Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het axioma van Frijhoff

De effectenhandel doet zijn voordeel met een verschijnsel uit het Hollandse verenigingsleven : de penningmeester. In hun argumentenrepertoire maken vermogensbeheerders gebruik van een stelregel uit de Frijhoff-formule : is een gedegen boekhouder bij u actief, laat hem dan zijn kennis met andere organisaties delen en sluit package-deals.

Jazeker, hij bestaat nog, de perfectionist die een sigarenkistje met alle lidmaatschapsgegevens van de club onder zijn ledikant verstopt. Nederland heeft de hoogste dichtheid aan administrateurs met huishoudboekjes. De infrastructuur van ons verenigingsleven is uniek, maar de grijze categorie der penningmeesters blijft onopgemerkt en ondergewaardeerd. Dat past in onze cultuur van nuchterheid.

De chique Vereniging voor de Effectenhandel was dit verschijnsel een doorn in het oog. Hun Dag-van-de-Penningmeester-organisatie gaat er nu wat aan doen. Er wordt gezocht naar procuratietoppers, maar ook iemand die zich in de coulissen verstopt (komt veel voor), kan genomineerd worden. Breedveld, Van de Mortel, Van Zanen & Partners detecteerde hem, Tan Producties BV verzamelde referenties en de beurs van Berlage rolt de rode loper uit voor The Man In Black, bekend in alle Zoetermeerse koffiehuizen, bekend bij de vrijwel opgedoekte NTTB en bekend bij cluster Schermen-Squash-Tafeltennis. Natuurlijk wist ook tafeltennisclub Tempo Team dat Marcel Frijhoff de in- en uitgaven op orde heeft. Ruim dertig jaar dwaalt hij er tussen rond, op kousevoeten. Lang voordat de term in de mode raakte, werd hij al cijfer-fetisjist genoemd. En, evenmin onbelangrijk voor sportclubs, Marcel onderhandelt zeer gewiekst. Hij wist toenmalig burgemeester Job Cohen er van te weerhouden om de TT-zaal door een ME-peloton te laten ontruimen.

Frijhoff Saneringen bv heeft zoveel indruk gemaakt dat de beurspleiners besloten om Man & Methode uit de anonimiteit te trekken : de Dag-van-de-Penningmeester-organisatie stelt een bijzondere oorkonde in. Zo kan het gebeuren dat een allesreiniger van chaotische administraties op 4 april het ochtendritueel van Beursplein 5 verricht, geflankeerd door Humberto Tan, de bestuursleden van De Vereniging Amsterdamsche Efffectenbeurs en eregasten. In onberispelijk maatkostuum, dat wel!

Het axioma van Frijhoff wint awards, de eeuwige NSF-sollicitant verandert in een laureaat. Het is snel gegaan, een norse technocraat verschijnt in triomf op de hoogste balustrade aan het Beursplein. Het ordenen van sportbondschatkisten doet Marcel opbloeien, aldus het jury-rapport. Ooit een zelfvoldane incasso-nerd met talent voor autisme, nu een veelgevraagd deskundige met recepten tegen subsidiepraat.

Het enige wat nu nog aan de Ontluiking-van-de-Eeuw ontbreekt, is de dag dat Cohen terugkeert in het bestuur van de joodse synagoge : om de onderhandelaar van Tempo Team in gewijzigde gedaante te begroeten...

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 13 maart 2012


Geplaatst in de categorie: sport

2.8 met 6 stemmen 236



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)