Inloggen
voeg je column toe

Columns

Slaapwandelend dagdromen

The best way to predict the future, is to create it. Dit intrigerende advies heeft jarenlang op een blinde Utrechtse muur gestaan. Het was een verbaal krentje in de pap van de openbare ruimte. Ik declameerde het graag, iedere keer als ik er langs wandelde of fietste.

In de loop der jaren moet de onbekende toekomstvoorspeller met deze Engelse tekst ontelbare passanten aan het denken hebben gezet. De elf beginletters waren zwierig aangebracht en de gebruikte kleuren van de versieringen deden mij denken aan de verfsoorten van de flower power-periode. Totdat mannen van een reinigingsbedrijf in oktober jongstleden korte metten maakten met de openbare schildervorm van vrije meningsuiting.

Hogedrukspuiten kunnen resoluut en onbarmhartig zijn.

De onbekende straatkunstenaar lijkt nu, met enige vertraging, navolging te vinden. De Federatie van Kenniscentra & Bureau-Organisaties (sic) snakte naar een opwekkend advies en schrok niet terug voor iets diepzinnigs van de koude grond. Voor de duidelijkheid, achter de pompeuze federatie verschuilt zich het restant van de voormalige tafeltennisbond. Daar zijn ze nu zo in de war dat men zich wil laten bemoedigen door dezelfde gedachtengang als van bovengeciteerde Nostradamus-imitator.

De productontwikkelaars van het tafeltennis kozen voor "if you can dream it, you can build it".

Daarmee nemen ze afscheid van "slim-snel-sportief". Met dit motto werd tevergeefs gestreden tegen het stereotype dat tafeltennis een ouderwets ganzebordspel is. Opper-akela Ingrid Koppelman vond deze beeldspraak niet amusant.

Er klopt iets niet met "if you can dream it, you can build it". Je voelt dat je op het verkeerde been wordt gezet. Deze pseudo-strijdkreet moet bedacht zijn door een marketeer die de gevolgen van "Yes, We Can" nooit meer te boven kwam. Van wie mag worden verwacht dat het gedroomde kan worden omgezet in een bouwwerk? De pingpongpopulatie bestaat uit nuchter volk. Die laten zich niet aanspreken op een halfzacht "Dream A Little Dream, Dream On". En die laten zich zeker niet bedriegen door dromen, om hen vervolgens wijs te maken dat ze iets aan het bouwen zijn.

Naast de invitatie om misleidend te bouwen, te slaapwandelen en te dagdromen, laat het schermen-squash-pingpong-cluster zich opeens gretig bestuderen, betasten, opmeten en taxeren. Waaraan hebben we dat te danken? Binnenkort wordt handenvol energie gestoken in een tevredenheidspeiling, ene Musters zal de incestueuze kennisdeling in het cluster-trio participerend observeren en de naderende opheffingsuitverkoop wordt statistisch opgeleukt met nageboorten als i-pong.

Het zijn signalen dat de blinde ex-KNAS, de dove ex-NTTB en de lamme ex-SBN slaapwandelend en dagdromend over wankele stellages strompelen

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 6 feb. 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4,2 met 6 stemmen 563Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marije hendrikx
Datum:
10 feb. 2012
Email:
maryama37hotmail.com
Heb genoten van deze smeuïge column over het verdwijnen van de echte verbale krentjes in de pap. Deze colomn is er in elk geval een!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)