Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gewoon

Ieder gezin kent het fenomeen Verboden Woorden. Woorden die Absoluut Verboden zijn (grove vloeken, afschuwelijke scheldwoorden) en Relatief Verboden Woorden. Woorden die in een bepaalde context wel en in een andere context niet kunnen. Ik heb mezelf het woord “Hufter!!!” verboden toen ik het vanaf de achterbank hoorde echoën uit een schattig blond kinderhoofdje. Zo vindt iedereen een eigen manier van verbieden, gedogen en omzeilen. Bij ons thuis zijn Curry!! en Ships!! alternatieven voor heel wat minder smakelijke termen. Ook hoorde ik van een kleuter die iedere morgen 5 minuten naar hartenlust “poepie-kakkie-scheetje” mocht roepen, om de rest van de dag aan te kunnen met wat beschaafdere conversatie.
Een Verboden Woord dat je niet zo zou verwachten is Gewoon. Dit is ook een typisch geval van contextueel verboden. En wel in de context van uitlegsituaties. Nog preciezer: in uitlegsituaties waar een computer aan te pas komt.
Stel je de volgende situatie voor. Computer-superman heeft beloofd Computer-sufferd wat nieuws uit te leggen. Computer-superman schuift en klikt rap met de muis en tovert de mooiste resultaten op het scherm. Computer-sufferd kan echter niet tegelijk naar muis en scherm kijken en raakt al na twee muisklikken het overzicht kwijt. Maakt niet uit, Com-superman is een geduldig type, hij begint opnieuw. Opnieuw glazige blikken naast hem. “Geeft niks” zegt Com-superman, “Ik doe het nog een keer. Kijk, je doet gewoon….” En dan gebeurt het. Com-sufferd ontsteekt volkomen onverwacht in wanhoop en razernij. “Wat nou gewoon! Helemaal niet gewoon! Omdat jij dat nou toevallig makkelijk vindt, is het dat nog niet en je legt het trouwens super onduidelijk uit!”
Dergelijke uitbarstingen ontstaan ook bij het leren koken: “Hoe lang moet dat dan?” “Nou, gewoon, tot het gaar is.” Of bij de uitleg van wiskundesommen. “Je moet gewoon ontbinden in factoren.”
Daarom hebben we Gewoon maar op de zwarte lijst gezet. Want bloedneuzen en levenslange vetes komen in de Gewoonste families voor.

Meer blogs lezen? http://www.ada-blogt.blogspot.com/

Schrijver: Ada Blom, 18 maart 2012


Geplaatst in de categorie: taal

3.0 met 2 stemmen 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)