Inloggen
voeg je column toe

Columns

Denk eens aan 1975

Nu iedereen loopt te mekkeren dat het zo slecht gaat met de economie, wil ik vragen denk eens terug aan 1975. Als je nog niet bestond in die tijd, vertel ik nu hoe het toen was.
Praktisch elk gezin had al een auto, natuurlijk tweedehands als je tot de minder verdienende behoorde, maar zo'n rijdend geval was er. We waren van mening dat we het best hadden en het er na de oorlog en de ramp van 1953 goed van afgebracht hadden.
Iedereen ging weldoorvoed door het leven. We gingen met ons autootje al naar Frankrijk op vakantie, enige durfals gingen zelfs naar Spanje. De benzine kostte nog geen twee gulden per liter, al was de prijs na de oliecrisis van 1973 behoorlijk opgelopen.
Kinderopvang was geen probleem, de vaders, die eigenlijk niet genoeg verdienden om er een auto, of wat er voor doorging, op na te houden, werden bijgestaan door hun echtgenotes, die onder schooltijd belastingvrij gingen schoonmaken, bij dames die andere bezigheden hadden. Anderen gingen gezellig bij elkaar op koffie visite.
Iedereen had al televisie waar heel Nederland 's avonds naar zat te kijken. Geen gezeur, er waren nog maar twee zenders, die meestal wat uitzonden dat de moeite waard was.
Er was weinig agressie en gezinsdrama's kwamen niet voor. Als echtparen genoeg van elkaar hadden gingen ze zonder drama scheiden. Moeder moest voor de kinderen zorgen, die kon niet gaan werken. Zij kreeg zonder probleem bijstand.
Als je als oudere werknemer vond dat je niet meer kon werken, liet zo'n figuur zich met medewerking van de baas gewoon afkeuren en kreeg 85% van zijn laatst verdiende salaris.
Iedereen was tevreden. niemand werd op straat doodgetrapt. De jeugd verveelde zich niet zo mateloos. Ze werkten demonstreerden tegen het een of ander en luisterden naar hun langspeelplaten.
De 'gastarbeiders' werkten en hielden zich rustig. Er was nog godsdienstvrijheid.
Er waren nog geen dure computers, die nu iedereen moet hebben om er vervolgens alleen maar spelletjes mee te spelen. Geen mobiele telefoon om veel geld mee te vergooien. De supermarkten lagen nog niet overvol met bijzonder eten. De mensen sneden hun groenten nog zelf.
Je ziektekosten werden betaald door het Ziekenfonds of voor de 'rijken' door de particuliere verzekering.
Nu we een levensstandaard hebben die vele malen hoger is dan in 1975 zitten we in een crisis en klaagt iedereen. Toch hebben we het zelf gedaan. Als al die dure spullen niet binnen ons bereik waren, gingen we lenen. De hebzuchtige bankiers keken niet zo nauw en leenden alle mensen geld of ze het konden terugbetalen of niet.
We zijn verwend. Als we terug vallen op de levensstandaard van 1975 (wat niet gebeurt) hebben we het nog goed en vooral veel meer rust.
Mensen zeur niet, het komt goed.


Lees ook mijn boek: 'Als ik me ophang breekt het touw'
Zie de site van www.uitgeverijdebrouwerij.nl

Schrijver: Eelt, 30 januari 2012


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.0 met 2 stemmen 101



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Carrie
Datum:
1 maart 2012
Eigenlijk een heerlijke tijd. Je kon nog bevriend zijn met je buren. 'Gezinsdrama's' kwamen inderdaad niet voor. Wat is er toch veranderd in de maatschappij? Eelt schrijf daar eens over.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)