Inloggen
voeg je column toe

Columns

Mooie Meneren

Zelfverzekerd blikt hij in de camera. Zijn haar glimt van de gel: coupe gecontroleerde nonchalance.
Zongebrande huid. Hippe zwarte bril. Hij draagt een kek matthijsvannieuwkerk-colbertje. Zelfs zijn naam klinkt zwierig en energiek.

De indrukwekkende rij boeken achter zich maakt het plaatje af. ‘En hij zag er altijd zo keurig uit’, zou mijn schoonmoeder zeggen.
Met de wetenschap van nu, straalt deze foto grote lulligheid uit.
‘Diederik Stapel, de grootste (zwierige) eikel van het jaar’ zou een geestige ondertitel zijn.

Ook zijn naam leent zich met terugwerkende kracht voor flauwe woordgrappen (de ene fraude na de andere stapelt zich op).
Het is zo makkelijk om deze fraudeur en oplichter af te zeiken.
En daarom doe ik het ook, laat mij even.

Diederik, ik mag vast Diederik zeggen toch? verzon hele mooie en originele onderzoeken.
Hier heeft hij al zijn energie ingestoken en er flink mee gescoord.
Dit was ook zijn verklaring achteraf voor zijn oplichterspraktijken: hij betuigde spijt en zei dat hij te veel had willen ‘scoren’.

In de reclame- of filmwereld zitten ze te springen om zijn talent.
Eerst dacht ik dat hij misschien her en der wat overdreven had. Wat cijfers betreft bedoel ik. ‘Met een dubbel krijtje schrijven’ noemen ze dat in Rotterdam. Even zo goed bedrog.

Zelf houd ik ook van overdrijven. Enige theatraliteit is mij niet vreemd. Het is maar goed dat ik geen wetenschapper ben geworden.
Diederik echter heeft ‘complete experimenten bedacht, die vervolgens nooit werden uitgevoerd’’. ‘De gegevens heeft hij zelf gefabriceerd’, staat er in de krant. Gefabuleerd dus eigenlijk.

‘Wie kritische vragen stelde, werd bewerkt, tot en met dreiging van ontslag’’. Misschien dreigde hij wel met zijn eigen ontslag, maar werd dit niet begrepen. Dat is de pest als je de boel flest: je bent voorgoed ongeloofwaardig.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

De drie jonge wetenschappers die hun hoogleraar hebben ontmaskerd hebben lef. Ga er maar aan staan in de hiërarchische wereld van de universiteiten. Bedrog komt uiteindelijk altijd uit. Dat is het goede nieuws. Kwalijk dat het bedrog jarenlang heeft plaatsgevonden. Een meer dan genante vertoning voor de universiteit van Tilburg.

Mama was een beetje dom, zeg ik weleens tegen mijn zoon, als ik te gehaast doe en iets laat vallen bijvoorbeeld. (vervolgens binnensmonds vloek waarop hij vraagt wat is er mama?)
Ja, als je domme dingen doet krijg je au, was de les die ik hem wilde leren. Maarten vertelt anderen nu regelmatig dat zijn mama een beetje dom is.

Zou Diederik Stapel kinderen hebben? Dan heeft hij nu een mooi voorbeeld om zijn kroost iets te leren:
‘Papa was een beetje hoogmoedig en ijdel. En ook een beetje respectloos naar zijn publiek. Papa was ook wat intimiderend naar zijn collega’s en met name naar de jonge wetenschappers. Maar papa had het wel geraffineerd en slim aangepakt, want hij opereerde alleen en maakte misbruik van zijn macht. Dus papa is er jarenlang mee weggekomen. Maar nu staat papa gelukkig publiekelijk flink voor lul. En dat is papa’s verdiende loon. Dus denk maar goed na voordat je iets doms doet’

Ik moet denken aan Van Kooten en De Bie. In de vorige eeuw draaide ik hun langspeelplaten grijs. ‘Mooie meneren’ was een van de veelzeggende titels.
Sommige dingen veranderen nooit.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique louis, 2 nov. 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,1 met 10 stemmen 534Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
2 nov. 2011
Beetje dom van me om dit nergens te noemen. Bedankt Monique! ;-) Diederik Stapel is, beter gezegd was, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tilburg. Hij heeft jarenlang onderzoeken gepubliceerd in gezaghebbende tijdschriften op basis van verzonnen gegevens.
(en de universiteit van Tilburg heeft een zwaar falende klokkenluidersregeling, het systeem deugt niet)
Naam:
J.de Groot
Datum:
2 nov. 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Dit is nu een column schrijven,
Monique....een beetje dom, dacht het niet!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
2 nov. 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Fijn weer iets van je te lezen, je schrijft goed, de naam Diederik Stapel zegt me vaag iets, ben niet goed op de hoogte

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)