Inloggen
voeg je column toe

Columns

Medeburgers ongewassen in vodden gehuld

Wat heeft de meeste mensen van keurige burgers in rabauwen veranderd?
Volgens mij de moderne communicatiemiddelen. Met name internet heeft een slechte invloed op het gedrag en de kleding. Facebook en Twitter laten de mensen denken dat zij honderden 'vrienden' hebben. Die makkers hebben zij echter nooit gezien en meer dan een paar onbenullige mededelingen wisselen zij niet uit, daar is geen tijd voor.
Door deze ontwikkeling kijken zij niet om zich heen. Gekleed in kapotte spijkerbroeken en totaal versleten shirts lopen de mensen met norse gezichten door de supermarkt, op zoek naar min of meer eetbare dingen. Als het maar makkelijk genoeg is, anders is de snackbar de plaats om spullen te halen waar zij zo lekker vet van worden. Er is geen tijd, er moet getwitterd worden of op facebook gekeken. Het is van het allergrootste belang om te weten of de stoelgang van een 'vriend' in Lutjebroek wel goed gegaan is. Vaak moet er ook nog ge-smst worden.
Kleding en voorkomen interesseert hen niets. Zoals reeds gezegd: het nieuwe uniform wordt gedragen!
Zich wassen vinden zij ook overbodig, 'wat heb ik met al die lui te maken' is hun lijfspreuk.
Vrouwen lopen er als idioten bij. Toen ik de eerste legging zag, gedragen door een vrouw met olifantspoten en een kont als en nijlpaard, vroeg ik onschuldig waarom zij zo'n lange onderbroek droeg, ze riep meteen een dikschedelige Neanderthaler, gehuld in kleding gekocht bij onze nationale textielboer, hij stonk en verklaarde dat ik zijn wijf met rust moest laten anders trok hij de kop even van mijn romp.
Ontmoedigd liep ik door en haalde mij de mensen uit de boeken van Couperus voor de geest, wat moet het toen mooi op straat geweest zijn. Goedgeklede mensen die uit fraaie equipages stapten en beleefd waren. Het lompenproletariaat zag je nooit, die werkten of sliepen hun roes uit. Hoe grillig zij ook was, ik zou graag met Eline Vere verloofd zijn geweest, al kwam zij uit het brein van de grote schrijver, zulke dames waren er toen genoeg.
Nu ik zo zit te vitten moet ik nadrukkelijk stellen dat mijn verhaal over het algemeen niet opgaat voor mensen uit het Zuiden en Noorden vaan ons land. Daar gaan de burgers nog keurig gekleed, zijn zelfs beleefd en behulpzaam.
Dit zal het gevolg zijn van natuurlijke selectie. Wie het in de Randstad uithoudt is een harder soort mens dan de mensen die vertrekken. Is iemand geboren in het Zuiden of Noorden blijft hij daar als er innerlijke beschaving in zo'n mens zit.
Die lui in de rest van ons land zijn de in de jaren vijftig beruchte Nozems vergeten. Die werden aangevallen om hun kleding, maar zij droegen een kostuum en een stropdas, alleen de snit en de kleurencombinaties stond de ouderen niet aan.
Wat kan er in korte tijd toch veel veranderen. Mensen hulden zich tot in de jaren zestig op zondag in het nette pak. Nu willen ze daar niets meer van weten en missen dus ook het fijne gevoel dat het dragen van zo'n kostuum veroorzaakte.
Een stropdas was niet alleen mooi, maar ook praktisch. Als je de verkeerde kant op ging, trok moeder de vrouw je aan je das de goede weg op.
Nog tientallen voorbeelden kan ik geven van de teloorgang van onze beschaving. maar ik wil soepel blijven en geen oude mopperkont zijn.

Schrijver: Eelt, 5 juli 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.1 met 22 stemmen 453Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
9 juli 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
De moderne communicatiemiddelen geven elke proleet de kans om ongegeneerd te schelden op alles wat hem of haar niet zint. Volkomen risicoloos, want een alias is zo bedacht. In Nederland - land van mopperkonten - is dat erger dan elders.

De verschillen tussen de Randstad en het Noorden en het Zuiden zijn inderdaad opvallend. Ook op de weg is dat te merken. Zo gaan in het Noorden veel automobilisten uit beleefdheid op de linker rijbaan rijden om iemand in te laten voegen, in de Randstad gebeurt dat zelden. Voor de meeste noorderlingen is de Randstad een mierennest waar ze voor geen goud zouden willen wonen.
Naam:
annemiek
Datum:
6 juli 2012
Veel inzicht in de huidige tijd, met gevoel voor humor. Wanneer komt je 2e boek uit?
Naam:
Ivan Grud
Datum:
6 juli 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Humor en een gegeven, top.
Naam:
Rita
Datum:
6 juli 2012
Eelt weer een geestige column. Je eerste boek was het meest humoristische dat ik ooit las. Een geraffineerde mengeling van humor en tragiek.
Laat die columns bundelen en schiet op met je tweede boek, dat schijnt nog leuker te worden.
Naam:
Nozem
Datum:
5 juli 2012
"...maar ik wil soepel blijven en geen oude mopperkont zijn" ??????????
Lukt niet erg!
Naam:
astrid
Datum:
5 juli 2012
hahaha! goed geschreven!!!wat betreft de leggings ben ik het zeker met je eens: vraag me altijd af waarom er zo'n ding gedragen moet worden en dan ook nog onder een jurk of rok heb ik nog nooit begrepen!!! Facebook : is soms best wel leuk hoor maar goed smaken verschillen.................

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)