Inloggen
voeg je column toe

Columns

Geheel volgens ontwerp

Een ontwerp dat zonder ontwerper bestaat. Dat is het concept van zichzelf scheppende materie. Dat traditionele godsdiensten dit concept beschouwen als het toppunt van verlicht denken of regelrecht als godslastering is paradoxaal genoeg inherent aan het concept zelf: de schepping van de mens als zichzelf reproducerend schepsel en individueel morele instantie op basis van keuze tussen de uitersten goed en kwaad.

Dit betekent niet dat er geen ontwerper of schepper is, maar dat deze zich als hoogste morele instantie, als God van zijn ontwerp, via zijn ontwerp, Zelf verwezenlijkt. Schepper en God zijn hier echter twee notificaties die elkaar conceptueel uitsluiten. God bestaat alleen zolang de mens leeft, de Schepper van de mens onttrekt zich aan elke menselijke dispositie. In het groot vinden we dit terug in de vraag: Waar was God in Auschwitz?

In het klein vinden we het antwoord in grote kunstenaars. Rembrandt is al lang dood, maar zijn kunstwerken leven voort. Het verschil is menselijk: God was niet als Rembrandt ontworpen om te sterven. De overeenkomst is goddelijk: Rembrandt is door het schilderen van De Nachtwacht niet zijn kunstwerk zelf geworden of eraan gestorven, zoals God ook niet aan Christus, Allah niet aan Mohammed en Jaweh niet aan Job.

Natuurlijk is het heelal niet uit het niets ontstaan, maar dat is iets anders dan de evolutieleer of het geloof in God. Dat komt omdat de wetenschap nog niet voorbij de oorsprong mag kijken en de religie nog niet voorbij de Schepper.

Geheel volgens ontwerp.

Schrijver: Varifocus, 28 mrt. 2012


Geplaatst in de categorie: filosofie

3,6 met 8 stemmen 404Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Varifocus
Datum:
29 mrt. 2012
Dat is niet mijn aanname.
Naam:
Hendrik
Datum:
29 mrt. 2012
Dit is geen godslastering, want je lastert niemand. Het is een poging om een soort ID-wereldbeeld te beschrijven. Jammer genoeg is dit gebaseerd op een foute aanname. Materie schept zichzelf immers niet in die zin dat materie nieuwe materie zou kunnen voortbrengen. Materie gaat hooguit over in andere vormen of gaat over in energie. De som van energie en massa blijft altijd gelijk.
Het onderscheid tussen God en Schepper is speculatief en komt nogal willekeurig over.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)