Inloggen
voeg je column toe

Columns

Te gortig...

Deze maand was prins Constantijn jarig. De jongste zoon van koningin Beatrix werd 42, in alle rust, in alle stilte. Vijftien jaar geleden liet hij zich wel eens verleiden tot het geven van interviews waarin hij enigszins uit de school klapte over de familie. Zoals die ene keer dat hij uitweidde over bepaalde huiselijke gewoonten van zijn moeder...

Vooral HM's overmaat aan matineuze energie blijkt er namelijk regelmatig voor te zorgen dat de overzichtelijke ochtenddiensten van adjudanten in het honderd lopen. Want Beatrix begint iedere dag met zestig minuten tafeltennis. Goed voor de gewrichten, goed voor de reflexen en goed voor de bloedsomloop. En het vertraagt de leeftijdsconforme slijtage.

Op een zeldzame foto van een (samen met zus Irene) tafeltennissende Beatrix zijn haar ijverige concentratie, haar plichtsbesef en haar befaamde hang naar perfectionisme direct te herkennen. Prins Constantijn vertelde in zijn licht-openhartige interview dat er een majoor is geweest die jarenlang voor dag en dauw klaar stond om te tafeltennissen zoals HM dat wenste: geen gekkigheid, met optimale inzet en niet te veel misbruik makend van haar (zwakke) forehand. De familieleden waren deze man uiterst dankbaar. Want "als je niet gehoorzaamt, dan moet je morgenvroeg met maman pingpongen..." gold in die tijd als onaangenaamste straf en zwaarste huiselijke dreigement.

Nadat de plichtsgetrouwe tafeltennismajoor eervol was afgezwaaid, ondernam de KLPD pogingen om, via de ledenadministratie van tafeltennisregio West, geregistreerde spelers uit Den Haag (in het bezit van De Verklaring Omtrent Het Gedrag) als sparring partners ten paleize te laten fungeren. Dit project mislukte totaal. Aanvankelijk toonden enkele geselecteerden interesse, maar ze haakten af bij het zien van hun rooster: 06.00-07.00 (B). Reactie van een der uitverkorenen: "Ik sta graag vroeg op, ik ben geen republikein en ik vind het eervol. Maar nee, sorry, dit wordt mij te gortig..."

Constantijn: "Sindsdien probeert de Huiselijke Dienst dienstkloppende beveiligers en paleiswachten te charteren als tegenstander voor maman. Dat is een bijna onmogelijke opgave, want deze sportieve vacature dient alle zeven dagen van de week te worden opgevuld. Helaas, niemand loopt over van enthousiasme en de hofdames houden zich gewoonlijk tot 11 uur onzichtbaar".

Is er een uiterste personele oplossing? De prins: "Mama accepteert geen nee, dus dan krijgt een van de adjudantes een batje in haar knuisten geduwd, met het dienstbevel om zich terstond naar hare majesteit in de fitness-ruimte te begeven".

De jarige Constantijn was ook deze maand niet meer zo loslippig. Vanwege haar knieblessure is het onwaarschijnlijk dat HM vasthoudt aan haar strenge tafeltennisdiscipline van voorheen

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 27 okt. 2011


Geplaatst in de categorie: sport

3,3 met 3 stemmen 150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)