Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wat hebben onze politici geluk

In De Gouden Eeuw werden Raadpensionarissen en andere functionarissen vermoord en terechtgesteld, terwijl zij het land grote diensten hadden bewezen.
Voorlopig noem ik alleen de belangrijkste slachtoffers. Te beginnen met Van Oldenbarnevelt. Jarenlang was hij een zegen voor het land. Door een verschil van mening met prins Maurits, zogenaamd om een geloofskwestie. Begonnen door twee maffe dominees, koos Maurits voor de tegenpartij van de Raadpensionaris. Het geloof als argument was onzin. De prins wilde van een politieke tegenstander af.
Alsof hij zelf zo'n lieverdje was, ongetrouwd en toch talrijke kinderen bij veel verschillende vrouwen. Dat was voor gewone mensen een doodzonde. Niet voor Maurits, die benoemde ze allemaal in de adelstand en zorgde dat ze veel geld konden binnenhalen.

Nog steeds is het aangrijpende gedicht van Vondel over het 'Stoksken´, waarmede deze oude Van Oldenbarnevelt het schavot beklom, bekend bij enigszins ontwikkelde mensen.
Het genie Hugo de Groot werd ook al vervolgd om dezelfde kwestie. Weliswaar kon hij met behulp van zijn voortreffelijke Maria in een boekenkist ontsnappen, doch zijn geniale brein stond niet meer in dienst van ons land. Verbitterde zoons hebben zich zelfs nog tegen ons gekeerd.

De gebroeders De Witt werden uit de gevangenis gesleurd en door de bezopen volksmassa uit elkaar gerukt. Het tuig was zelfs een handel begonnen in lichaamsdelen van het edele tweetal. Cornelis Tromp was in de buurt en schijnt veel geld aan alcohol voor de 'helden' te hebben besteed. De zoon van de grote Maarten Tromp was van mening dat de gebroeders De Witt beletten dat er weer een stadhouder van Oranje werd benoemd. Het volk wist niets, alleen maar dat ze een stadhouder wilden. De Oranjes waren bij het gewone volk enorm populair. Waarom? Weet ik veel.

Thans kunnen politici zich veroorloven om de ene keer te zeggen dat het een ramp voor Nederland zal worden als Griekenland failliet gaat. Als het dan bijna echt gebeurt, omdat Grieken nu eenmaal niet kunnen bezuinigen, zegt onze 'regering' dat het niets uitmaakt. Ze gaan gewoon door met ons zware lasten op te leggen, die voor veel mensen niet meer op te brengen zijn. Er wordt een nieuw lompenproletariaat geschapen.
Worden zulke ministers gestraft? Nou en of. Ze komen na de verkiezingen niet meer terug en krijgen een goed betaalde luizenbaan. Hadden ze maar een paar eeuwen eerder geleefd. Of waren ze dan ook al zo handig geweest om het volk fatalistisch te kletsen. Dat is wat zei goed kunnen: Zwetsen en kletsen.
Waren er nog maar mensen als de gebroeders De Witt. We zijn thans humaan en dulden zelfs mensen in de regering die de bevoegdheden van onze voortreffelijke vorstin willen beperken.

Schrijver: Eelt, 25 juli 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.8 met 5 stemmen 337Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)