Inloggen
voeg je column toe

Columns

FACEBOOK

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar zo rond de Kerst en Nieuwjaar neemt bij mij altijd de behoefte aan warmte en gezelligheid toe. Je denkt wat meer aan vroeger en je denkt wat vaker aan familie en vrienden, die je lang niet gezien hebt.
Via het internet was mij al een paar keer gevraagd om “ vrienden” met iemand op Facebook te worden. Ik had me er tot nu toe altijd tegen verzet, maar zo rond de Kerstdagen vond ik het toch eens tijd worden om het te proberen.
Al gauw, had ik vijftien vrienden. Niet veel natuurlijk, maar gelukkig hadden mijn vrienden op hun beurt weer wel veel vrienden, zodat ik binnen de kortste keren in een warm bad van vrienden en vrienden van vrienden terecht kwam.
Zoals altijd realiseer je je in zo'n geval pas wat je al die tijd hebt gemist.
Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten, dat iemand na lang zoeken een handig aardappelschilmesje had gevonden, een ander met haar poes naar de dierenarts moest omdat de snorharen naar binnen waren gegroeid, en weer een ander zich niet zo veel meer van Kerstmis kon herinneren omdat hij te veel gezopen had.

Wat kan ik op dit niveau nou nog inbrengen, denk je dan. Na lang zoeken vond ik toch een onderwerp dat me al lange tijd bezig houdt, en in veel huishoudens tot discussies leidt, namelijk het volgende:
Hangen we de toiletrol nou met het losse eind naar voren of naar achteren.
Volgens mij zou je door het wegstrepen van de voor- en nadelen tot een voor alle partijen bevredigende oplossing moeten kunnen komen, maar ik besloot het probleem wereldomvattend aan te pakken.
Door de bevolkingsaanwas komt er op deze wereld een steeds groter tekort aan ruimte.
De vraag is nu, hoe kunnen we zo min mogelijk ruimte verloren laten gaan. Hoe kunnen wij als individuen ieder op onze eigen bescheiden schaal een bijdrage leveren aan meer ruimte op deze wereld.
Misschien hebben jullie al door welke kant het op gaat. Juist! De toiletrol.
Door de toiletrol met het losse eind naar achteren op te hangen besparen we ruimte. Nou zul je misschien zeggen: “dat zet toch geen zoden aan de dijk” .
Ik ben het allemaal eens voor jullie uit gaan zoeken. Daar is veel rekenwerk aan te pas gekomen. Die berekeningen zal ik jullie besparen, maar ik kan jullie verzekeren, dat ik niet over
één nacht ijs ben gegaan. Zo heb ik bij het bepalen van de door de toiletrol ingenomen ruimte rekening gehouden met het feit, dat de rol als hij net in gebruik is aanmerkelijk dikker is dan aan het eind als alleen het kartonnen kokertje over is. Ook heb ik rekening gehouden met de wisselende lengte van het papier dat overhangt. Jullie kennen ongetwijfeld het verschijnsel, dat een rol toiletpapier zich op onverklaarbare manier plotseling helemaal af rolt. Aan de andere kant kan het ook zo zijn, dat er van enige overhang geen sprake is. Door gemiddelden te nemen heb ik dit allemaal in mijn berekeningen mee genomen.
Om uit te rekenen hoeveel ruimte we wereldwijd kunnen besparen door de toiletrol met het losse eind naar achteren op te hangen, ben ik eens gaan kijken hoeveel toiletten er op de wereld zijn.
Het spreekt vanzelf, dat ik daarbij rekening heb gehouden met het feit, dat sommige mensen helemaal geen toilet hebben en ook geen wc rol, maar dat anderen daarentegen twee of misschien wel meer toiletten hebben.
Na maanden research en “Googelen” ben ik tot de conclusie gekomen, dat door het afhangende gedeelte van de toiletrol naar achteren te hangen wereldwijd een ruimte vrij komt, waarop je een middelgrote stad zou kunnen bouwen.

Toen ik mijn bevindingen op Facebook wilde plaatsen, realiseerde ik me ineens dat het allemaal veel te lang geworden was en dat mensen over het algemeen afhaken als ze meer dan drie regels moeten lezen. Ik ben trouwens bang, dat dit ook door niemand gelezen wordt.
Jammer, op deze manier zullen veel goede ideeën nooit in praktijk worden gebracht.

Schrijver: Frans Brugman, 30 december 2011


Geplaatst in de categorie: internet

2.9 met 11 stemmen 423Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
1 januari 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Vind ik leuk-
Naam:
albé
Datum:
1 januari 2012
Email:
albe-7hotmail.com
met aandacht gelezen, kon wel eens een waarheid als een koe zijn.
leuke afsluitingszinnen en wanneer de volgende?
Naam:
Wee
Datum:
31 december 2011
Met plezier gelezen!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
31 december 2011
Email:
moi636yahoo.com
Raak geschreven! Het einde vind ik ook leuk
Naam:
trawant
Datum:
31 december 2011
Email:
niek_kalberghotmail.com
Wat een heerlijk verhaal, zullen we vrienden worden?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)