstukken op. Waar het gros van mijn medestudenten zich gedwongen zag tussen de lesuren door op de opleiding hun verslagen op de ‘onbegrijpelijke’ p.c. te typen.

Ik heb mijn diploma mede te danken aan deze klassieker van Apple.
Bedankt Steve.
Inmiddels ben ik al jaren geleden overgestapt op Microsoft.
Maar ik heb hem nog steeds, mijn kleine ‘appeltje’.
Hij staat op zolder.
Onder een dikke laag stof.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique louis, 7 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: bedankt

4.7 met 3 stemmen 369Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
10 oktober 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ja Monique, vertel mij wat,
maar ik verzeker je gaat niet lukken, nog even en dan...krijg je bijles.
Naam:
Mohair
Datum:
9 oktober 2011
'a hell of a Job' dat bijblijven, Joke ;-)maar ik wil dolgraag in contact met mijn driejarige blijven!
Naam:
J.de Groot
Datum:
9 oktober 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Goed verhaal, en nu maar bij blijven met het hele gebeuren!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)