Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het axioma van Frijhoff

Zelfs de effectenbeurs doet zijn voordeel met een verschijnsel uit het verenigingsleven, de penningmeester. Vermogensbeheerders ontlenen een antwoord in hun argumentenrepertoire aan de Frijhoff-formule : heb je een ervaren geldregelaar in je bestuur, laat hem dan zijn kennis met anderen delen en sluit package-deals.

Het lijkt op een omgedraaide „if you cannot beat them...“.

Hij bestaat nog, de clubman die zijn sigarenkist met lidmaatschapsgegevens onder zijn ledikant verstopt. Nederland heeft de hoogste dichtheid aan administrateurs met huishoudboekjes. De infrastructuur van ons verenigingsleven is uniek, maar penningmeesters bleven tot voor kort onopgemerkt en ondergewaardeerd. Dat past in onze cultuur van nuchterheid.

De Vereniging voor de Effectenhandel was dit een doorn in het oog ; de instelling van de dag van de penningmeester volgde. Opeens staat deze categorie in de belangstelling. Behalve de feestelijke kandidatuur van drie toppers, kan ook iemand die lange tijd in de clubcoulissen verbleef, voor een vermeldende award genomineerd worden.

Breedveld, Van de Mortel, Van Zanen & Partners detecteerde hem, Tan Producties BV verzamelde referenties en de beurs van Berlage rolt de rode loper uit voor The Man In Black, bekend bij Zoetermeerse koffiehuizen en het Schermen-Squash-Tafeltennis-cluster, en reiniger van chaotische sportbondsadministraties. Natuurlijk wist tafeltennisvereniging Tempo Team dat ze met Marcel Frijhoff een expert hadden. Ruim dertig jaar dwaalt hij daar op kousevoeten rond. Lang voordat de term in de mode raakte, werd hij beschouwd als cijfer-fetisjist. En, evenmin onbelangrijk voor sportclubs, Marcel onderhandelt zeer gewiekst. Hij wist toenmalig burgemeester Job Cohen er van te weerhouden om de tafeltenniszaal aan de Zuidelijke Wandelweg door ME-pelotons te laten ontruimen. Bij het squashverbond kwam Marcel als bonusgeschenk uit de NSF-hemel vallen. Zo kan het gebeuren dat hij het ochtendritueel op Beursplein 5 mag verrichten, geflankeerd door Humberto Tan en de bestuursleden van Efffectenbeurs bv.

Op de dag van de penningmeester (4 april, 09.00 uur) opent een zwarte ruiter de beursgang met een beschaafde tik tegen de gong.

Zijn axioma wint awards. De eeuwige sollicitant is veranderd in een laureaat. Het is snel gegaan, de norse technocraat verschijnt triomfantelijk op de hoogste balustrade in het historische gebouw aan het Beursplein. Ooit een incasso-nerd, nu tapper van moppen. Door het bewaken van schatkisten van sportbonden bloeit Marcel als persoon op, aldus het jury-rapport. Ooit zelfvoldaan mysticus met talent voor autisme, nu communicatiedeskundige met recepten voor de geldhandel.

Het enige wat nog aan deze ontluiking ontbreekt, is het moment dat Job Cohen terugkeert bij het management van de joodse synagoge, om de onvermijdelijke onderhandelaar van Tempo Team opnieuw te begroeten

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 9 maart 2012


Geplaatst in de categorie: sport

3.7 met 3 stemmen 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)