Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het leed ener satiricus

Wat ben ik teleurgesteld!
op Oudejaarsavond ging ik er echt voor zitten, een alcoholische versnapering bij de hand, Youp ging vast weer een aantal bijzonder gemene pijlen afschieten. Aangezien ik zelf satiricus ben hoopte ik nog wat te leren.
Zelf had ik hem nog per e-mail een goed idee aan de hand gedaan. Terwijl ik best wist dat onze nationale lolbroek zelf alles beter weet, kon ik het niet laten om hem de tip te geven. Misschien komt hij, na zijn afgang op Oudejaarsavond, tot inkeer. Daarom schrijf ik niets over het idee.

Het zijn barre tijden voor grappenmakers. Waarover moet je nu nog cynisch of leuk zijn. De lieden die er voor in aanmerking komen maken zichzelf zo belachelijk dat er voor ons geen beginnen aan is. Moet je een grap maken over de premier, moeders liefste jongen, die lichaam en geest ondermijnt door zijn lachgas verslaving. Wie grinnikt er zo idioot als hij met zijn ploeg 'slimmeriken' een financiële crisis van ongekende ernst moet oplossen. Zijn dierbare graaiende vrienden hebben de ellende veroorzaakt. Die kan hij toch niet voor het hoofd stoten.

Moeten we nog grappen maken over Geert Wilders? Hij en zijn ploeg stellen zich zo verschrikkelijk aan dat ieder normaal mens het uitgiert van het lachen.

Kan iemand er om lachen dat de gepensioneerden, die jarenlang een bijzonder forse premie voor een onbezorgde oude dag hebben betaald, nu al jaren geen dispensatie krijgen. Zelfs bedreigd worden met verlaging van hun pensioen. Dat is triest, ook voor een beroepsgrappenmaker. Terwijl de oplossing zo eenvoudig is: laat iedereen die meer dan een miljoen per jaar vangt alles boven het miljoen afstaan en de bejaarden hebben hun rechten terug. Uiteindelijk hebben veel van die graaiers er aan mee geholpen om de ouderen uit te kleden.

De talloze gezinsdrama's zijn ook te erg. De gekken steken elkaar aan. Beknot de persvrijheid en decreteer een verbod op openbaar maken van deze ellende. Het zal spoedig afgelopen zijn met het uitmoorden van hele gezinnen.
Voedselbanken: daar schiet niemand wat mee op. Help die mensen uit de schulden.
Moeten we lachen om mensen, die door de hoge benzineprijzen en andere lasten zich geen auto kunnen veroorloven en hun gezin liever te weinig te eten geven dan hun hut op wielen verkopen. Meestal kan dat niet eens omdat het openbaar vervoer zo slecht is dat zij hun werk niet kunnen bereiken zonder auto.

Het enige lichtpunt dat ik zie is dat onze kroonprins nog geen staatsgreep heeft gepleegd. Generaals buiten dienst genoeg om te helpen. Zijn moeder is van oordeel dat hij (nog) niet geschikt is voor de troon. Lex wil geen tweede prins van Wales worden. Charles vindt het best zo, makkelijker kan het niet.

Als Willem Alexander ooit de troon bestijgt, betekent dit het einde van Geert Wilders. De beste veldheer die Nederland ooit heeft gehad, prins Maurits, liet een van de grootste staatslieden die Nederland altijd uit de narigheid hielp onthoofden uit persoonlijke rancune. Gelukkig is onze oudste prins geen afstammeling van Maurits. Geen enkele van de huidige Oranjes stamt van deze geweldenaar af. Er zullen best nog wel een heleboel verre nakomelingen zijn want Maurits verwekte ongetrouwd meer buitenechtelijke kinderen dan onze oorlogsheld prins Bernhard. Een prestatie die er wezen mag.

Al schrijvend heb ik Youp zijn sof van Oudejaarsavond vergeven. Het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Geen gleuf tussen de borsten van Merkel wil ik zien in 20012. Snapt dat mens nou niet dat veel mensen er onpasselijk van worden. Laat ze als stand-in Patricia Paay nemen. Het maakt niets uit. Die crisis hebben we over twintig jaar nog. Of er komt oorlog tussen het Noorden en het Zuiden. Net als in de negentiende eeuw in de VS. Die ging niet om de slavernij, die zou toch wel afgeschaft zijn. Veel te duur, de nieuwe machines konden het werk goedkoper doen. Het ging net als nu om een wijze van leven.
Youp, neem dat goede idee van mij nou eens in je babbel op.


Meer lezen van Eelt?
Lees dan mijn boek 'Als ik me ophang breekt het touw.'
Ga naar de site van www.uitgeverijdebrouwerij.nl

Schrijver: Eelt, 5 jan. 2012


Geplaatst in de categorie: humor

2,0 met 5 stemmen 291Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)